TEST - Podvodna puška Totemsub Ultra 105

Totem UltraPočeti s opisivanjem modela ULTRA je pomalo teško jer je svaki primjerak priča za sebe, samim time što je ovo jedina Totemova puška na koju se ugrađuju tvornička glava i rukohvat.

O proizvođaču ove puške, talijanskom TOTEMSUB-u mislim da nije potrebno previše trošiti riječi, jer vjerujem da malo tko nije čuo o njemu, a također je gotovo sve rečeno u prijašnjem testu Tahitija 120 koji možete pročitati na našim stranicama.

 

 

 

 

Početi s opisivanjem modela ULTRA je pomalo teško jer je svaki primjerak priča za sebe, samim time što je ovo jedina Totemova puška na koju se ugrađuju tvornička glava i rukohvat. Naravno da svatko tko naručuje ovu pušku želi da bude čim više prilagođena njegovim potrebama i načinu lova, pa se zato izvedbe dosta i razlikuju. Jedino što je svima zajedničko, a što je u svoj ovoj priči i najbitnije, je tijelo puške. Tijelo je kao i u svih Totemovih modela izrađeno od laminirane tikovine (ili mahagonija po želji). Središnji dio koji služi i kao vodilica izrađen je od iroko drveta. Oblik tijela je izrazito hidrodinamičan i izveden je u obliku sipine kosti. Tijelo se kraj glave i drške malo sužava, dok je preostali dio u sredini (oko dvije trećine) konstantne širine. Vodilica je lagano povišena u odnosu na gornju površinu "krilaca" sa strane. Razlog tome je da bi se mogao dobiti oblik koji omogućuje nesmetani prolaz ogivi i sprečava njeno grebanje po drvu prilikom ispaljenja. Sama vodilica je izdubljena točno koliko treba da bi sulica ležala unutra bez mogućnosti za pomicanjem lijevo desno ili ispadanjem iste van vodilice kod naginjanja puške. Pošto su dimenzije vodilice tako precizne onemogućeno je podvlačenje najlona između sulice i ruba vodilice ili ispod sulice što može itekako utjecati na preciznost. Zbog smještaja sulice na pravu visinu u odnosu na položaj laštika potpuno je eliminirano bilo kakvo savijanje ukoliko se upotrebljavaju vrlo jaki laštici. To "pritiskanje" na dolje itekako se primjećuje kod nekih pušaka i utječe na preciznost. Samim time ovdje je moguće upotrebljavati lagane i elastične sulice od 6mm kao što su Devoto ili Seatec Diamant Extreme i najjače čak i skraćene laštike od 20mm bez da se primjeti ikakva deformacija. Brzina tako lagane sulice kod ispaljenja s tom kombinacijom upravo je nevjerojatna, kao i preciznost. Donja površina tijela ispod krilaca potpuno je ravna. Cijelo tijelo je vrlo uredno polakirano i zaštićeno. Spojevi s glavom i drškom izvedeni su super čvrsto i kompaktno čime nema niti govora o bilo kakvom šetanju ili klapanju niti za najmanji djelić milimetra. Uz to svi su spojevi još dodatno učvršćeni s dva vijka od prokroma sa svake strane.
Ultra je dostupna u veličinama 95 i 105 i najčešće se isporučuje s Demka ili Picasso drškom i Bechaut glavom (slika gore).

 

 Svoj primjerak Ultre dužine 105 naručio sam s glavom i drškom od O.ME.R. Mastera 16. S puškom su bili isporučeni Demka žuti laštici od 19,5 mm, Demka ogiva s aluminijskim navojima te Devoto asta od 6mm.
Kada sam po prvi puta ušao s njom u more, moram priznat da su očekivanja bila stvarno velika, ali i to da su se gotovo sva ta očekivanja i ostvarila. Balans puške je savršen. Kada je sulica na njoj puška je potpuno neutralna. Gotovo na svakoj dubini, kad se ispusti iz ruke, djeluje kao da lebdi i praktički ne treba upotrebljavati nikakvu silu da bi se održavala u vodoravnom položaju.
Pomicanje lijevo - desno se ostvaruje vrlo lagano pa je stoga pušku moguće vrlo brzo premještati s obzirom na njenu veličinu. Prilikom pomicanja na gore - dolje osjeća se manji otpor (zbog plošnog oblika tijela), ali ništa što bi pretjerano smetalo.

