Test ronilačkih kompjutera - D3 vs. Raptor

AIDA - HrvatskaMares PC InterfaceUsporedni test ronilačkih kompjutera Suunto D3 i Sporasub Raptor...

SUUNTO D3

AIDA - Hrvatska D3 je kompjuter za ronjenje na dah finskog proizvođača Suunto koji i sada kao i do prije pojave modela D3 ima u svojoj bogatoj ponudi još ukupno 2 modela (Mosquito, Stinger) koji imaju mogućnost rada i u režimu za ronjenje na dah iako su prvenstveno namijenjeni autonomnim roniocima. Vjerojatno je primjećeno da ronioci na dah koji niti ponekad ne rone sa ARA trebaju upravo takav (za apneu) kompjuter i ne vide razlog da plaćaju (skupe) funkcije koje nikad ne koriste. D3 je relativno nov proizvod (predstavljen negdje sredinom  2001.) kojim je Suunto značajnije nastupio na tržištu na kojem se nalaze modeli kao što su npr. Apneist (HTM - Mares), Raptor (HTM-Sporasub) i MCD Sport (Beuchat). Iako D3 može biti pomoćni/priručni instrument i za ronjenje s bocama (odabirom GAUGE oblika rada u DIVE izborniku) predstavljanje te mogućnosti i odgovarajućih postava nije sadržaj ovog prikaza.

Iako na www.suunto.com nećete naći ovlaštenog prodavača Suunto proizvoda za Republiku Hrvatsku,  D3 je ipak dostupan u većini bolje opremljenih prodavaonica ronilačke opreme a cijena je usporediva sa onima u susjednim zemljama (Italiji, Sloveniji).
Između ostalih, namjena ovog prikaza je olakšati čitatelju prosudbu da li je netto cijena Suunta D3 od cca 2400 kn prevelika ili opravdana.

D3 je težak 50,3 grama, približnih dimenzija 6 x 5 x 2 cm, isporučuje se sa crnim neoprenskim remenom (remen od elastomera je opcija) koji se pričvršćuje na zapešće čičak vrpcom, u plavoj ili narančastoj boji kućišta (ograničeno je dostupan i u crnoj boji kućišta) a prikazuje podatke o uronu u intervalima od 1 sekunde u rezoluciji od po 10 cm do maksimalno 100 metara. Moguć je spoj sa računalom preko serijskog ulaza (sučelje sa serijskim ili USB priključkom je dodatni pribor) te je korištenjem odgovarajućeg programa (preuzima se besplatno sa Suunto internet stranice) moguć iznimno detaljan pregled grafički prikazanog urona. D3 je napajan litij baterijom tipa 2032 napona 3V koju korisnik može sam zamijeniti uz korištenje zamjenskog paketa koji uključuje bateriju, brtvu i silikonsku mast.

Uz D3 dobiva se opširan i pregledan priručnik za uporabu (koji na kraju ima zanimljiv leksikon pojmova vezanih uz ronjenje na dah ), zatim plastificirani tzv. brzi podsjetnik za pristup pojedinim funkcijama izbornika, te pokrov/štitnik zaslona izrađen od kombinacije gume i plastike koji je ujedno i povećalo kako bi sadržaj (iako dosta velikog) zaslona bio još čitljiviji. Zaslon je veličine cca. 2 x 2,5 cm, raspored prikaza nekih podataka je korisnički odrediv, osvjetljiv je - pozadinsko osvjetljenje zelene boje uključuje se nešto duljim pritiskom na gornju desnu tipku i automatski se isključuje nakon otprilike 10 sekundi. Tijekom urona, dostupno je istodobno praćenje više podataka na zaslonu ali središnje mjesto (smještaj na zaslonu, okvir, veličina brojki) pripada podatku o trajanju urona dočim je podatak o trenutnoj dubini prikazan na vrhu (nešto manjim brojkama) dok se ostali podaci čiji raspored prikaza korisnik može izabrati/postaviti prema želji prikazuju u donjem lijevom i donjem desnom kutu zaslona (najmanjim brojkama).

