Odabir podvodne puške

 U zadnje su vrijeme po forumu učestala pitanja o odabiru podvodne puške i peraja pa ću pokušati na osnovu vlastitog iskustva, na što je moguće jednostavniji način ukazati na osnovne stvari koje je potrebno uzeti u obzir pri odabiru puške kao i na suvremene tendencije u razvoju istih.

Za uvod u  razumijevanje ove tematike bilo bi preporučljivo pročitati Alanov članak iz 2001. godine. Iako napisan prije punih 5 godina ukazuje na sve probleme s kojima se lovci i danas susreću, te s revolucionarnim idejama  koje su počele primjenjivati tih godina i od kojih su mnoge naišle na plodno tlo .

Prije nego se posvetim temi iz naslova pokušat ću ukratko sažeti sve promjene koje su se u međuvremenu dogodile.
Sada nakon 5 godina vidimo da su otvorene glave pušaka sa cirkularnim gumama zaživjele i potisnule klasične glave u ipak drugi plan.
 Sama otvorena glava ponudila nam je brojne prednosti u odnosu na klasičnu glavu.
Kao prvo ono što je uočljivo na prvi mah je bolja preglednost preko sulice i instiktivnije  nišanjenje prilikom gađanja. Mogućnost uporabe cirkularnih guma rađenih po vrlo jednostavnom principu odabirom željene debljine i dužine ovisno o osobnim preferencijama lovca vrlo je zgodna i praktična stvar. Te gume nemaju padobranski efekt koji imaju kapice na krajevima klasične gume  te su iskorištene cijelom svojom dužinom. Također vrlo korisna stvar je priljubljenost guma uz tijelo puške koje omogućuje manevriranje u teškim uvjetima    ( kurenat, nagle promjene smjera puške ) uz nikakvu ili vrlo slabu vibraciju guma koje znaju preplašiti grabljivce koje očekujemo  na tim mjestima.
 Sama cirkularna guma također nema velikog utjecaja na glavu puške. Guma  nategnuta djeluje na glavu puške tako da je potiskuje u tijelo puške i tako eliminira mogućnost pucanja ili krivljenja glave koja se meni često događala prilikom uporabe jakih laštika na klasičnim arbaletama.
Sve prednosti otvorenog tipa glave kao i razne varijacije na temu u zadnje vrijeme iskušavaju samograditelji diljem Europe a neke od njih izgledaju prilično zgodno i  uporabljivo.
Više na  http://www.arbalegno.com/index.htm

Još jedna novost je i uporaba drški koje su visoko postavljene u odnosu na tijelo puške.
Tako je šaka ribolovca samo na 1 cm udaljena od sulice što poboljšava instiktivno gađanje ali i bolje apsorbira trzaj. Ruka u tom položaju pridonosi boljoj pokretljivosti pogotovo većih modela pušaka jer se iz zgloba relativno velika puška ( uz uvjet da je dobro balansirana) može bez puno muke pokrenuti.
Također još nešto zanimljivo uz dršku i mehanizam ; dosta je modela u zadnje vrijeme čiji je mehanizam povučen unatrag od 5 pa sve do 15cm (trygons puška).  Tim dobijemo dodatne centimetre a da ne moramo utjecati  na dužinu puške.
Tako npr trygons puška koja je u odnosu na klasičnu arbaletu  dužine 110 cm (tijelo puške) realno gledajući duga 125 cm a koristi sulicu od 130 cm ! Na kraju imate  pušku preko cijele dužine kao i  model 100 cm ali neusporedivo veći domet i snagu kao i dobru pokretljivost što ne biste imali sa puškom dužine 125 cm.

 Drvena puška koja je uzeta s najvećom dozom nepovjerenja danas je skoro pa neophodan dio opreme svakog podvodnog ribolovca. O drvenim puškama se skoro sve već zna tako da tu neću posebno napominjati njene prednosti/nedostatke već ću to napraviti u usporedbi s ostalim arbaletama kroz članak.

 Karbon je na tržištu već godinama, ali  su opstali modeli koji su ponudili bitne prednosti pred aluminijskim puškama koje su također evoluirale upotrebom vrhunskih legura (seac-ov model x-fire) i onih koje nam se nude kao best buy na tržištu (svi modeli pathosa te gabianno od seateca ) a zadržavaju potrebnu razinu kvalitete.

 Karbon kao materijal svoje prednosti manifestira u čvrstoći materijala ali relativno maloj masi što ga je stavilo u prvi plan proteklih  par godina.
Pri spomenu pravih karbona prvenstveno mislim na puške pletene karbonom koji kod nekih zna dosezati i do 3-4mm debljinu, za razliku od nekih čija je cijev pojačana samo listićem karbona. Takve karbonske puške nemaju nikakvu prednost pred aluminijskim i samo lijepim izgledom i naljepnicom KARBON  pronalaze put do slabije informiranih kupaca.
Nerijetko cijena takvih pušaka doseže i do 2000 kn , a nije ničim opravdana.  Od revolucionarnih karbonskih pušaka koje su opstale na tržištu i to zaslužile kvalitetom htio bih spomenuti c4 monoscoccu i cressi apache carbon. Ima mnogo varijacija na temu ali bi baš njih dvije uzeo kao referencu za odličnu karbonsku pušku.
Uvelike se razlikuju jedna od druge ali obje imaju sve odlike koje bi karbonska pušaka trebala imati : malu masu , čvrstoću i super pokretljivost pod vodom.

