Priručna ljekarna ronioca na dah

Ovaj prikaz namijenjen je svim roniocima koji su barem jednom ostali na kopnu zbog neke od zdravstvenih poteškoća koje bi se mogle spriječiti ili ublažiti lijekovima i medicinskim pripravcima koji će u ovih tekstu biti ukratko prikazani...

Ovaj prikaz namijenjen je svim roniocima na dah/podvodnim ribolovcima koji su barem jednom ostali na kopnu zbog neke od zdravstvenih poteškoća koje bi se mogle spriječiti ili ublažiti lijekovima i medicinskim pripravcima koji će u ovih nekoliko slijedećih redaka biti ukratko prikazani.
Ako pak ne dijelite iskustva u gornjem retku spomenutih nesretnika i želite da tako bude i ubuduće možda ovaj prikaz tome pripomogne.

 

Svi u ovom prikazu spomenuti lijekovi i pripravci nalaze se u slobodnoj prodaji u ljekarnama što na neki način pokazuje da su namijenjeni samoliječenju te da je vjerojatnost ozbiljnih posljedica za zdravlje i život korisnika nakon njihove možebitne zlouporabe prihvatljivo mala.

 

Imajući na umu i moguće štetne osljedice, odmah na početku moram napomenuti:

  • Prije uporabe pažljivo pročitajte upute o korištenju (i naravno - pridržavajte ih se) te se o učincima i popratnim pojavama vezanim uz djelovanje lijeka/pripravka posavjetujte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. Napomenite ljekarniku ako ste  preosjetljivi na neke lijekove ili pomoćne tvari te ako uzimate neke druge lijekove trenutno ili redovito.
  • Lijekove/pripravke čuvajte i držite daleko od dohvata djece

Upala vanjskog uha/zvukovoda

 