AIDA - HrvatskaPogledate li gornju sliku - na zaslonu je prikazana trenutna dubina od 9.5 metara, trajanje urona je 2 minute i 48 sekundi, najveća postignuta dubina u tom uronu je 12.3 metra a radi se o 5 uronu po redu. Dva mala znaka u desnom donjem dijelu zaslona pokazuju da je postavljen ronilački alarm kao i dnevni alarm/budilica.D3 se upravlja korištenjem ukupno 4 tipke smještenih u kućištu sa lijeve i desne strane zaslona. Gornja desna tipka omogućuje pristup u jedan od 4 glavna izbornika te aktivira pozadinsko osvjetljenje, gornja lijeva tipka omogućuje pristup do pojedinih dijelova jednog od 4 glavna izbornika, dok donje dvije tipke omogućuju promjenu vrijednosti izabranog dijela jednog od 4 glavna izbornika. Uranjanjem instrumenta u vodu automatski se aktivira ronilački (FREE ili GAUGE, ovisno o tome koji smo odabrali u izborniku SET, DIVE) način rada instrumenta a osjetnici vode (ukupno njih 6) su smješteni s donje strane instrumenta kao i osjetnik za pritisak vodenog stupca.

Izbornik je podijeljen na 4 glavna dijela - VRIJEME, RONJENJE, POSTAVI i MEMORIJA.

VRIJEME:
Podaci/mogucnosti dostupni ovdje su:

 • glavno vrijeme - dan u tjednu, dan u mjesecu, mjesec, sat, minute, sekunde
 • alternativno vrijeme - sat, minute
 • štoperica - pribraja vrijeme koje tece
 • brojac vremena - odbrojava postavljeno vrijeme
RONJENJE:
U FREE obliku rada prikazuje prikupljene informacije kao što su:
 • vrijeme provedeno na površini izmedu/prije urona
 • trajanje urona
 • trenutna dubina
 • maksimalna dosegnuta dubina tijekom urona
 • trenutna temperatura vode/mora
 • glavno vrijeme - sat, minute
 • broj napravljenih urona
 • dnevni zapis - najveca dubina, najdulji uron, broj napravljenih urona
POSTAVI:
Moguce je odrediti postave:
 • glavnog vremena (godina, mjesec, dan, datum, sat, minute, sekunde)
 • alternativnog vremena (sat, minute)
 • dnevnog alarma (sat, minute)
 • brojaca vremena - vrijeme, ponavljanje
 • oblika rada/vrste ronjenja - na dah ili ARA
 • ronilackog alarma - dubine i trajanja urona
 • mjernih jedinica za dubinu i temperaturu (metri/stope, °C/°F)
MEMORIJA:
Sadrži kompletne zapise s posljednja 2 sata ronjenja
 • prikaz podataka na zaslonu (na 4 ekrana) za pojedinacni uron kao što su redni broj, godina, datum, vrijeme, najveca dosegnuta dubina, ukupno trajanje, vrijeme provedeno na najvecoj dosegnutoj dubini, prosjecna dubina, vrijeme (u minutama) provedeno na površini prije urona, temperatura na najvecoj dosegnutoj dubini
 • pregledavanje pojedinacnog urona - automatski, u realnom vremenu, s prikazom ostvarene dubine, proticanja vremena i eventualnih zapisa koje napravi ronioc pritiskom na odgovarajuci gumb tijekom urona (npr. tijekom ceke u trenutku kada ste ugledali ribu)
 • sadrži ukupni zapis za sva napravljena ronjenja - najdublji uron, najdulji uron
 • omogucuje aktivaciju za prijenos podataka preko medusklopa na osobno racunalo

 

 

PREDNOSTI

 • -velike mogucnosti prikaza podataka
 • -pregledan, citljiv zaslon sa zaštitinim pokrovom/povecalom
 • -hidrodinamicnost, mala težina, udobnost i sigurnost nošenja
 • -lakoca rukovanja
 • -mogucnost korištenja (nošenja) kao "obicnog" rucnog sata
 

MANE

 • -pomalo igrackasti izgled zbog plasticnog kucišta
 • -vrlo osjetljiv pokrov zaslona lako se mehanički oštećuje ako se ne koristi zaštitni pokrov/povećalo
 • -neoprenski remen ponekad nije prednost (teže se suši tijekom hladnijeg vremena)
 • -nedostatak prikladne kutije za cuvanje i nošenje
 • -visoka cijena sucelja za prijenos podataka (preko 100 EUR)

I NA KRAJU...

