Picasso Pacific - "Ubojica drvenjača"

 Trebalo je tek nekoliko godina da netko iz slavne europske četvorke proizvođača opreme za podvodni ribolov iznjedri alatku za lov "ribe krupnog zuba", a koja u sebi objedinjuje sva svojstva drvenih pušaka. To je za rukom prvo pošlo španjolskom Picassu s uratkom imena Century Pacific.

Pacific
Radi se doista o lukavo smišljenom i kvalitetno izrađenom modelu laštikače s kojom će svaki gof, zubatac ili kirnja "biti bliži" i ranjiviji. Zahvaljujući vodilici integriranoj u cijevi cijelom duljinom tijela, kao kod drvenih pušaka, Pacific izbacuje strijelu mnogo dalje i iznad prosječne duljine hica klasičnih modela pušaka na laštik. "Žilavo koplje" kojim je Pacific opremljen dobro je poznata Picassova stainless steel strijela čvrstoće 190 kg/cm2 promjera 6.5 mm, a po narudžbi ona može biti 7 ili čak 8 mm što zbog velike kinetičke energije pušci daje strahovitu probojnu moć. Cijev puške je izrađena od antikorozivnog duralumina čiji je promjer u projektnom birou Picassa proširen na 32 mm čime je puška dobila masu. Upravo ta masa, što je karakteristika uglavnom drvenih pušaka i čvrst stisak ruke za vrijeme okidanja, eliminira trzaj koji je evidentan kod lakih pušaka, a i najčešći je razlog promašaja lovine. Uzgon tj. odnos težine i istisnine Pacifica balansiran je tako da puška s mulinelom na kojeg je namotano 4o m konopca u svakom trenutku neutralno pluta. Glava Pacifica u serijskoj izvedbi je izrađena također po ideji "skinutoj" s drvenih pušaka, dakle radi se o "obrijanoj" glavi koja je predviđena za cirkularne laštike. Pored Mega Latex laštika promjera 19 mm, koji dolazi u opremi s puškom, u ostatak provrta koji je ostavljen s donje strane glave može stati još jedan cirkularni laštik čijim se postavljanjem dodatno dobiva na brzini izbačaja te na snazi puške. Osim toga glava Pacifica skriva mini-komoru u koju se mogu umetnuti sitna olovca kako bi svaki ponositi imalac ponaosob mogao po vlastitoj želji balansirati vrh puške. Most na vrhu glave koji početnicima uvelike pomaže u "armavanju" najlona oko "obrijane glave" se u svakom trenutku može lako demontirati. Ručka Pacifica je stakloplastična verzija preuzeta od modela Century s tim da je u tijelo ručke ubačena pojačana izvedba mehanizma za okidanje. Na stražnjoj strani ručke nalazi se proširenje u obliku pločice tzv. "chest loading pad" koje raspoređuje silu napinjanja laštika na veću površinu čime se sam manevar natezanja laštika znatno olakšava. Uz pušku se isporučuju dvije različite gumene navlake za ručku kako bi vlasnik Pacifica držanje puške prilagodio veličini vlastitog dlana.

 

 

 

 

S Pacificom u ruci lovac stječe dojam da se s lakoćom može suprotstaviti svakoj morskoj nemani i precizno naciljati svaki plijen, bez bojazni da će ogrebotine ili druga oštećenja nastala rukovanjem nanijeti štetu pušci. Ono što je također jako važno u cijeloj priči je podatak da maloprodajna cijena opremljenog Picasso Century Pacifica, bez mulinela na hrvatskom tržištu, za po predviđanjima najprodavaniji model od 100 cm, iznosi tek 1.200.00 kn što je obzirom na karakteristike puške i renome Picassa kao dokazane europske tvrtke jako prihvatljivo. Osim "stotke" Pacific linija sadržava i ostale dužine: 80, 90, 110, 120, 130, 140 i 150 cm.

 

 

 

 

Dario Marinov, Picasso zastupnik za Hrvatsku
14.2.2006