Izrazito bolna (pogotovo na dodir i pomicanje), crvena i topla uška, bol pri žvakanju....zvuči li to dovoljno poznato ? Riječ je o nekim od znakova i simptoma infekcije vanjskog zvukovoda mikroorganizmima koji se svakodnevno nalaze na našem licu, kosi, rukama. Njihov kontrolirani rast nadziru obrambeni mehanizmi vanjskog zvukovoda a jedan od ključnih je nizak pH odnosno 2 kiselost 2 kože i sluznice vanjskog zvukovoda za što je zaslužan ušni vosak (cerumen) i ostali sastojci izlučevina kože i sluznice koje se tu nalaze. Prisutnost većih količina vlage (a pogotovo vode) u vanjskom zvukovodu dovodi do razrjeđivanja koncentracije prisutnih obrambenih sastojaka izlučevina (pH raste, 2 kiselost 2 pada) pa prisutni mikroorganizmi u tom relativno zatvorenom prostoru čija  temperatura pogoduje njihovom rastu izazivaju infekciju. Nastalu infekciju možemo pokušati liječiti (te time njeno trajanje smanjiti za dan ili dva što svakako nije zanemarivo) ali izgleda da ključ leži u sprečavanju infekcije odnosno - nadomještanju 2 kiselosti 2 i dezinfekciji.
Važno je napomenuti da se dalje navedeni pripravci primjenjuju tek nakon pomnog ispiranja vanjskog zvukovoda čistom, slatkom vodom i što je moguće boljeg sušenja.
Kapi vodikovog peroksida  - su jak oksidans i dezinficijens, kapi dosta šume i poprilično se pjene što kod nekih izaziva nelagodu
Salicil alkohol - mješavina je salicilne kiseline (koja ima protuupalni učinak a pridonosi i uspostavi odgovarajuće kiselosti) i etilnog alkohola koji je poznati dezinficijens te brzim hlapljenjem pridonosi uspostavi potrebne suhoće u vanjskom zvukovodu.Vrlo jeftin i pristupačan a dokazano učinkovit pripravak. Ne zaboravite u ljekarni kupiti i kapaljku ili zamoliti ljekarnika/ljekarnicu da pripravak pretoči u plastičnu bočicu s čepom čiji oblik omogućuje primjenu pripravka kap po kap.    
Normison kapi  - mješavina su octene kiseline i etilnog alkohola, čini se najpopularniji komercijalni pripravak. Način djelovanja zaključujete i sami temeljem gore navedenih mehanizama zaštite - octena kiselina nadomješta 2 kiselost 2 a alkohol brzo hlapi pa time ubrzava sušenje vanjskog zvukovoda, uz to je i dezinficijens. Na stranim grupama za raspravu spominjani su i priručni kokteli octa i pića sa visokim udjelom alkohola ili pak miješanja octene kiseline i etilnog alkohola kupljenih u ljekarnama, dakako zbog prihvatljivije cijene. Moje je mišljenje da je cijena Normison kapi (oko 60 kuna) dosta visoka dok je sve o.k. a onda kad to nije (jer su ostale kod kuće a nema ih za kupiti u ljekarni ili nema ljekarne uopće....) onda se čine  nezamislivo jeftine iako nažalost nedostupne .....
Moji problemi sa učestalim upalama vanjskog zvukovoda nakon ronjenja u odijelu nestali su početkom korištenja tih kapi koje mi je preporučio kolega dr. Darko Kovačević, ovlašteni liječnik HRS-a,  pa mu i ovom prilikom još jedanput zahvaljujem.
Kapi obavezno koristim nakon svakog ronjenja u kojem koristim odijelo (trening na bazenu, lov, tečaj) ali i prije ronjenja ako planiram nekoliko dana uzastopce roniti/loviti ili jednostavno moram biti spreman roniti nekoliko dan zaredom (tečaj).
Imate li mjesta (u torbi ali i u glavi, ta tko će misliti na sve) za samo jedan od pripravaka navedenih u cijelom ovom prikazu neka to budu ove kapi.
Ako osjećate da je do infekcije već došlo (zaboravili ste nakapati Normison kapi odnosno nedostupne su) onda se izgleda isplati pokušati sa pripravcima u obliku kapi koje sadrže tvari protuupalnog ali i antibakterijskog djelovanja kao npr. Dexamethason/Neomycin, Garasone, Tobrex koje se mogu koristiti tijekom dana naizmjenično sa antibiotskim mastima kao što je npr. Garamicyn mast (inače dobro služi i za sprečavanje i liječenje infekcije zaostale iglice ježa). Neki kažu da upala vanjskog zvukovoda prolazi za 3-5 dana ako se ovako liječi a traje 2 dana duže ako se ne liječi.....Ali nama je i 2 dana puno, zar ne ?
Suvremena saznanja iz naše zemlje ukazuju na to da se odlični učinci u liječenju upale vanjskog uha postižu otopinom pefloksacina - radi se o  magistralnom pripravku (pripravlja ga ljekarnik) i nije u slobodnoj prodaji a primjenjuje se u bolničkim uvjetima u liječenju tvrdokornih, dugotrajnih i ponavljajućih upala vansjkog uha.

 

Doprinos održavanju prohodnosti komunikacije nos - sinusi - grlo - Eustahijeva cijev - srednje uho

 