Moje je mišljenje da je D3 primjereniji onima koji žele vrlo precizne i detaljne podatke o uronima, onima koji su (ili misle tako) tehnološki napredni i zahtjevni, koji precizne i detaljne podatke žele uvijek kada rone a rone često, tijekom cijele godine - vježbajući na bazenu ili loveći u moru i koji su spremni platiti mnoštvo mogućnosti koje D3 pruža.Takvi korisnici će stvarno iskoristiti sve mogućnosti tog instrumenta pa će im se i cijena činiti opravdanom jer ne kaže se uzalud da je najskuplja stvar ona koja djelomično, povremeno ili uopće ne koristi.

Ronioci na dah i podvodni ribolovci su šarolika skupina ljudi pa će vrlo lako razumjeti one među sobom koji bi žarko željeli znati koliko su npr. proveli na površini pripremajući uron, na kojoj su prosječnoj dubini lovili, koliko su urona tijekom dana napravili, koliko im vremena treba da dosegnu dubinu od recimo 17 metara, a koliko za povratak sa recimo 20 metara.

A nekima niti dubina na kojoj love nije važna ali hidrodinamičnost pera strijele i oblik kraja zakačke da i to je potpuno u redu jer ponuda opreme je velika (veća nego dostupna sredstva za nabavku) i svatko će naći nešto za sebe i postaviti prioritete prema osobnim sklonostima.

 

Ipak, jedno je sigurno - ručna ronilačka računala kao što je (između na početku teksta spomenutih) D3 sa svim svojim mogućnostima predstavljaju značajan doprinos sigurnosti u ronjenju na dah i podvodnom ribolovu te sam poprilično siguran da bi se odgovarajućim korištenjem tih naprava incidenti (kao što su hiperkapnijska sinkopa te blaži oblici DCS-a) u ronjenju na dah a pogotovo u podvodnom ribolovu mogli značajno prorijediti ako ne i posve izbjeći.  

 

Napomena: autor ovog prikaza nije ni u kakvoj komercijalnoj vezi s proizvodacem ili prodavacem prikazanog proizvoda, a iznesene ocjene i mišljenja proizlaze iz iskustva u korištenju prikazanog proizvoda ili predstavljaju osobni stav.

SPORASUB RAPTOR

SPORASUB RAPTOR je ronilacki kompjuter namijenjen iskljucivo roniocima na dah cime svoju primjenu pronalazi kako kod ljubitelja slobodnog ronjenja (free diving), tako i kod sportskih podvodnih ribolovaca.

Na tržištu se pojavio još "davne" 1999. godine, kada ga je po prvi puta predstavio MARES pod imenom APNEIST. Pošto se tvrtka SPORASUB nalazi u vlasništvu MARES-a, u svojem prodajnom programu nudi podosta artikala slicnih ili cak identicnih MARES-ovima samo pod drugim marketinškim imenom što ukljucuje i testirani kompjuter RAPTOR. Iz tog razloga, ovaj test ce ujedno biti i test MARES-ovog APNEISTA. Osim razlike u vanjskim bojama kucišta, postoje manje razlike u prikazima na ekranu (npr. na RAPTORU se prikaz za vrijeme nalazi u gornjem dijelu ekrana, dok se kod APNEISTA vrijeme prikazuje u sredini ekrana) i sl. Što se tice samih tehnickih karakteristika oba instrumenata, sve je na njima identicno osim max. operativne dubine koja je kod APNEISTA limitirana do 150 m za razliku od RAPTORA kojem je max. operativna dubina "samo" do 99 m.

Mares Apneist Mislim da je MARES time htio staviti naglasak APNEISTU za korištenje u slobodnom ronjenju gdje je vec godinama prisutan kao jedan od glavnih sponzora u tom sportu. Zbog toga je RAPTOR, kao i vecina opreme iz SPORASUB-a, "prilagoden" za upotrebu u podvodnom ribolovu.