 

 Prvi hitac sam ispalio u prazno čisto da vidim kako će se sve ponašati. Prvo što sam primjetio je da nije bilo gotovo nikakvog trzaja. Prilikom svakog ispaljenja puška stoji kao ukopana, čemu uvelike pridonosi njena pozamašna masa. Iako u moru djeluje lagana kao pero, ona u stvari teži oko dva i pol kilograma. Kombinacija laštika od 20mm i sulice od 6 mm pokazala se pravim pogotkom. Brzina je zapanjujuća, a sulica ne pada čak ni na krajnjem dometu koji iznosi oko 4,5 metra od vrha harpuna. To je pokazalo i gađanje u improviziranu metu u obliku plasične boce od litre napunjene pjeskom. Svi pogodci su bili praktički u isto mjesto sa zanemarivo malim odstupanjima kako na manjim udaljenostima, tako i na krajnjem dometu. Osim što nema gotovo nikavog trzaja, puška je također vrlo tiha i čuje se samo lagani šum prilikom ispaljenja. Jedino što sam mijenjao bila je ogiva koja je ipak malo prevelika za utore na sulici od 6mm (zamjenio sam je seatecovom s aluminijskim navojima) i originalni najlon (stavio sam onaj od teniskog reketa).
Osim laštika od 20 mm isprobao sam ju i sa Desssaultovim 16 mm (malo kraćim) lašticima, ali se neka bitna razlika nije dala primjetiti. I u ovom slučaju puška je bila vrlo brza i precizna.
Zbog svojeg oblika Ultra je naročito dobra za lov u vrlo jakim kurentima gdje najviše dolazi do izražaja njena stabilnost. 

 

 

 

 

Tehnika gdje se najbolje snalazi je klasična čeka na bijelu ribu, posebno na lubene u bistom moru i kurentu. Za lov šuljanjem u plićaku ipak mi se pokazala malo preduga iako se i za taj način lova može sasvim pristojno iskoristiti.

 

I NA KRAJU...

 

I što reći za kraj. Ultra je možda za neke puška pomalo zastarjelog koncepta u današnje vrijeme kad se većinom upotrebljavaju cirkulari, novi oblici glava itd., ali to je još uvijek puška koja svojom kvalitetom izrade i karakteristikama daleko odskače od gotovo svih tvorničkih modela na tržištu. To sigurno nije "all-around" puška, ali za onu namjenu za koju je konstruirana itekako zaslužuje čistu peticu u pogledu brzine, stabilnosti i preciznosti. Mislim da svatko tko je naučen na ovakav tip puške i tko voli lov na čeku odabirom Ultre neće pogriješiti.

 

Rezultati testiranja za TOTEMSUB ULTRA 105

 

 Snaga

4

 

ZA

 

- preciznost

- pokretljivost

- vrhunska kvaliteta izrade

- dobar odnos cijena/proizvod

 Brzina

5

 Preciznost

5

 Pokretljivost

4,5

 Balans

5

 Kvaliteta

5

 Funkcionalnost

4

PROTIV


- Vodilica se može lako oštetiti ako se upotrebi kriva ili prevelika stopica

- ništa bitno (možda malo teže pomicanje u smjeru gore-dolje, ali to je očekivano zbogplošnog oblika tijela

 Praktičnost

4

 Dizajn

5

 Cijena

4

 Odnos cijena/kvaliteta

4,5

 UKUPNO 

4,5

 

Ovaj test i ocjene su rezultat isključivo osobnog i subjektivnog mišljenja autora.

 

Aleksandar Cuculić
1.12.2002