Složena fiziologija ove komunikacije pregledno je i pomno prikazana u članku kolege dr. Marka Kleončića a ja ću ukratko prikazati pripravke kojima je možemo održati.
Benil, Operil, Efedrin, Nafazolin i slične kapi iz grupe tzv. dekongestanata djeluju smanjujući stupanj prokrvljenosti sluznice gornjih dišnih puteva. Time su debljina kao i obilnost izlučivanja sluznice manje što pridonosi otvorenosti navedene komunikacije. Tipičan su tzv. simptomatski lijek - djeluju na simptom/posljedicu a ne uzrok Stoga je dugotrajna primjena ovih kapi neopravdana i štetna jer dolazi do reaktivne pojačane reakcije sluznice koja nabubri i pojača izlučivanje a nakon toga dolazi do odumiranja sluznice čime se široko otvara put infekciji prema ostalim dijelovima dišnog sustava. Više od 3-4 dana ove se kapi ne bi trebale koristiti jer potreba za njima ukazuje na ozbiljniji problem koji treba odgovarajuće to jest uzročno liječiti.
Clarinase je oralni pripravak (tablete) koji sadrži kombinaciju 2 tvari od koji jedna ublažava alergijsku reakciju sluznice a druga smanjuje njezinu prokrvljenost. U kombinaciji sa Operil sprayem meni su se pokazale vrlo učinkovite (jedna tableta ujutro neposredno prije odlaska na ronjenje i par usštrcavanja spreja u svaku nosnicu) a ponovio bih da bi njihovo uzimanje trebalo ograničiti na nekoliko dana. - radi se o simptomatskom pripravku te dugotrajno uzimanje ne rješava uzrok problema već samo ublažava simptome.     
Mentoklar i slični pripravci za inhalaciju uz mentol sadrže mješavine eteričnih ulja  eukaliptusa, metvice, majčine dušice a za sve te sastojke se navodi da potiču izlučivanje i razrjeđivanje sluzi, ublažavaju kašalj te tako pridonose subjektivnom osjećaju lakšeg disanja. Najčešće se koriste kod dugotrajnijih problema sa prohodnošću dišnih puteva odnosno kao dodatak uzročnom liječenju. Inhalator poprilično pomaže jednostavnosti i udobnosti primjene ali nije nešto bez čega se pripravak ne može koristiti. Korisni su i tzv. džepni inhalatori/štapići 
koji se umetnu u nosnicu te potom snažno udahne.
Sterimar, AquaMaris i slične kapi/raspršivači sadrže pročišćenu morsku vodu i njihova primjena čini se znatno pridonosi očuvanju vlažnosti gornjih dišnih puteva te se najčešće koriste kada se sluznica nosa i grla doima hrapavom, suhom i nadraženom.Raspršivači se čine boljim iako skupljim oblikom jer se omogućuje dublje, ravnomjernije i tanje nanošenje (time bolje upijanje) ljekovitog pripravka na sluznicu.

 

Protuupalni lijekovi i ublaživači bolova

 

Protuupalni lijek/ublaživač boli dobro je uzeti nakon napornih i dugotrajnih urona, nakon udarca o kamen, nagnječenja prsne kosti napinjanjem puške, nakon uboda ježa, prilikom upale vanjskog uha, prilikom problema sa održavanjem prohodnosti gornjih dišnih puteva te upale očnih spojnica jer oni kao što im i  samo ime kaže - smanjuju upalu (time i oteklinu) i ublažavaju bol. 
Od mnoštva dostupnih kao što su Aspirin, Andol, Paracetamol, Brufen, Ibuprofen, Voltaren, Indometacin, Lubor mišljenja sam da prednost treba dati onima koji su u obliku kapsula ili dražeja (npr. Indometacin, Brufen) pa njihovo djelovanje počinje u tankom crijevu a ne u želucu.
Koristimo li ipak lijekove koji nemaju te osobitosti (jer su dostupniji ili jeftiniji, npr. Aspirin, Andol) trebali bi nastojati uzeti ih uz kakav obrok i svakako ne prije ronjenja jer će tom prilikom (pogotovo tijekom urona) njihov nedostatak (smanjuju lučenje tvari koje zaštićuju sluznicu želuca od agresivnog djelovanja želučane kiseline) biti poprilično izražen pečenjem, grčevima i bolovima ispod prsne kosti - zloglasnom žgaravicom.