Titan kao materijal je po meni trebao biti sljedeći materijal u evoluciji modernih pušaka ali se od njega odustalo zbog teškoća modeliranja i zbog relativno malog tržišta koje se odnosi na podvodne puške.
Primjer evolucije teniskih reketa : drvo, aluminij, grafit , karbon i na kraju titan koji je pokazao nezamjenjiv ( ono što bi Goranovi  reketi preživjeli pri susretu s raznim podlogama vrijedno je divljenja, karbon bi se u sličnoj situaciji pretvorio u prah ).

 Revolucionarna stvar je i monolitno tijelo većine novih pušaka (pravilo za drvene puške) ali u zadnje vrijeme i karbona koji zna dosezati i do 5kg te podnositi 2 x 20mm lastike ( Bleutec - Acid) ). Monolitna puška  je puno čvršća i ne rasipa energiju na spojevima tijelo/ručka i tijelo /glava već se energija nategnutih guma ravnomjerno raspoređuje po cijeloj pušci.
Karbon kao materijal ne dopušta nikakvo savijanje tako da se cijela energija guma utroši na hitac i trzaj kojeg je potrebno amortizirati pogotovo kod lakših modela pušaka.
Ručice kod takvih pušaka rade se po otisku ruke, posebno za ljevake i dešnjake što od puške čini doslovno produžetak ruke.
 Vodilica je skoro pa obavezan dio opreme na svim novim modelima.Tako je uvode C4 Mr.Carbon  i novi Omer Master (Cayman) za razliku od svojih prethodnika koji su postigli veliki uspjeh na tržištu ali više ne mogu odolijevati novim trendovima i zahtjevima ovog ipak u posljednje vrijeme  brzo rastućeg tržišta.
Takve puške su vrh ponude pušaka sa jednom gumom ,  iako su  se i drvene puške dosta približile i u tom segmentu što je do nedavno bilo skoro pa nezamislivo (prvi totem pelagos pa onda i skoro sve ostale).

Drvene puške izvanredno pogođenih oblika tijela i napetim gumama  priljubljenim uz tijelo (tako da  ne stvaraju nikakav otpor ni vibracije pri pomicanju) doslovno su preko noći ušle na tržište koje je tada bilo rezervirano isključivo za karbon i razne legure laganih materijala.
Danas su napredovale do tog stupnja da su izvanredno balansirane i opremljene po želji kupca (što je teško dobiti s tvorničkim aluminijem i karbonom) a usput zadržavaju sve prednosti drveta pred laganim puškama, prije svega snaga i apsorbcija trzaja.
Drvena puška bi se mogla promatrati kao  i investicija jer nema bojazni od pucanja pojedinih dijelova, zamora materijala i krivljenja. Iako podložna oštećenjima čak i više od klasičnih pušaka, relativno se lako i uspješno da popraviti o čemu imamo i članak Danijela Babina koji i sam proizvodi vrhunske drvene puške.

Ono što bih ja iz osobnog iskustva napomenuo je sljedeće:

Drvo ima prednosti pred karbonom i legurama  u sferi korištenja dvije pa cak i tri gume u kombinaciji težih sulica (tu ne bih u obzir uzimao najnovije grčke karbonske uratke težine i do 5 kg karbona, već puške koje nalazimo u regularnoj prodaji i po prihvatljivoj cijeni) zbog svoje mase i apsorbcije trzaja, koji kao sto svi znamo utječe na preciznost te konačne snagu i brzinu koja je ipak cilj uvođenja drveta u proizvodnju.
 Dosta je ustaljena praksa stavljanje kraćih i debljih sulica na drvene puške jer tim dobijemo bolju pokretljivost  same puške i puška se bolje ponaša u svim segmentima lova osim lova na čeku koji  zahtijeva original sulicu zbog krajnjeg dometa i brzine koja je neophodna u tom lovu. Karbonska puška opet mora imati veliku masu da bi podnijela recimo dvije gume i teži harpun čim automatski nestaju njene osnovne komparativne prednosti pred drvetom.

Zaključak :
Osnovne komponente koje treba uzeti u obzir prilikom odabira podvodne puške su : snaga i pokretljivost.
Da bi puška bila jaka, mora imati jake laštike (ili više slabijih) a onda ima veliki trzaj. Da bi ublažila taj trzaj mora biti masivna !
U suprotnom previše trza i neugodna je za gađanje.
Pokretljiva puška s druge strane mora biti što tanja i lakša . Tako možemo imati maksimum od oba svijeta , a ako idemo na kompromis onda nećemo imati ni jedno ni drugo u apsolutnom smislu.
Ovu problematiku ću probati razjasniti na primjerima pojedinih pušaka kao i o utjecaju odabira optimalne kombinacije sulice i guma za pojedinu  tip podvodne puške.

U lovu puškama dužine do 100  cm laganu bih prednost ipak dao karbonu i ostalim laganim materijalima pred drvom isključivo zbog pokretljivosti i mogućnosti brzog i naglog manevriranja u plićem lovu dok su dužine preko 100cm rezervirane uglavnom za masivnije (drvene) puške kojima je i tako osnovna namjena lov većih primjeraka ribe i veći domet nauštrb pokretljivosti i elegancije.
Ipak ovo je moje subjektivno mišljenje o odabiru kao što je i o svim gore navedenim modelima i proizvođačima .

Luka Ivandić
20.11.2006