TEST - Podvodna puška Lanara Axion 105 Standard

 LanaraNa testu sam imao model (s montiranim mulinelom) koji možemo slobodno prozvati THE BEST BUY model na hrvatskom tržištu. Uostalom, prosudite sami.

Ovog vikenda imao sam priliku testirati pušku grčkog proizvođača LANARA ustupljenu od strane prodavača SCUBA iz Zagreba, koji su i generalni uvoznici Lanare u Hrvatskoj. Taj grčki proizvođač i nije toliko poznat našim ribolovcima, ali je dosta proširen na Cipru, u Izraelu, Španjolskoj ... U stvari radi se o kompaniji koja je na tržištu opreme za podvodni i ostali ribolov već 34 godine i vlasnik je brojnih patenata zbog kojih je nedavno i kupljena od strane japanskog koncerna. Mišljenja sam da sa svojom gamom od malih dječjih pa do profesionalnih karbonskih pušaka mogu zadovoljiti svačije potrebe. Na testu sam imao model (s montiranim mulinelom) koji možemo slobodno prozvati THE BEST BUY model na hrvatskom tržištu. Uostalom, prosudite sami : uz cijenu od 628 Kn dobivate pušku slijedećih karakteristika:

 
Type: Axion Standard - Tube: aluminum with rifle, O26mm
Spear: Tahiti sandvic inox gold 301, O6.25mm, 1800N/mm2
Wishbone: No 111 - Rubber: black latex line, O19mm

 

 Lanara

 

 

Tijelo puške je klasično cilindrično O26mm, s time što je cijelom dužinom dodana u ljev vodilica za sulicu. Takve izvedbe su već poznate i kod drugih proizvođača (Sporasub) i doista služe svrsi. Smanjivanjem savijanja sulice i tijela puške postižemo bolju preciznost, a samim time i veću početnu brzinu - što su po meni najbitniji konstukcijski detalji jedne puške.

 

 Na prednjem kraju tijela puške nalazi se odlična hidrodinamična glava s navojima O 20mm za gume od crnog lateksa koje se kod napinjanja ponašaju sasvim nježno i podatno, dok kod okidanja pokazuju svu svoju punu snagu. Lanara, naime, posjeduje patent na gumama koje imaju prsten na jednoj strani. Taj prsten stlačuje gumu, čime guma navodno daje 30% više snage i 40% više prigušuje zvuk u odnosu na klasične gume bez prstena. Po mom mišljenju, ova puška ima najbolju glavu među puškama svoje klase - glede hidrodinamičkog oblika, čvrtoće i prijemnih navoja. Glava je dizajnirana tako da prolaskom kroz vodu, svojim oblikom krila uzdiže prednji dio, te neutralizira težinu prednje polovice puške, što je bilo dosta interesantno na testu. Naime, pedalirajući pri malo bure u čelo, držao sam sulicu iznad površine, a pritom je puška bila potpuno neutralno plovna. Trebalo ju je samo usmjeravati, ali ne i držati. Idealno za odmor ručnog zgloba. Otvor za prolaz sulice i špage ovalnog je oblika te savršeno propušta spomenute djelove.
Stražnji kraj tijela puške odlikuje odlično oblikovana ručka sa savršenim rukohvatom (kako bi rekao Alan - ljepi se za ruku). Možda da je plastika od boljeg (čitaj skupljeg) materijala ne bi škodilo, ali . Zorno se vide natpisi o grčkom dizajnu i japanskoj kvaliteti. Okidač je prilično mekan, pa ne dolazi do pomicanja puške prilikom okidanja zbog napora na okidaču. Ipak, ima jedna čudna stvar, a to je pozicija kočnice. Naime, ona je gotovo nedohvatljiva zbog pozicije na vrhu ručke.

 

 Doduše, moram priznati da kočnicu uopće ne koristim, pa mi to nije ni smetalo, ali nekima bi to moglo predstavljati nelagodnost. Ručka ima odličan sistem za montažu mulinela i to tako da ga gurnemo u vodilicu dok ne preskoči osigurač. Mulinel skidamo jednostavno i to tako da potisnemo osigurač, a on samo klizne po vodilici. Ako ne lovimo sa montiranim mulinelom ( mulinel je dodatna oprema) imamo odličnu kvačicu za špag. Mulinel je tako konstruiran da je moguće samozakočivanje i autootkočivanje kod okidanja, pa nam špag može biti stalno napet dok ronimo.
Još je jedan detalj na dršci evidentan, a to je pločica za napinjanje koja je prilično velika, pa puška na suhom može stajati uspravno bez oslonca. Inače boje na ovoj pušci odlično su pogođene, te se rukohvat dobro vidi i na dobrih 10m dubine u mutnom moru.

 

 Sulica ili kako mi crikveničani velimo - ostilj, ipak je kvalitetnija od većine originala koje dobijete sa istom klasom puške. Za test sam, čak pucao u kamen na dva metra razmaka, kako bi provjerio kvalitetu sulice (Tahiti sandvic inox gold 301, O6.25mm, 1800N/mm2), koja je pokazala vrlo mala oštećenja vrha. Jedina mala zamjerka sulici, ali i mnogim drugima na tržištu, je ta što se pero ne otvara pod 90%, već pod nešto manjim kutem. To je izgleda novi "krik" u tehnologiji, ali meni nikako da sjedne.

 

I sad nešto o lovu ovom puškom. Ona je definitivno puška za čeku, ali je ribolovac može, bez puno razmišljanja, koristiti i u površinskom lovu na lubena npr. (jedan je kilaš platio testiranje puške) ili prikradanjem uz male manevre, jer dužina je dužina i protiv toga ne možemo. Kod pomicanja puške gore-dolje, malo čujemo vibracije guma, ali je zato pomak bočno potpuno bešuman (čeka).
Općeg sam mišljenja da je ova puška odlična za svoju cijenu i da može pružiti dosta zadovoljsta kako početniku tako i naprednom ribolovcu. Možda nas nedvojbeno podsjeća na Sporasub-ovu gamu, ali to svakako ne može biti zamjerka. Nama ribolovcima važno je dobiti nešto što je evoluiralo u odnosu na našu staru pušku.

 

 Snaga

4,5

ZA

- cijena

- glava puške

- vertikalna pokretljivost

- dobar balans

- ergonomija drške - rukohvat

- pločica za napinjanje

- mehanizam zapinjanja špage mulinela

 Brzina

4

 Preciznost

4,5

 Pokretljivost

4

 Balans

5

 Kvaliteta

4,5

 Funkcionalnost

4,5

PROTIV


- kvaliteta plastike

- horizontalna pokretljivost

- položaj kočnice

 Praktičnost

5

 Dizajn

4,5

 Cijena

5

 Odnos cijena/kvaliteta

5

 UKUPNO 

4,59

 

Ovaj test i ocjene su rezultat isključivo osobnog i subjektivnog mišljenja autora.

 

Jurica Manestar
9.12.2001