 

!?+/¨¨@#*! Žgaravica

 

Tijekom urona sadržaj želuca ima objašnjivo i lako razumljivo nastojanje da krene jednjakom u smjeru sile teže - jedina mu je prepreka mišićni prsten na ulazu jednjaka u želudac. Taj je prsten kod nekih prirođeno slab ili tijekom života oslabljen čime dopušta pražnjenje ili barem pomak sadržaja želuca  agresivnom želučanom kiselinom u jednjak. Što je  koncentracija želučane kiseline veća to je učinak na jednjak izraženiji a očituje se bolovima, grčevima, pečenjem. Određen (vrlo individualno čini se) tip hrane i pića (kako sastavom i oblikom tako i količinom) kao i neki lijekovi povećavaju lučenje želučane kiseline pa bi to trebalo imati na umu kad krećemo roniti.
Od lijekova možemo koristiti Gastal, Renny, Rupurut ali i mnoge druge. Moj je pristup ovakav - uvijek prije ronjenja bez obzira na sadržaj i količinu posljednjeg obroka hrane i čaše pića (zapazio sam da pravila nema) uzmem jedan Gastal što mi omogućuje barem 3-4 sata udobnog ronjenja bez nje - zloglasne !?+/¨¨@#*! žgaravice.

 

Upala očnih spojnica

 

Bol, obilno suzenje, pečenje, osjećaj grebanja i nadraženosti oka te zacrvenjenost spojnice ukazuju na konjuktivitis - upalu očnih spojnica. Razlozi/uzroci su mnogi ali u velikoj mjeri navedeni se simptomi i znakovi mogu u relativno kratkom vremenu ublažiti istovremenom primjenom Sulfasol kapi i Chloramphenicol masti. Ako su simptomi i znakovi dugotrajni (dulji od recimo 5 dana) potreban je pregled specijalista za očne bolesti i liječenje prema obrisku.Upalu očnih spojnica treba liječiti i zbog toga da se infekcija ne bi prošrila na gornji dišni sustav - ne zaboravimo da se višak suza ulijeva u gornji dio nosa tako da je put širenja infekcije slobodan.

 

Prijedlozi rješenja ostalih zdravstvenih nedaća ronioca na dah/podvodnog ribolovca

 

Raspucale i morem pojedene usnice, pukotine na rukama, duboke i bolne zanoktice, zaostala iglica ježa još su neke od manjih zdravstvenih nedaća podvodnog ribolovca ali sve imaju nešto zajedničko - rješenja za njih su skoro uvijek nadohvat ruke tako da ne moramo baš uvijek voditi računa o njima nego se možemo potpuno posvetiti našoj opremi i ronjenju..
Jer rijetke su pripadnice ljepšeg spola koje uvijek uza se nemaju glicerinsku mast za usne (malo je nezgodno ako je tipa Pearl and Shine J), pa kakvu kremu za ruke (predlažem Neutrogenu zbog izrazitih hidratantnih sposobnosti) a da ne spominjem kako je pravu damu bez pincete teško i zamisliti. Ranice na rukama dobro je dezinficirati npr. Octeniseptom.

 

I na kraju - izaberite ono što mislite da bi vam moglo zatrebati i koristiti te tako napravite osobnu ljekarnu ronicoia na dah/podvodnog ribolovca jer ona može omogućiti vaše ugodano i uspješano ronjenje na dah!

 

Napomena: autor ovog prikaza nije ni u kakvoj komercijalnoj vezi sa proizvođačima ili prodavačima spomenutih lijekova i pripravaka. U prikazu navedeni lijekovi i pripravci samo su neki od mnogih na tržištu dostupnih lijekova i pripravaka koji svi      ipak  nisu mogli biti spomenuti zbog prirode i namjene ovog prikaza ali i raspoloživog prostora. Iznesen izbor i mišljenje o prikazanim lijekovima i pripravcima proizlazi iz iskustva u korištenju istih ili predstavlja osobni stav autora ovog prikaza.

 

Damir Detić
17.9.2005