Kisik i kako ga uštedjeti

Razumijevanje procesa koji se događaju u tijelu u tijeku pripreme za držanje daha i u tijeku samog držanja daha...

Mali pojmovnik medicinskih izraza

Većina stručnih pojmova koji se pojavljuju u našim tekstovima... Ovdje je svrstana abecednim redom i popraćena kratkim opisom sa ciljem boljeg razumijevanja naših tekstova, bržeg povezivanja spomenutih pojmova i lakšeg snalaženja među njima.

Priručna ljekarna ronioca na dah

Ovaj prikaz namijenjen je svim roniocima koji su barem jednom ostali na kopnu zbog neke od zdravstvenih poteškoća koje bi se mogle spriječiti ili ublažiti lijekovima i medicinskim pripravcima koji će u ovih tekstu biti ukratko prikazani...

Barotrauma pluća u ronjenju na dah

U cilju boljeg razumijevanja mehanizma nastanka barotraume pluća tijekom ronjenja na dah u dubinu potrebno je prisjetiti se osnovnih postavki o građi dišnog sustava, osnova plinskih zakona te glavnih promjena u dišnom i krvožilnom sustavu koje nastaju tijekom ronjenja na dah...

Tjelesne promjene tijekom ronjenja na dah

Nerazumijevanje i iznenađenost pojavom određenih promjena u našem tijelu koje nastaju tijekom ronjenja na dah može pridonijeti zbunjenosti i pojavi straha. To opet  pridonosi donošenju neodgovarajućih odluka s neželjenim posljedicama. Namjena je ovog teksta pridonijeti razumijevanju promjena u ljudskom tijelu koje se događaju tijekom ronjenja na dah kako bi ih se moglo s lakoćom pravodobno predvidjeti, prepoznati, razumjeti i objasniti te se pravodobno odgovarajuće ponijeti.

Pregled plinskih zakona

Ovaj tekst je zamišljen kao dopuna člancima u kojima se objašnjavaju procesi i promjene u organizmu za vrijeme ronjenja na dah. Namjera mu je dati pregled osnovnih plinskih fizikalnih zakona koji određuju ponašanje zraka (tj. plinova koji ga čine) u uvjetima ronjenja u apnei.

Gornji dišni sustav - Građa, funkcija i bolesti

Koliko vam se puta dogodilo da prilikom zarona niste mogli izjednačiti tlak, da vam se začepio nos, da ste osjećali začepljenost u ušima još dugo nakon ronjenja? Ako je odgovor na ova pitanja veći od nule sljedeći članak bi vas trebao zanimati...

Donji dišni sustav - Građa i funkcija

Tekst je koncipiran tako da će na početku biti opisana građa pluća i prsnog koša. Nakon toga biti će govora o izmjeni plinova u plućima i tijelu te o utjecaju promjena koncentracije plinova i nekih procesa na disanje. U tom dijelu biti će poseban osvrt na utjecaj spomenutih procesa na produženje apnee te kako i kojim treningom utjecati na te procese. Nakon toga biti će par rečenica o mehanici disanja, a u zadnjem dijelu govoriti će se o povezanosti dišnog i kardiovaskularnog sustava s posebnim osvrtom na prilagodbu istih kod dubokih zarona. Na samom kraju biti će navedene vrijednosti parcijalnih tlakova plinova u zraku i plućima kao i tumačenje nekih pojmova vezanih uz dišni sustav.

Vodič za prehranu ronioca na dah

Ronjenje na dah je specifična aktivnost jer zahtijeva visoku kondicijsku pripremu i funcioniranje u izvanrednim okolnostima.Iako većina "sezonskih" ronioca ne pridaje veliku pažnju prehrani, trebali bi disciplinirano pristupiti i tom dijelu svoje specifične pripreme, jer osim stijecanja kondicije tjednim treninzima na bazenu i u teretani, svoj "stroj" valja napuniti kvalitetnim gorivom...

OTVORENI KUP HRVATSKE U RONJENU NA DAH

Dana 25. i 26. ožujka na bazenu Utrina u Zagrebu održan je Otvoreni  kup Hrvatske u ronjenju na dah, a u organizaciji Ronilačkog kluba Submania. Na natjecanje se prijavilo 49 sportaša iz 5 zemalja svijeta.

