Tečaj ronjenja na dah

 Za svoje članove RK Submania organizira apnea tečaj po A.I.D.A. nastavnom programu odobrenom od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Izvode ga ovlašteni instruktori u skladu sa sigurnosnim standardima A.I.D.A. International. Voditelji tečaja dodatno su osposobljeni za pružanje pomoći roniocima na dah u slučaju potrebe, te im je na raspolaganju odgovarajuća oprema za prvu pomoć i davanje kisika. 

 

AIDA Freediver tečaj ronjenja na dah

 

Tečaj se sastoji od:

  • teoretskog dijela (discipline u ronjenju na dah, fizika i fiziologija ronjenja na dah, sigurnost, odabir opreme),

  • vježbi disanja za poboljšanje apnee,

  • praktičnih vježbi u moru (statika, dinamika i ronjenje u dubinu po konopu)

Poseban naglasak tečaja je na sigurnosti ronjenja, a kod praktičnih vježbi daju se upute za pravilno i efikasno disanje, pripremu zarona, plivanje, perajanje i zaranjanje, te izjednačavanje tlaka. Naši instruktori ovlašteni su za vođenje sljedećih tečajeva: 

  • AIDA Freediver *    - tečaj namijenjen početnicima

  • AIDA Freediver **    - temeljni tečaj  za polaznike sa određenim iskustvom

  • AIDA Freediver ***    - napredni tečaj sa elemetima natjecateljskih tehnika

Preduvjet za pohađanje AIDA Freediver*** tečaja je uspješno završeni tečaj AIDA Freediver**. Polaznici koji uspješno završe tečaj dobivaju međunarodnu AIDA iskaznicu odgovarajućeg stupnja. Tečaj je uspješno završen ako je položen pismeni ispit i ako su ostvarene potrebne izvedbe u statici, dinamici i dubini. 

Preduvjeti za pristup tečaju:

  • Najmanje 16 godina starosti za AIDA Freediver ** tečaj.

  • Liječnička potvrda, tj. "Potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za rekreativno ronjenje" ne starija od godine dana, izdana od obiteljskog liječnika ili specijalista ronilačke medicine.

  • Potpisana izjava koja potvrđuje pohađanje tečaja na osobnu odgovornost polaznika, te suglasnost polaznika za izuzećem organizatora i voditelja tečaja od odgovornosti za neželjene događaje

 Osim obavezne ronilačke opreme savjetujemo da polaznik na tečaj ponese i podlogu za vježbanje na tlu, ručnik, udobnu odjeću i obuću, po mogućnosti vodootporni sat sa štopericom, raspršivač za nos (npr. Operil...), te kapi za dezinfekciju vanjskog uha (npr. Normison).

Tečaj je u psihofizičkom smislu relativno zahtjevan, te se traži određena razina discipline i koncentracije. Polaznici su se dužni pridržavati uputa voditelja kako bi se tečaj  odvijao željenim tijekom.

Polaznik će po završetku tečaja biti zamoljen od voditelja da ispuni anonimni evaluacijski upitnik čiji će se rezultati statistički obraditi i koristiti s ciljem podizanja kvalitete tečajeva.

Mjesta održavanja tečajeva odabrana su tako da zadovoljavaju potrebne uvjete za kvalitetno održavanje tečaja - dostupnost osobnim automobilom, parking, mogućnost smještaja i prehrane, predavaonica, raspoloživa audiovizualna pomagala, spremište/odlagalište za opremu, blizina mora.

Postoji i mogućnost suradnje sa ostalim ronilačkim ili sportsko-ribolovnim klubovima putem sudjelovanja naših instruktora na tečaju u njihovoj organizaciji. Ukoliko ste zainteresirani za takvu mogućnost, obratite se tajniku RK Submania.