Sajam nautike i sporta 2008

 Što nam novoga donosi 2008?

Submania forum otvorio je prvu temu sa ovim naslovom dobra dva tjedna prije otvaranja zagrebačkog sajma, a mjesecima prije mogli smo čitati postove članova foruma koji su najavljivali novitete za 2008. Nakon višekratne šetnje sajmom, razgovora i fotografiranja, u ovom tekstu ćemo predstaviti proizvode koji su nam zapeli za oko a predstavljaju novitete na našem tržištu.

Od zastupljenih proizvođača najprije za oko zapinje OMER-ov štand. Prvo što je trebalo upasti u oko je svakako novi cayman HF 2 kojeg, međutim, nismo imali prilike vidjeti. OMER je zato  predstavio novu šaru brown mimetic koja je na službenim stranicama ovoga proizvođača popraćena limited edition serijom vec spomenutoga Caymana.

 
 

Brown mimetic

 

 

 

 

Uz novu šaru predstavljen je i zanimljiv dodatak liscio odijelima lycra bermuda shirt.

 

 

 

 
 

OMER nam je ipak ostao dužnik i  najvise štete nanio je sam sebi nepredstavljanjem serije cayman HF 2.

 
 

Nezaobilazan je bio i Maresov štand, površinom najveći, oku najugodniji.  Uz široki asortiman koji je obuhvaćao i scuba opremu, predstavljena nam je nova puska Phantom sa zanimljivom koncepcijom konveksnog savijanja cijevi od sulice. Oblikom sipinog tijela prati razvoj popularnijih modela drugih proizvođača, a ova mala novina (konveksno savijanje) koja doprinosi preciznosti jedno je od originalnijih riješenja na sajmu. Ova puška bi mogla biti vrlo uspješna na našem tržištu budući da je pametno osmišljena, a najavljena cijena je korektna.

 

 

 

Dobre izglede za uspjeh ima i nova linija peraja pod nazivom Razor.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Osim navedenog, Mares nam je ponudio i zanimljivo bi-silicon rješenje za maske. Izrazito mekano prijanjanje na lice ove serije maski obećava ugodnije višesatno ronjenje.

 

 

 

 
 

Od zanimljivosti, predstavljen je i novi sat za ronjenje  Nemo excel koji uz scuba posjeduje i freedive funkciju. Freedive funkcije  su sve bogatije i predstavljaju područje gdje bi uskoro mogli vidjeti napredne algoritme poput onih scubaških.

 
 
 

Izložbeni prostor koji je posebno oduševio i pokazao se kao najbolja allround trgovina je definitivno Apnos. Izložili su više proizvođača tako da smo rame uz rame mogli pronaći proizvode  C4, Cressi, Top sub, M-technic i drugih renomiranih firmi.

 

 

 
 

Bolji poznavatelji situacije na tržištu peraja znaju što znači ime M-technic na karbonskim listovima. Oni koji su ih probali stavljaju ih na pijedestal i tvrde da predstavljaju prestiž u svijetu ronjenja na dah. Kvaliteta, cijena, dostupnost dovoljno govore o kakvoj se peraji radi. Peraja koja je broj jedan u svijetu po performansama, cijenom od preko 3000 kuna, koja se  za vas radi po mjeri, o kojoj će te jako malo čuti, ali to što čujete biti će samo pozitivno (osim cijene, naravno) postavila je drugima letvicu visoko, a Apnosu donijela titulu najugodnijeg iznenađenja sajma.

 
 
 

Predstavili su i cressi Geronima, nasljednika Commanche-a.  Ukoliko je uz novinu (integriranu vodilicu) zadržao prednosti prethodnika, opet bi mogli imati novog miljenika.

 

 

 
 
 
 

Nešto što govori u prilog konstataciji o allround trgovini je definitivno i činjenica da su predstavili liscio spaccato odijela od četiri različita materijala (meke, srednje i tvrde Heiwa-e i Daiwabo-a neoprena).

 

 

 

 

Kućište koje bi na zaronima moglo pratiti i Nitscha, ekskluziva ja sama za sebe. Visoke performanse popraćene su i jednako visokom cijenom, proizvod kakav se ne viđa svaki dan.

