Samogradnja drvene puške

IvicaNakon višegodišnjeg korištenja komercijalnih pušaka, a potaknut s "Totemovim" puškama od drveta, odlučio sam se upustiti u malu avanturu vlastite izrade drvene puške "po mojoj mjeri".

Smatram da svaki lovac ima svoju konstituciju šake, držanja i okidanja pa samim time dolazi do određenih modifikacija vlastitog oružja.

No, kao što sam već napomenuo, po uzoru na "Totema" konstruirao sam drvenu monolitnu pušku, s ručkom prilagođenom mojem dlanu, dužinom pogodnom za moj način lova, i naravno, dobrim dizajnom prema vlastitom ukusu. Odlučio sam se za dužinu tijela od 100 cm (mjereno od otvora za prolaz guma na glavi pa do zadnjeg zareza na strijeli).

 

 Samo tijelo puške je laminirano epoxy smolom iz 16 listova tikovine debljine 2 mm, strojno prešane. Tijelo je, djelomično, strojno obrađeno "frezerom" (vodilica strijele i kanali za gumu po cijeloj dužini puške) do ovalnog oblika, a finiširano ručno. Odlučio sam se da glava, za razliku od "Totemovih", bude nešto tanja u odnosu na ostatak tijela čime gume u potpunosti prijanjaju uz tijelo. Samim time i nišanjenje je preglednije.
Ručka je iz posebnog komada od korijena tika, čvrsta i izrađena po modelu natjecateljskih zračnih pištolja tako da je težina puške prenesena preko tri točke (zapešće, srednji prst i palac).
Pritom kažiprst ima minimalno naprezanje za razliku od standardnih, gdje i kažiprst nosi pušku. Nakon sastavljanja, svi drveni dijelovi su premazani specijalnim zaštitnim lakom otpornim na more. Lak je nanošen u cca 8-9 slojeva, što iziskuje dosta vremena obzirom da svaki premaz zahtjeva sušenje od barem 8 sati prije nanošenja slijedećeg sloja. Mehanizam je također vlastiti dizajn, kompjuterski projektiran i izrađen iz 8 mm morskog inox-a (najkvalitetniji koji postoji na tržištu). Okidanje je mekano i ostvaruje se u prvih 0,5 cm pomaka okidača, pri čemu strijela napušta pušku bez ikakvog zvuka i s minimalnim trzajem. Strijela je na vrhu glave pridržana špagom, što se pokazalo kao dobar sistem, mada je potrebno malo prakse da sistem postane rutinski, ali sam pogled niz ravninu strijele oduševljava. Preglednost je savršena i riba se može naciljati kamo poželite. Sistem za otpuštanje špage riješio sam na najjednostavniji način postavljanjem gumice ispod koje se uvuku namotaji špage. Taj sistem sam koristio otprije na drugim puškama i ima svoje prednosti jer gumica može uvijek brzo zamijeniti i sistem je bez popratnih zvukova prilikom izvlačenja špage.

 

 Odlučio sam se za korištenje "Demka" cirkularne gume O19 mm sa "spectra" špagom umjesto ogive. Strijela je također "Demka" dužine 140cm/O6,5m s kukicama koje su mi bile preduge, pa sam ih skratio za 2/3. Za mulinel sam odabrao otvoreni model od proizvođača "Cavalero" koji sam već isprobao na prijašnjim puškama gdje se pokazao kao jednostavan za uporabu i učinkovit.

 

 Pušku sam premjerno testirao tijekom "Plavog tjedna" na Istu i moram priznati da funkcionira besprijekorno. Strijela cijelom putanjom leti ravno, bez podbačaja, s krajnjim dometom na otprilike 4 m od vrha puške. Za test sam gađao bocu Jamničke, točnije Janičinu glavu i iz tri pokušaja je pogodio jednom, dok su ostali pogotci bili u naljepnicu na boci. Prijatelj je iz prvog pokušaja pogodio crnelja s 3 m udaljenosti. U akciji se puška iskazala preciznim pogodcima u glavu ribe, najčešće u oko ili u mozak. Manevriranje je lagano, bez većeg napora, a bočni pomak se ostvaruje bez onog poznatog vibriranja guma.

 

No, dosta pohvala, sad su na redu i male zamjerke. Vrh je malčice pretežak što je danak tanjoj glavi, ali to je podnošljivo jer se zauzvrat dobija na preglednosti. Pločica za napinjanje prilično nabija tako da sam već drugi dan napinjao gume s velikim bolovima. Problem sam djelomično riješio zalijepivši preko pločice komad neoprena. Gume sa špagom umjesto ogive su promašaj jer špaga puca nakon svakih 10-ak okidanja, pa ću vjerojatno staviti sajlu.

 

Uskoro krećem u izradu još nekoliko komada (dužine 100 i 120 cm) pa ukoliko bude zainteresiranih postoji mogućnost izrade puške po narudžbi (dakako uz posebne želje). Inače, pušci sam nadjenuo ime NEMESYS i nadam se da joj dobro stoji.

 

U tekstu je iznešen moj osobni stav, nadam se objektivan jer su emocije ipak velike - pušku sam praktički gledao kako se rađa i raste :-))

 

Ivica Jandrić
6.6.2002