TEST - RIS Scorpio H 35F

 RIS H35FGodinama je našim vodama vladao jedini velikoserijski proizvođač gumenih plovila zagrebački RIS i njegovi "žutanjci" iz serije Maestral. Tada se izrađivao od gumiranog platna u kombinaciji sa stakloplastčnim ili gumenim dnom. S pojavom novih trendova i novije tehnologije stari Maestrali su evoluirali u novu generaciju pod imenom SCORPIO.

Koliko ste puta šećući obalom ugledali razna gumena plovila koja su brazdala more ili bila usidrena u nekoj uvali? Da li ste ih doživjeli kao ljetnu razbibrigu ili kao višenamjensko plovilo za svakidašnju uporabu? S napretkom tehnologije usavršavali su se i gumenjaci čime danas zauzimaju ozbiljno mjesto među plovilima kako za rekreaciju i sport tako i za profesionalnu upotrebu raznih službi. Godinama je našim vodama vladao jedini velikoserijski proizvođač gumenih plovila zagrebački RIS i njegovi "žutanjci" iz serije Maestral. Tada se izrađivao od gumiranog platna u kombinaciji sa stakloplastčnim ili gumenim dnom. S pojavom novih trendova i novije tehnologije stari Maestrali su evoluirali u novu generaciju pod imenom SCORPIO.
Nakon potrage za dobrim gumenjakom izbor je pao na RIS-ov Scorpio H 35F koji je tada svojom cijenom daleko odskakao od europske konkurencije, a iskreno, nakon pomnijeg pregledavanja istih po dućanima i sajmovima nisam mogao naći dovoljno dobar razlog da svoj džep dodatno olakšam za, tadašnjih, gotovo 3-4 tisuće DEM za plovilo iste veličine, opreme i perfomansi ! Nije da ne bih volio imati jednog Zodiaca ili Marshalla, no razlika je ipak bila prevelika za moj ukus i za ono za što sam kanio s njim raditi.
Nakon početnog oduševljenja kao novog vlasnika (kažu da se dva puta veseliš: kod kupnje, a naročito kod prodaje !) pomalo sam se zabrinuo kod prvog porinuća jer je to ipak samo napuhana "ljuska" od nepunih 4 metra dužine. Iako je na suhom odavao robusnost zbog svijetle boje balona promjera 0,46 m, malo sam bio razočaran kad sam se prvi puta ukrcao na čamac i pomislio u sebi: jao, pa stvarno je kao ljuska, nisam li se preračunao ???

 

