TEST - Podvodna puška Sporasub Sniper Carbon 115

 SniperSniper je prva europska veliko serijska puška na kojoj je uvedena glava potpuno novog dizajna.

SPORASUB je francuski proizvođač ronilačke opreme s 30-godišnjim iskustvom, poznat po svojim inovacijama i avangardnim rješenjima. Za razliku od drugih velikih tvornica, Sporasub se nikad nije bojao izbaciti na tržište opremu, koja po svom dizajnu odskače od klasike. To se, iz među ostalog, očitovalo i na njihovim puškama. Tako je npr. kod njihove serije Viper po prvi put u Europi, uvedena glava hidrodinamičkog oblika, te vodilica za sulicu po cijeloj dužini cijevi. Takve su detalje drugi proizvođači počeli uvoditi znatno kasnije, a neki i tek od nedavno. Isti trend nastavljen je i kod novijih modela.

 

 

 

 

Sniper je prva europska veliko serijska puška na kojoj je uvedena glava potpuno novog dizajna. U vrijeme kad se Sniper pojavio, sličan dizajn je primjenjivalo tek nekoliko manjih europskih proizvođača, koje bi prije mogli nazvati manufakturama, dok su veliki proizvođači istu ideju počeli primjenjivati tek dvije godine kasnije, a neki je još ni do današnjih dana nisu upotrijebili.

 

 Sniperovu glavu karakteriziraju je gume postavljene nisko, u osi sa samim tijelom puške, a sam prihvat guma s navojem za O16mm, je pomičan. Takvim je rješenjem dobivena odlična preglednost preko nišana puške, što olakšava uočavanje plijena i samo nišanjenje. Nisko postavljene gume više ne utječu na savijanje cijevi puške, (ali utječu na savijanje sulice i naprezanje na spoju cijev-drška), a njihova pomičnost omogućava pravilno istezanje i otpuštanje, istodobno povećavajući snagu izbačaja. Nadalje, postavljanje guma uz samu cijev, uvelike je smanjilo vibracije koje se javljanju kao posljedica horizontalnog pomicanja puške. Za razliku od aluminijskog Snipera, karbonska izvedba Snipera je opremljena glavom, koja omogućava prihvat dodatne cirkularne gume.
Otvor za prolazak sulice je dovoljnih dimenzija, a sa svake strane se nalazi utor za najlon koji time ne ometa pravilno nalijeganje aste u ležište glave. Prvi veći nedostatak na glavi je otvor za prolaz konopa mulinela koji je premalog promjera i postavljen suprotno od smjera prolaska konopa. Nisam ni pokušao zamišljati kako bi izgledalo izvlačenje mulinela kod pogađanja neke veće ribe, za koju je ova dužina puške i namjenjena. Ovaj problem riješio sam tako da sam postojeći otvor proširio i ugradio metalni ring koji ima dostatni otvor za nesmetan prolaz konopa i pri bržem izvlačenju.

 

Odmah nakon prvih probnih čeka, vrh puške je pokazao preveliku plovnost, što je rezultiralo dizanjem prednjeg kraja i to do te mjere da nakon kratkog vremena počininje boljeti ručni zglob od zadržavanja puške u vodoravnom položaju. Potpuno suprotan problem u odnosu na model Viper 115, kojeg je kraće vrijeme koristio moj sulovac Domagoj. Inače, uz Sniper 115 se isporučuje inox asta promjera O6,5mm, dužine 150mm. Pošto sam prije Snipera već nekoliko godina lovio s legendarnim O.ME.R. Master 16/96, odmah sam uočio da je Sniper-ova sulica prekratka u odnosu na dužinu same puške, jer je Sniper 115 bio tek nekoliko centimetara duži od Mastera 16/96 koji ima standardnu sulicu dužine 140mm. Iz tog razloga sam preveliku plovnost na prednjem dijelu Snipera pokušao riješiti stavljanjem duže aste od 160mm koja mi se čini da je prikladnija za tijelo dužine 115mm. Uostalom, kasnijom provjerom sam saznao da drugi proizvođači na svoje modele pušaka dužina 110 ili 115, stavljaju aste upravo te dužine.

