Test - Oceanborn 125

 Zbog  apsolutno neutralnog balansa, u vodi je OCEANBORN bez obzira na dimenzije i težinu puške prava balerina.

Za masivnu pušku s tri cirkulara i harpun od 8mm zaista je pregledna, možda samo nešto manje pogodna za podvodne ribolovce koji nikad nisu imali susret s puškama koje imaju otvorenu glavu i barem dva cirkulara. Tri gume odlično pristaju u utore na glavi, tj. lijepo se rasporede po tijelu arbalete i ne narušavaju optimalnu preglednost nad harpunom.

 Prošlog tjedna je u Sloveniju stigla dugo očekivana karbonska puška Bleutec OCEANBORN 125cm. Puška je prvi put predstavljena u ožujku 2007. na sajmu u Ateni. Ovo je jedna od karbonskih arbaleta vrhunske kvalitete koje koriste monoblock tehniku, namijenjena lovu velikih pelagičkih riba. Pušku krasi velika težina, iznimna širina (i posljedično manji protutrzaj), tri gume od 16mm i 8mm tahitiana s duplim perima.

Proizvodnja: BleuTec

Model: OCEANBORN

Duljina: 125 cm

Cijena u maloprodaji: cca. 780 eur (Extremo Ljubljana)

Kratak opis

 Puška je vrlo masivna u odnosu na ostale karbonske lastikače. Ima otvorenu glavu s tri cirkularne gume od 16mm i astu tahitiana 8mm duljine 1600mm. Tijelo puške je jako široko (8cm) i veoma nisko, ima oblik sipine kosti i kompletno je napravljeno u monoblock tehnici, što znači da je u potpunosti izrađena od jednog komada. Zbog takvih gabarita u moru ima neznatan otpor i vrlo se lagano pomiče lijevo - desno, a uslijed povećane mase izostaje jaki protutrzaj, što inače kod nekih pušaka s tri gume onemogućuje precizan hitac iz velike daljine.

Zbog nevjerojatnog, apsolutno neutralnog balansa, u vodi je OCEANBORN bez obzira na dimenzije i težinu puške prava balerina - ni danas mi nije jasno kako je to Bleutec tim uspio izvesti. Za masivnu pušku s tri cirkulara i harpun od 8mm zaista je pregledna, možda samo nešto manje pogodna za podvodne ribolovce koji nikad nisu imali susret s puškama koje imaju otvorenu glavu i barem dva cirkulara. Tri gume odlično pristaju u utore na glavi, veoma se lijepo rasporede po tijelu arbalete tako da ne narušavaju optimalnu preglednost nad harpunom, pa kod horizontalnih pokreta ne vibriraju i ne proizvode zvuk koji bi plašio veliku ribu na čeki.

 Ručka je presvučena mekanim materijalom, jako sličnim Sikaflexu 921 i vrlo dobro leži u ruci. Napravljena je doduše klasično, što znači da je ista za ljevaka i za dešnjaka, a ja bih na ovakvom topu radije vidio ručku napravljenu po mjeri. To bi rezultiralo još boljim ležanjem u ruci i čvršćim stiskom, pa tako i većom preciznošću prilikom hica.

Puška je namijenjena iskusnim podvodnim ribolovcima, koji često love tehnikom čeke veliku pelagičnu plavu i bijelu ribu. Preporučio bih je svima koji su više puta izjavili "šta bih dao za pola metra dometa i veću probojnost..."!

 

Tehnički podaci o puški

 Standardna konfiguracija u slobodnoj prodaji


Cijev puške

Izrada: 2mm karbon monoblock, dvije uzdužne komore, ubrizgana posebna pjena

Boja: karbonska vlakna

Dodatna posebna zaštita cijevi:ne

Vodilica za harpun ugrađena u cijev: da (duboko)

Dodatne vodilice za harpun: ne


Ručka

Tip: monoblok (tijelo puške i ručka su od jednog komada)

Materijal:karbon obložen brizganom gumom

Ležanje u ruci: prosječno

Dodatni nastavci: ne


 Mehanizam za okidanje

Tip: ugrađen u ručku

Materijal: nehrđajući čelik 316AISI

Line release: sa strane, ugrađen u mehanizam


Mulinel

Tip: Bleutec vertikalni otvoreni mulinel, samootpuštajući

Oprema: 60m Dyneema uzice od 2mm

Montaža: pričvršćen na zaštitu mehanizma za okidanje


Harpun

Tip: Bleutec Diamond

Promjer: 8mm

Duljina: 1600mm

 Obrada: INOX (Stainless Steel)

Tvrdoća: veoma tvrd

Oštrica: šesterokutna (Diamond cut)

Peta: brušena

Pera na sulici: dvostruka / dugačka

Rupice za konop / najlon: dvije, jedna na shark finu

Kačenje potkove : 3 x shark fin ili kukica

 

Gume

Tip: Black power 16mm s ogivom od Dyneeme

Komada: 3


Glava

Tip: jedinstvena s tri ili četiri cirkulara, otvorena

Nišanjenje / preglednost: jako dobra

Kvaliteta izrade

 Kao što sam napisao ranije, puška je napravljena od jednog komada (monoblock) u najnovijoj GIT tehnici ubrizgavanja s plinom. Upotreba najboljih karbonskih vlakna daje joj visoku tvrdoću i fascinantan izgled. Sve je na njoj postavljeno na svoje mjesto, ovdje nema mjesta suvišnim detalje koji pušci ne koriste, a možda bi i otežavali ribolov. Stijenka arbalete napravljena je od više slojeva karbona minimalne debljine 2mm, u preseku čitavom duljinom ima srednju pregradu koja je dijeli na dvije komore i punjena je posebnom pjenom koja joj daje odličnu čvrstoću i idealan balans.