 Prvo razočaranje je ubrzo preraslo u oduševljenje kada je 35-ica doslovno iskočila iz mora propevši se na zadnji dio balona te sam se našao iznad morske površine i više od očekivanja, dok je pjena od valova nestajala negdje dolje ispod. Izglisiravanje se odvijalo gotovo trenutačno, a tome je pridonio i lagani (svega 52 kg) 2-cilindrični dvotaktni agregat od gotovo 500 ccm i punih 30 KS marke SELVA s 12-inčnim propelerom namijenjenim jačem opterećenju. I još jedna pojedinost, krajevi balona sada nisu više štožasti nego su potpuno zaobljeni čime doprinose puno boljem izglisiravanju u odnosu na starije modele.
Snaga od 30 KS je ujedno i max. preporučena snaga za model H 35F i u 5 god. eksploatacije mogu tvrditi da je idealna kombinacija jer pruža odličan odnos snage i potrošnje, a u slučaju max. opterećenja i loših vremenskih uvjeta kada se nađete daleko od sigurnog (tada iskazao nemali broj puta) pruža dovoljno rezerve snage da se uhvati u koštac s valovima i vjetrom. Duplo i duboko V-dno ima odlične maritimne sposobnosti čak i na većim valovima, a široki baloni porubljeni sa strane zaštitnom dvostrukom gumom jamačno štite od tzv. over-spraya i razbijajućih valova. Tek će tu i tamo na vas doletjeti pokoja kap nošena isključivo vjetrom. Sjedeći na bočnom balonu i upravljajući "na ruku" nije potrebno uložiti znatniji napor prilikom upravljanja jer se ručica gasa nalazi taman kako treba, a težina motora se uopće ne osjeća. Na sredini balona s obje strane je zaljepljena plava, hrapava gumena ploča koja u znatnoj mjeri štiti od abrazije te omogućava bolji "grip" prilikom ulaska u čamac iz dublje vode.
 Ovakva "naked" izvedba plovila mi izrazito odgovara jer na malom prostoru dobivam jako puno korisnog radnog (teretnog) prostora jer je opće poznato da se na bilo kojem plovilu vodi rat s prostorom i uvijek važi ona: "..da je barem metar veći..!" Sanduk s poklopcem u provi je također dublji i širi od starije izvedbe što sam iskoristio za smještaj 23-litrenog rezervoara, a uz njega stane još i sidro od 4,5 kg s 25 m konopa, alat, bočica ulja i još poneka sitnica.
Time je dobiveno više prostora u čamcu i bolje težište prilikom glisiranja. Poklopac prove je robustan i služi kao kraljevsko mjesto prilikom vožnje ili odmora jer se na njemu nalazi 10 cm debela istapecirana tehnička spužva u formi prove koju sam dodatno dao napraviti. Po balonima su zalijepljeni rukohvati (po 3 sa svake strane), no ja sam ih još povezao zajedno pomoću 2 cm debelog konopca čime sam dobio još jedan estetski, ali i funkcionalani detalj. Baloni su izrađeni od uvoznog Hypalona (Orca), a svi spojevi i bitve na njima su čvrsto zalijepljeni. Tijekom 5-godišnje, gotovo konstantne, uporabe samo je jedna pramčana bitva za vezivanje pokazala djelomičnu tendenciju odljeplivanja, ali u tom stanju odoljeva već treću godinu i ne pokazuje daljnje širenje.
 Na ovom hard-testu baloni su izdržali stotine pentranja u i na plovilo, strugalo se po njima sidrenim konopom, a prevozilo se sve i svašta: puške, sulice (često i bez kapica na vrhu), hladnjaci za ulovljenu ribu, torbe, suncobran (širine 2m) sa stalkom, priručne gradele za podnevnu pauzu, pojase s olovima, peraje i naravno barem još dvije osobe. Izgleda nevjerojatno, ali još našlo mjesta i za Humminbird-ov fishfinder! Znao sam, naravno, često pozvati i kojeg prijatelja podvodnog ribolovca pa s njim još i njegova najdraža oprema. i onda kad se još more malo više razveseli...!
Samo sam jednom prilikom uspio probiti balone i to kopčom futrole noža koju nosim na desnoj potkoljenici, ali i tada je trebalo gotovo tjedan dana da se ispuše jedna od ukupno četiri komore. To sam popravio tako da sam izrezao dva mala komadića Hypalona vel. nokta i zalijepio ih za vječna vremena običnim cianofixom! Stručnjaci ovaj postupak možda ne odobravaju, ali stvar savršeno funkcionira već jako dugo.
Prvi veći nedostatak javlja se za jačeg mora i tada uvijek poželim upravljačku konzolu s komandama. Glisiranje tada postaje nemoguće, a plovidba vrlo naporna jer nedostaje sjedalo i oslonac za leđa, a da o nekakvom stojećem upravljanju i ne govorim. Eventualni se suputnik obavezno mora preseliti s kraljevske prove na jedan od bočnih balona jer je amplituda pramca jednostavno prebrutalana za bilo kakvo sjedenje na tapeciranom poklopcu. U takvim situacijama je jedino rješenje podizanje pramca u poluglisirajući položaj i strpljenje do zavjetrine ili luke. No , bez brige, i u takvim uvjetima u plovilu ćete ostati i sigurni i suhi (često nas je zateklo more jačine 3-4 !), jedino što ćete se na kraju osjećati kao poslije rodea. Stoga, nemojte zaboraviti pratiti vremensku prognozu naročito ako isplovljavate s malim plovilima! Rizik i prkošenje tehnikom ipak nisu vrijedni ničega.
 I na kraju da zaokružimo: Gore opisani Scorpio H 35F je tijekom 5-godišnje eksploatacije oplovio cijeli krčki, creski i lošinjski akvatorij. Izlagan je i upotrebljavan na temperaturama od +40° do -2° C (jedne Nove godine). Baloni i dno su još uvijek u odličnom stanju osim jedne pukotine gel-coata na dnu koja je nastala kada sam egzibicionom vožnjom uspio voziti prikolicu samo s jednim kotačem zajedno sa čamcem i motorom na njoj i to nekih 10m (naime, jedan kotač prikolice zapeo za betonski stupić), pa kad je sve ateriralo natrag. no, čamac je i to stoički preživio!

 

S motorom od 30 KS i 12-inčnom propelom (jačom, ali nešto sporijom) i s 2 osobe u čamcu po GPS-u je izmjereno max. 28 čvorova/sat, dok je krstareća brzina (na 2/3 gasa) iznosila oko 22-23 čvora po mirnom moru. Pri potonjoj brzini potrošnja se kretala oko 6 litara/sat što je više nego dovoljno za cjelodnevno obilaženje udaljenih ribolovnih pošti!

 

PREDNOSTI


- lakoća upravljanja i održavanja
- stabilnost držanja pravca, robusnost konstrukcije
- iskoristivost i funkcionalnost prostora u goloj ("naked") izvedbi
- dobra kvaliteta izrade
- odnos cijena/kvaliteta

MANE


- ventili, iako nove generacije, znaju nekada vrlo lagano puštati zrak zbog pijeska na gumenim brtvama
- pramačna bitva nakon 2 god. pokazuje tendenciju odljeplivanja
- pojava mjehurića gel-coata na spoju dna i krmenog zrcala s unutarne strane 
- svjetlo siva boja Hypalona rado se prlja, a vrlo teško čisti i održava
- kod neopterećenog plovila neugodno upravljanje na valovima zbog male težine
- nedostatak komfora na modelu bez konzole

 

NAPOMENA: Prednosti i mane su isključivo moje subjektivno mišljenje nakon 5-godišnjeg korištenja plovila u svrhu podvodnog ribolova.

 

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

 

Dužina preko svega: 3,80 m
Širina preko svega: 1,83 m
Unutrašnje dimenzije: - dužina: 2,73 m - širina: 0,90 m
Broj komora: 4

 

Promjer komore: 0,46 m
Težina praznog plovila: 115 kg
Broj osoba: 5
Max. snaga motora: 30 KS/22 kW
Visina zrcalne daske: 381 mm
Vrsta dna: stakloplastika

 

Cijena testiranog modela (u vrijeme pisanja testa): 29.500,00 Kn (Izbor Ivnik, Zagreb)

 

Damir Blažun
23.11.2002