 

 Izabrao sam sulicu promjera O6,5mm talijanskog proizvođača Devoto čije proizvode koristim sa zadovoljstvom već duže vrijeme. Dotična asta je za razliku od originalne, osim u dužini imala i dvostruko pero koje smatram neophodnim za ovakav "kalibar" puške. Daljnja testiranja su pokazala da je prevelika plovnost smanjena, ali je i dalje bila prisutna u manjoj mjeri. Problem sam riješio u potpunosti postavljanjem olovnog utega od 30 gr u otvor za prihvat cirkularne gume. Takvo riješenje mi se činilo najbezbolnijim, jer nisam morao otvarati pušku, a uteg se relativno lako vadi, ako zatreba.
Nakon posljednje intervencije, puška je konačno bila horizontalno, potpuno neutralna, omogućavajući njeno pridržavanje samo pomoću dva prsta na kraju rukohvata. Svoju neutralnost je zadržavala i na dubinama od -20m.

 

 Tijelo puške je okruglog promjera O28mm, napravljeno od kvalitetnog karbona, čime isključuje savijanje kod korištenja kraćih guma. Karbon je matiran kako bi se smanjile refleksije u vodi, koje bi mogle uplašiti ribu. Za razliku od starije serije Viper, kod koje je vodlica integrirana po cijeloj dužini tijela puške, na tijelu karbonskog Snipera su postavljena dva prstena za prihvat sulice. Prstenovi su, čini mi se, postavljeni nekako "na brzinu", jer nisu bili u pravilnim razmacima u odnosu na dužinu tijela i što je najvažnije trebalo ih je korigirati oko svoje osi, jer se pri pogledu preko zadnjeg nišana jasno vidjelo da sulica na njima ne leži pravilno.
Kasnije sam svoju pretpostavku potvrdio, uočivši slične probleme i na drugim primjercima iste puške. No, uz malu pomoć odvijača, problem sam brzo uklonio.
Iza spoja tijela s drškom, nalazi se mehanizam za otpuštanje najlona, koji je na Sporinim puškama poznat otprije kao kvalitetno riješenje.

 

 Kompletna ručka, uključujući mehanizam za okidanje, kočnicu i pločicu za napinjanje, naslijeđena je od serije Viper. Pušku sam koristio cijelu sezonu tijekom koje nisam uočio nepravilnosti u radu s okidačem, kao niti s kočnicom. Dotična je, za razliku od O.ME.R.-ovih pušaka puno bolje riješena, a aktivira se zakretanjem kotačića kojeg prije treba utisnuti, čime je nehotično aktiviranje potpuno onemogućeno. Pločica za napinjanje je dostatnih dimenzija, jedino bi mi bilo draže da je možda malo deblja, jer sam je ipak uspio polomiti dok sam isprobavao kraće Picassove gume promjera O20mm. No, uz upotrebu standardnih guma i malo pažljivije napinjanje, ne bi trebalo dolaziti do takvih nezgoda i to smatram osobnom greškom pri rukovanju.

 

Najveći propust od strane Sporasuba je nedostatak mehanizma za montiranje mulinela. Izlaskom serije Sniper, proizvođač se nije potrudio ponuditi odgovarajći mulinel ili barem samo nosač za njega. Glavni problem je u promjeru Snipera koji je manji u odnosu na seriju Viper, a svi mulineli su predviđeni ili za Viper ili za pneumatske puške koje su još debljeg promjera. Mišljenja sam da je suludo koristiti pušku tolike dužine bez montiranog mulinela.