Uzevši kompjuter u ruke prvo što uocavate je njegov robustan izgled koji odaju poprilicne dimenzije (55x80x25 mm), a težina od 130 grama (s baterijom) ga baš i ne svrtava u kategoriju lakih uredaja (npr. SUUNTO D3 teži samo 51 gr). No, upravo njegova masa i pozamašne mu dimenzije pokazuju da je ovaj kompjuter spreman za izdržavanje dugodišnjeg ribolovnog maltretiranja. Veliki zaslon (31x34 mm) od tekuceg kristala (LCD) koji je zašticen mineralnim staklom otpornim na ogrebotine, odmah nagovještava "zbogom" sitnim (i napornim) ocitavanjima vrijednosti s kojima sam se mucio kao prijašnji vlasnik sata CITIZEN iz serije PROMASTER. Ekran RAPTORA je podijeljen na tri zasebne cjeline. Brojcane vrijednosti su velike i dobro citljive zbog izvrsnog kontrasta zaslona, boljeg od APNEISTA kod kojeg su još osim toga brojke nešto tanje, a samim time i slabije citljivosti. Gornji dio ekrana prikazuje dnevno vrijeme, a najvažnije vrijednosti - trenutna dubina (desno) i trajanje urona (lijevo) se nalaze na sredini ekrana. Te vrijednosti su još i uokvirene kako bi se dodatno vizualno naglasile. U donjem dijelu ekrana se naizmjenicno vrši ocitanje trenutne temperature i dnevnog rednog broja urona.

Preglednost je pod morem izvrsna. Veliki ekran omogucuje trenutno ocitavanje, a to se najviše dokazuje u situacijama kao npr. na ceki u visokoj posidoniji gdje je najcešce lijeva ruka (sa satom) na dnu poluskrivena, a ostali dio tijela je izdignut radi boljeg uocavanja plijena. U takvim je situacijama prilicno teško ili gotovo nemoguce ocitati neku vrijednost na klasicnom satu, a da pri tom znatno ne pomicete glavu ili ruku što opet može uzrokovati plašenje ribe koja je možda u blizini. RAPTOR omogucava ostvarivanje vizulalnog kontakta na znatno vecim udaljenostima izmedu ruke i ociju bez da pritom gubite koncentraciju oko sebe. Tijekom ove sezone, koristeci kompjuter, niti jednom nisam došao u situaciju u kojoj se RAPTOR pokazao kao preglomazan bilo u lovu na ceki ili kod pretraživanja rupa (lijevu ruku, na kojoj je kompjuter, koristim za pridržavanje oko rupa, dok desnu ruku u kojoj je puška, uvlacim u rupe ili procjepe pa zato nema opasnosti da zapnem kompjuterom o stijenu).

Kontrola cijelog kompjutera se odvija pomocu samo dva mehanicka gumba (patentirana) koji se nalaze odmah ispod ekrana uredaja. (Pre)dugacki remen od elastomera djeluje dosta kvalitetno, a nakon jednogodišnje intenzivne uporabe (morska sol + klor u bazenu) još uvijek nema ni najmanjeg traga mogucim pocecima pucanja. Djelomicni "krivac" za pozamašne dimenzije instrumenta je uporaba standardne (alkalne) AAA baterije od 1,5V kojom se napaja kompjuter. Prednost ovakvog rješenja je više nego ocita jer je baterija ovog tipa dostupna gotovo posvuda, a sama izmjena baterije ne zahtjeva intervenciju specijalizirane osobe. Inace, vijek trajanja baterije (prema proizvodacu) iznosi otprilike 3 mjeseca ili oko 50 sati ronjenja. Medutim, ako se kompjuter ne koristi duže vrijeme, bateriju bi trebalo promjeniti svakih 6 mjeseci. Sama izmjena baterije je trivijalna, a vrši se odvrtanjem vodonepropusnog cepa pomocu kovanice (najbolje odgovara ona od 2 kune!!). Na unutrašnjoj strani cepa nalazi se mali O-ring kojeg treba pripaziti od moguceg oštecenja. Još jedna prakticna stvar je ta da je komora u kojoj se nalazi baterija, fizicki odijeljena od ostalog dijela kompjutera, pa ukoliko i dode do njenog naplavljivanja nece doci do oštecenja samog instrumenta. Izmjena baterije se ne smije vršiti u prvih 10 minuta nakon završetka ronjenja jer ce u protivnom svi podaci sa zadnjeg ronjenja biti izgubljeni. Nažalost, kod izmjene baterije trajno se gubi vecina korisnickih postavki (vrijeme, datum, max. dubinu, max. trajanje urona, alarmi) što zna biti iritantno obzirom na pomalo nespretno "šetanje" po postavkama uredaja kod ponovnog namještanja. Pošto kompjutor u sebi sadrži internu memoriju za spremanje profila urona, mislim da je šteta što se još nije moglo omoguciti i memoriranje nekolicine korisnickih parametara.