 

 

 
 
 

Posebnu pažnju privukao je 4 DIVE. Hrvatski proizvođač predstavio je novu šaru nazvanu S-trava. Ova unikatna šara izum je 4DIVE  teama. U prilog joj ide  činjenica da su ju testirali i pohvalili neki hrvatski  reprezentativci.

 

 

Zanimljiv je i prsluk za olova vlastitog dizajna sa istom šarom. U njega se stavljaju obični utezi od 1kg što konačnu cijenu čini prihvatljivom, a pogodan je za ribolov u plitkome.

 

 

 

 
 
 

 

Prostor Di-nautike je bio među najposjećenijim izložbenim prostorima. Anax, Oceanborn, Acid, Raptor, Legolas – ponos i dika Di nautike zauzimali su jedan cijeli zid oko kojeg se stvarala najveca gužva . Ekskluzivni proizvodi, kako kvalitetom tako i cijenom,  već su otprije poznati korisnicima foruma, pa će slike pričati same za sebe.

 

 

 

 

 

 

 
 

Ono što treba spomenuti je i nova šara sandiline-a, dominator . Kvaliteta sandiline-a je otprije poznata a novi, veći postotak crvene u šari prati moderne trendove u razvoju maskirnih odijela.

 

 

 

 
 
 

Nezaobilazan prostor je svakako bio i onaj Arbanasa. Uslužnost ovog čovjeka ne nudi vam previše šanse da napusitite njegov izložbeni prostor a da na saznate više o novitetima koje izlaže. Ono što nitko nije smio propustiti je svakako Demka ALS ultima. Sipina kost , karbonsko tijelo, pjenasto punjenje, vertikalni mulinel, konusno obradjene gume, te niža cijena u odnosnu na konkurente.   

 

 

 

 

 

 

 
 

Osim toga, Arbanas je predstavio i  revolucionarne stope peraja koje su za sobom povukle novu seriju C4 listova. Mustang, falcon i wahoo dolaze u ovoj novoj izvedbi. Radi se o stopama koje zahtjevaju manju prilagodbu tehnike perajanja, ali na kraju daju jednako dobar potisak. Prednosti ovakve stope su neupitne ali konzervativnost i tromost tržista dočekaju svaki novi i iole originalniji proizvod.

 

 

 
 

Uz njih predstavljena su i nova C4 Apnea odijela. Posebno interesantno lisico spaccato te liscio sa podstavom od „fokine dlake“ napravljena od novih materijala.

 

 

 

 

 
 

 

Jos nešto što bi moglo biti zanimljivo podvodnim ribolovcima i freediverima je svakako Immersion-ov stand. U sklopu Scuba school international-a predstavili su svoje dvije uzdanice Prowler i  Challenger te H2O seriju. Pored ostalih standardnih funkcija posebno veseli činjenica da je i većina proizvođača scuba opreme prihvatila populaciju freedivera/podvodnih ribolovaca i prepoznala ih kao „željenu“ skupinu pa rade na razvoju, usavršavanju i sigurnosti freedive programa. 

 

 

 

 

Sajam 2008 donio nam je nekoliko noviteta - ali jako malo originalnosti. Neke od njih, poput pušaka Bleu tec i listova M-technic, predstavljaju nešto što bi nas moglo dočekati i dogodine. Ipak, moj dojam je ipak da su neki izlagači podbacili. Neozbiljnost u nastupu, neobučeni pomagači, nepostojanje sajamskih popusta, nemogućnost kartičnog plačanja...itd  su stvari koje ostavljaju loš dojam. Gledajući slike i čitajući dojmove ljudi sa sličnih događanja u drugim zemljama dojma sam da ovaj sajam može još puno napredovati, ako ne originalnim idejama, onda makar ozbiljnijim pristupom i „kopiranjem“ susjeda.   

 

Neizlaganje hrvatskih proizvođača Subcrafta te Sea Arrowa malo je razočaranje, ali nas ipak ostavljaju u nadi da ćemo dogodine vidjeti jos jači i još bolji „Sajam nautike i športa“. 

 

Bilo kako bilo, sajam je okrunjen veličnanstvenim okupljanjem zaljubljenika u podvodni ribolov kojim je i službeno nova sezona otvorena.

 
 
 

Napisao:Boris Spajić

Fotografirao: Borna Hlevnjak