 

 Ne želeći ništa prepustiti slučaju, odlučio sam se za nabavku mulinela. Odabrao sam izvrstan Sporasubov otvoreni model s mogućnošću regulacije otpuštanja konopa. Postavljanje sam izveo tako da sam ležište mulinela rezao po dužini, dok nije cijelom površinom nalijegalo na tijelo puške. Između sam umetnuo komad tankog neoprema i sve zajedno čvrsto stegnuo PVC izolirajućom trakom proizvođača 3M Temflex 1300 koja je izdržljivija u odnosu na neke druge proizvođače. U nastojanju da zaštitim pušku od nehotičnog grebanja po kamenju, tijelo sam također umotao istom izolirajućom trakom.
Puška ovih dimenzija namjenjena je prvenstveno lovu na čeku. Mala težina joj omogućava brze i lagane manevre u svim smjerovima, posebice u smjeru lijevo-desno, zbog niskog položaja guma. Upotreba karbona ipak pokazuje pozitivan pomak, pa se velika dužina puške gotovo uopće ne osjeća.

 

 Najveće oduševljenje sam ipak doživio s novom glavom. Preglednost je u odnosu na stare glave neusporedivo bolja, jer plijen nišanimo direktno preko vrha aste. Usporedo s time, povećala se i preciznost pogotka čemu doprinose i izuzetno mirne 16 mm gume koje su bez problema odbacivale astu dužine 160 mm do krajnjeg dometa bez većeg podbačaja pri kraju putanje. Gotovo su svi zubaci i manji primjerci gofova ostajali na najlonu, što je dobar pokazatelj kvalitete i snage Sporinih guma, čime su me navele za razmišljanje o budućoj upotrebi 20mm guma.
Pušku sam isprobao i u plitkom lovu prikradanjem, gdje se pokazala ipak malo prelaganom, pogotovo u uvjetima jačeg mora kad je trebalo malo više energije za održavanje smjera puške. Za je takve prilike ipak prikladnija aluminijska puška manjih dimenzija kao npr. moj O.ME.R. Master 16/96 koji se pokazao idealnim u takvim uvjetima. No, o tome ćemo nekom drugom prilikom. Zaboravio sam napomenuti još jedan nedostatak koji sam uočio, a to je, puštanje vode! (Na forumu sam pročitao o sličnim problemima sa Sporinim puškama). Naime, već u toku prvih urona, mjehurići koji ju izlazili iz spoja cijevi s drškom najavili su problem s brtvljenjem i na mojoj pušci. Na svu sreću, čišćenje O-ring-ova i dotezanje čepova je riješilo problem trajno. To je još jedan od pokazatelja o izostanku završne kontrole proizvoda u velikoserijskim proizvodnjama.

 

Ako izuzmemo nedostatke nastale prilikom sastavljanja puške, mogu ustvrditi da je ovim modelom Sporasub ipak evoulirao za stepenicu više u odnosu na stariju seriju Vipera. Problemi izneseni u testu mogu se opisati više kao "dječje bolesti" od koje pate gotovo svi novi proizvodi na tržištu i koji će u idućim serijama biti sigurno riješeni.

 

Uz cijenu od 1.300 Kn kod zagrebačkog distributera "APNEA-ARBANAS", SPORASUB Sniper Carbon 115 je proizvod nove tehnologije (materijal, dizajn glave), čime opravdava svoju vrijednost.

 

 Snaga

4

ZA

- preciznost

- preglednost kod nišanjenja

- pokretljivost

- kvalitetan karbon

- sistem za otpuštanje najlona

- dobar odnos cijena/proizvod

 Brzina

4,5

 Preciznost

4,5

 Pokretljivost

5

 Balans

3

 Kvaliteta

4

 Funkcionalnost

4

PROTIV


- neizbalansiranost (prelagan vrh)

- nema centralnu vodilicu po cijeloj dužini

- bez pripreme za montažu mulinela

- originalna sulica prekratke dužine

- izostanak završne kontrole

 Praktičnost

4,5

 Dizajn

5

 Cijena

4,5

 Odnos cijena/kvaliteta

4

 UKUPNO 

4,3

 

Ovaj test i ocjene su rezultat isključivo osobnog i subjektivnog mišljenja autora.

 

Željko Trogrlić
22.2.2002