SAMOPROVJERA (SELF CHECK)

Prilikom manualnog ukljucivanja uredaja ili nakon zamjenje baterije, uredaj izvršava automatsku kalibraciju i provjeru stanja baterije. Nakon toga izvršava samoprovjeru (self check) i prelazi u Dive-mode. Kod ukljucivanja vlaženjem vanjskih kontakata, uredaj zapocinje s radom prema zadnjoj automatskoj kalibraciji i prelazi u Dive-mode. Automatska kalibracija se izvršava svake minute, takoder i kada je instrument iskljucen. Ukoliko se kompjuter nalazi izvan vode i ne koristi duže od 3 minute, uredaj se automatski iskljucuje.
 
PROVJERA BATERIJE: Ako je stanje baterije nisko (1. nivo) na ekranu se povremeno pocinje pojavljivati ikona baterije, medutim i tada je još uvijek moguce pratiti ronjenje tijekom sljedecih 5 sati. Kad baterija dostigne još niži nivo istrošenosti (2. nivo) na ekranu se tada konstantno pojavljuje ikona i otada pa nadalje su onemogucene sve funkcije.

RONJENJE (DIVE MODE)

Ukljucivanje DIVE moda vrši se pritiskom desnog (MODE) gumba ili vlaženjem vanjskih kontakata. Pracenje svih vrijednosti zapocinje pocinje uronom dubljim od 1,8 m (6 feet). Na ekranu se prikazuju sljedece vrijedosti: Trenutni prikaz dubine (m/ft), temperatura (°C/°F), proteklo vrijeme urona (min, sek) i vrijeme (sat, min.).
 
ALARMI: Ako je ukljucen alarm za maximalnu dubinu, premašenje dozvoljene dubine (2-99 m) se ocituje treperenjem brojke za dubinu zajedno sa zvucnim upozorenjem koje traje sve do povratka na zadanu vrijednost max. dubine. Slicno tome, ako se premaši max. trajanje urona (od 10 sek. do 9 min. 59 sek.), upozorenje se ocituje treperenjem brojke za vrijeme i zvucnim upozorenjem koje traje sve do pocetka izrona.

IZRON

Završetkom izrona, odnosno na dubini od 0,8 m (3 ft) trenutne vrijednosti zamijenjuju max. dubina i vrijeme kompletnog urona, dok se u donjem dijelu ekrana naizmjenicno pojavljuju temperatura i ukupni broj urona toga dana. U gornjem dijelu ekrana se konstantno prikazuje trenutno vrijeme.

DNEVNIK RONJENJA (LOG BOOK)

Mares PC Interface

U dnevniku ronjenja je moguce pregledavati sve bitnije vrijednosti s posljednih 100 urona. U internoj memoriji kompjutera je snimljen profil (u intervalima od 2 sek.) zadnjih 99 urona tj. 200 min. ronjenja. Kad se memorija popuni podacima novi uroni brišu one najstarije. Pregledom pojedinog urona možemo dobiti sljedece informacije: max. trajanje urona, max. dosegnutu dubinu i minimalnu temperaturu, mjesec i dan urona, sat i minutu kad je zapocinjao uron i redni broj urona toga dana.

Kompletan dnevnik ronjenja je moguce prebaciti u PC uz pomoc Mares PC Interface-a, sucelja za prijenos podataka koje se može dokupiti kao opcija. Sucelje se spaja na PC preko serijskog porta (DB-9 konektora). Uz sucelje se isporucuje software DIVE COMPUTER DATA SYSTEM koji je namijenjen za rad u Windows 9x/2000/XP operativnim sustavima. Doticni software omogucuje prikazivanje i analizu svakog pojedinog urona (u vidu grafikona), ispisivanje istih te dopunjavanje urona dodatnim podacima kao npr. tipu ronjenja, lokaciji i sl.

 
 

PREDNOSTI

 • -robusna i kvalitetna konstrukcija kućišta
 • -funkcionalnost
 • -raspored i preglednost informacija na ekranu
 • -jednostavna izmjena (standardne) baterije dostupne svuda
 • -dobar odnos cijene/mogućnosti
 

MANE

 • -kompliciran izbornik za podešavanje postavki (datum, vrijeme)
 • -pretvrdi gumbi (potreban jaci pritisak što dovodi do zamucivanja ekrana iznad njih)
 • -gubitak korisnickih postavki (vrijeme, datum, alarmi) kod -izmjene baterije
 • -povece dimenzije (dobro bi mu došao face-lifting)
 

I NA KRAJU...

