Prosvjed protiv novog zakona Split

 Prosvjed"Izašli smo ovdje na ulicu jer ne možemo više trpiti kontinuirano nestručno i samovoljno upravljanje našim najvažnijim prirodnim resursom - Jadranskim morem"

Moto je pod kojim se na splitskoj Matejšci okupilo stotinjak sportskih ribolovaca, sa zajedničkim ciljem: da žurno zaustave nestručan i neustavan prijednog novog zakona o morskom ribarstvu koji bi uvelike smanjio prava sportskih ribolovaca. Unatoč kiši koja je konstantno padala, okupljeni ribolovci iznjeli su glavni zahtjev prosvjeda, da se ovakav nestručan i nepravedan prijedlog zakona o morskom ribarstvu ne šalje u saborsku proceduru.

Član Izvršnog odbora Hrvatskog saveza športskog ribolova na moru (HSŠRM) Nikola Kuljiš je istaknuo kako je prijedlog novog zakona o morskom ribarstvu "udar na šporstko ribolovstvo".

"Taj prijedlog zakona ujedno je udar na temelje našeg nacionalnog saveza (HSŠRM) koji ima više od 30.000 članova i koji je posljednih godina, po rezultatima na europskim i svjetskim natjecanjima, u vrhu športskih uspjeha u RH", istaknuo je Kuljiš, naglasivši kako je HSŠRM dobio pismo od Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u kojem se daje potpora stajalištima tog saveza. Kuljiš trdi da se u desetak do dvanaest članova predloženog zakona značajno ograničavaju športski ribolov, a pri tomu se poziva na zakone Europske unije u kojima nigdje ne pišu ta ograničenja.

"Za naš Savez je naspornija stavka o ukidanju parangala iz šporstkog ribolova, pa se on sada stavlja u rekreativni ribolovu čime se izravno miješa u sustav natjecanja našeg Saveza i krši Zakona o športu koji predviđa da u osnovnom športu mora biti isto ili više mogućnosti nego u rekreativnom, a ovdje je to obrnuto", naglasio je Kuljiš. On je najavio da će HSŠRM organizirati potpisivanje peticije kojom će se tražiti povlačenje iz saborske procedure predloženog zakona o morskom ribarstvu.

Otvorena je i službena internetska stranica na kojoj se mogu pročitati svi detalji vezani uz prijedlog zakona i sporne točke

http://hrvatskijadran.blog.hr/

 

Izvor: Slobodna Dalmacija, hrvatskijadran.blog.hr, foto: Leo Ninčević/PIXELL.