Slobodno mogu reći da je napravljena idealno za podvodnog ribolovca koji ne drži do svog oružja i arbaletu baca na bilo koji kamen. Ovaj top je u biti rađen za treći svjetski rat, kojega će sigurno preživjeti jer je skoro neuništiv!

 Jedino što mi se nije svidjelo, smatram da bi na kraju puške kod glave, proizvođač koji ima toliko znanja i iskustva trebao napraviti ljepši završetak. Također bi trebalo staviti i bolje vijke za montiranje mulinela. Peta za napinjanje bi mogla biti nešto veća, jer ipak se ovdje radi o arbaleti duljine 125cm s tri gume.

Servisiranje

Nije potrebno!!!!

Proizvođač garantira rezervne dijelove za mulinel i mehanizam (Bleutec GR ili Extremo SI)

Osobno iskustvo

Pušku su testirala dvojica iskusnih podvodnih ribolovaca i bili su vrlo impresionirani njenim dometom, potpunim odsustvom protutrzaja i vrlo dobrim balansom. Ručka nije nešto posebno, ali u moru ipak dobro opravlja svoju funkciju i smanjuje protutrzaj. Najviše me ipak fascinirala njena pokretljivost, veliki domet i činjenica da je pod vodom gotovo posve neutralna, pa ni u višesatnom ribolovu ne umara ruke. Nakon dva sata testiranja i pucanja u metu te jednog sata podvodnog ribolova u strašno lošim uvjetima vidljivosti, imao sam osjećaj da u ruci držim njegovog mlađeg brata Bleutec ACID 105cm.  S Oceanbornom mi uopće ne bi bilo neugodno opaliti po šargu od pola kilograma, ali sa barem 5m udaljenosti od vrha aste. Mogu slobodno reći da sam, nakon prvih neuspjelih promašaja zbog prelabavog držanja ručke i rušenja mete zbog loše određene udaljenosti, ipak nakon nekoliko gađanja posve zavolio velikog crnog prijatelja od karbonskih vlakana. Samo je jedan tjedan bio na suhom i ja sam ga opet vodio na kupanje, a on mi se odužio s par nevjerovatno preciznih hitaca sa nezamislive udaljenosti. Metu sam sa Žigom postavio na razdaljinu od 5,5 m od vrha harpuna, dakle malo više od 7,5 m od očiju podvodnog ribolovca, što mi se činilo predaleko kao znanstvena fantastika. Ruku na srce, s ovakve udaljenosti ni puškom duljine 150 cm ne bi gađao ribu, već bi se ipak približio barem za jedan metar. No, ipak se pokazalo da puška s ove udaljenosti, iako ima duljinu i tri gume, podbacuje za cca. 10 cm od središta mete - ali bez obzira na udaljenost još uvijek ima brutalnu probojnost. Ako je usporedim s rezultatima manjeg brata Acid 105cm s dvije gume od 16mm i strijelom 6,5mm duljine 1400mm, ovdje je Oceanborn morao pokazati sve svoje mišiće. Na istoj udaljenosti (5,5 m) Oceanbornov harpun probija metu i kroz nju prolazi malo preko polovice, dok je Acid s ove razdaljine dobro podbacio.  Uspio je neznatno probiti metu, ali se strijela zaustavila prije nego je pero prošlo. Born je tako opasan na velikim udaljenostima, pri čemu svakako pomaže 8mm harpun koji na krajnjem dometu ima dovoljno inercije da probije bilo šta. Pokazao se u punoj snazi kad sam se meti približio na 5 te na 4,5m, još uvjek oko 6m od oka. Na ovoj udaljenosti podario mi je par iznimno preciznih hitaca, da o probojnosti uopće i ne govorim. Bez ikakvog pretjerivanja, potamanio bi oradu od pola kilograma, a ona ne bi ni shvatila šta joj se dogodilo. S iste udaljenosti ni veliki gof ne bi dobro prošao! Spriječilo nas je loše vrijeme, vidljivost je također bila iznimno loša, pa Born mora još malo pričekati na dostojnu pokretnu metu. Kad probam i to, svakako ću dodati rezultate ovom testu.

Na kraju bih samo dodao da je pravom zaljubljeniku u podvodni ribolov, koji ima iskustva u tehnici duboke čeke na pelagijsku i veliku bijelu ribu, OCEANBORN najljepši poklon. Mogu bez problema reći da je zaslužio posebno mjesto u ribolovnom lageru.

Naj iskustvo ovog testiranja

Ovoga puta se na moju sreću nije dogodilo ništa posebno (kod prethodnog testiranja novog Gabbiana netko mi je ukrao bovu s još jednim manjim Gabbianom). No ipak, posebno je bilo to da sam imao čast isprobati na testu ovaj prekrasni Grčki top pod imenom OCEANBORN.

Kako je Mislav Čalo rekao u Ateni na sajmu, "Ovo je puška za prave muškarce".

Sad idem na spavanje, ali u mislima se mi već vrte zubaci, gofovi i velike orade.

 

Konačna ocjena puške

Omjer cijene i kvalitete (od 1-10): 11

 

 

 

Pripremio: Tomo Krasovec

Područje testiranja: U Istri između 2m i 17m dubine

Datum: 19.1.2008 Ljubljana