U vrijeme kada se pojavio na tržištu APNEIST/RAPTOR je bio jedini ronilacki kompjuter za slobodno ronjenje i samim time bez ikakve konkurencije. Ovim proizvodom je MARES tj. SPORASUB izgradio i postavio temeljne reference za ovakav tip proizvoda. Pojavom novijih konkurentskih modela na tržištu (npr. SUUNTO D3) koji sada u pravilu nude nešto više opcija (ali i za višu cijenu), APNEIST/RAPTOR je još uvijek, tržišno gledano, atraktivan proizvod koji za svoju cijenu nudi i više nego što je potrebno jednom prosjecnom podvodnom ribolovcu odnosno slobodnom roniocu. Po meni, najbitnija znacajka ovakvog tipa opreme je, uz funkcionalnost, njena pouzdanost jer nam u vecini situacija o njenom pravilnom radu ovisi život. Ovaj kompjuter je do sada imao nemali broj prilika to i dokazati kako kod mene tako i kod nekolicine mojih prijatelja ribolovaca. U usporedbi s klasicnim ronilackim satovima (s dubinomjerima) koje najcešce koristi vecina nas, ovo je proizvod koji je barem tri stepenice iznad klasicnog ronilacog sata. Vecina mojih kolega koja je iz radoznalosti zaronila s RAPTOROM sada ozbiljno razmišlja o nabavci istog. U slucaju da ipak tražite još nešto više od RAPTOROVIH mogucnosti onda je zasigurno SUUNTO D3 rješenje koje tražite.
 
Cijena testiranog uredaja je u Italiji oko 258,- EUR (ukljucena IVA), a kod domaceg distibutera (APNEA-ARBANAS, Zagreb) oko 1.900 Kn (s PDV-om). Cijena PC sucelja u Italiji se krece oko 100 EUR (ukljucena IVA), tj. oko 800 Kn (s PDV-om) u Zagrebu (Apnea Arbanas).

USPOREDNE TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

mogućnosti SUUNTO D3 SPORASUB RAPTOR
dnevno vrijeme Da Da
alternativno dnevno vrijeme Da Ne
štoperica Da Ne
odbrojavanje zadanog vremena Da Ne
budilica Da Ne
mjerenje vremena izmedu urona Da Ne
trajanje urona Da Da
trenutna dubina (m/ft) Da Da
max. dosegnuta dubina Da Da
max. trajanje urona Da Da
trenutna temperatura (°C/°F) Da Da
ukupni broj urona Da Da
alarm za dubinu i trajanje urona Da Da
automatsko ukljucivanje tijekom urona Da Da
detaljan prikaz pojedinog urona Da Da
prikaz pojedinog urona u realnom vremenu Da Ne
memoriranje zabilješke tijekom urona Da Ne
memorirani kompletni profili urona 120 min. 200 min. ili 99 urona
interval prikaza podataka (profil urona) 1 sek 2 sek
prijenos podataka na racunalo Da (opcija) Da (opcija)
pokazatelj istrošenosti baterije Da (2 nivoa) Da (2 nivoa)
osvjetljenje zaslona Da Ne
izmjena baterije od strane korisnika Da Da
velicina aktivnog zaslona 20x25 mm 31x34 mm
max. operativna dubina 100 m 99 m
rezolucija prikaza dubine 0,1 m 0,1 m
dimenziije (cca) 60x50x20 mm 55x80x25 mm
dimenzije LCD zaslona 20x25 mm 31x34 mm
težina (cca) 51 g 130 g
napajanje 1xLi 3V 2032 1xalkalna 1,5V AAA
trajanje jamstva 2 godine 12 mjeseci
cijena (u Italiji s ukljucenom IVA) cca 276 EUR cca 258 EUR
 

Napomena: autor ovog prikaza nije ni u kakvoj komercijalnoj vezi s proizvodacem ili prodavacem prikazanog proizvoda, a iznesene ocjene i mišljenja proizlaze iz iskustva u korištenju prikazanog proizvoda ili predstavljaju osobni stav.

 

D. Detić i Ž. Troglić
1.12.2002