 RK Submania se ovim putem želi zahvaliti natjecateljima koji su prisustvovali na Otvorenom kupu Hrvatske i čestitati im na vrhunskim rezultatima. S obzirom na velik broj vrhunskih natjecatelja bilo je za očekivati vrhunske rezultate u svim disciplinama. Ovom prilikom oborena su dva rekorda sa vrijednošću svjetskog rekorda. U dinamici s perajama (dvije peraje/DYNBF) Mirela Kardašević preronila je 258,5 što je za 8 metara bolje od prethodnog rezultata. Dok je u kategoriji disciplina statika-Masters (55+) Andrea Andrijanić s vremenom od 6 minuta i 8 sekundi postavila novi rekord s vrijednošću svjetskog rekorda.   

Ukupno najboljim klubom na natjecanju proglašen je DPS Zagreb, a slijede ga RK Submania i Apena Slovenija. Pojedinačno najboljim muškim natjecateljem proglašen je Boris Milošić – RK Split, a ukupno najboljom ženskom natjecateljicom proglašena je Mirela Kardašević – DPS Zagreb. Hrvoje Škorić i Valentina Cafolla – RK Submania postavili su novi državni rekord u discilplini endurance 8x50. Najboljim juniorom natjecanja proglašen je Frane Keser – DPS Zagreb, a najboljom juniorkom Jana Kukas – RK Submania.

U muškoj kategoriji discipline ronjenja s dvije peraje (DYN BF) prvo mjesto uzeo je Enes Ćerimagić – RK Geronimo s preronjenih 236,35 metara, a slijede ga Andrej Ropret (SLO) s 207 metara i Wael Jibai – DPS Zagreb s 154,3 metra. U ženskoj kategoriji discipline ronjenja s dvije peraje (DYN BF) prvo mjesto i ujedno svjetski rekord uzela je Mirela Kardašević – DPS Zagreb s preronjennih 258,5 metara, a slijede ju Marina Dovgan (SLO) s 168,2 metra i Valentina Cafolla – RK Submania s 140,8 metara.

U muškoj kategoriji ronjenja s mono perajom (DYN) prvo mjesto uzeo je Boris Milošić s preronjenih 229,02 metra, a slijede ga Robert Grošeta (SLO) s 223,05 metra i Andrej Ropret (SLO) s 202,4 metra. U ženskoj kategoriji ronjenja s mono perajom prvo mjesto uzela je Mirela Kardašević – DPS Zagreb s preronjenih 266 metara, te joj je nedostajalo samo 7 metara do novog svjetskog rekorda, a slijede ju Vita Kremser (SLO) s 176,4 metra i Valentina Cafolla – RK Submania s 131,52 metra.

U muškoj kategoriji ronjenja bez peraja prvo mjesto uzeo je Boris Milošić – RK Split s preronjenih 179,45 metara, a slijede ga Goran Čolak – DPS Zagreb s 162,5 metra i Enes Ćerimagić – RK Geronimo s 154,4 metara. U ženskoj kategoriji ronjenja bez peraja (DNF) prvo mjesto uzela je Jana Kukas s preronjenih 100 metara, a slijede ju Nika Kukuljica – RK Submania s 89,8 metra i Stela Oroz – DPS Zagreb s 89,2 metra.

U disciplini statike (STA) u muškoj kategoriji prvo mjesto s rezultatom  09:12 (devet minuta i 12 sekundi) uzeo je Goran Čolak – DPS Zagreb, a slijede ga  Alan Pavlič (SLO) s vremenom 08:02 (8 minuta i 2 sekunde) i Budimir Šobat – DPS Zagreb s 07:50 ( 7 minuta i 50 sekundi). U ženskoj kategoriji statike (STA) prvo mjesto i novi svjetski rekord u master kategoriji (50+) uzela je Andrea Andrijanić – DPS Zagreb s vremenom 06:08 (6 minuta i 8 sekundi), a slijede ju Stela Oroz – DPS Zagreb s vremenom 04:54 ( 4 minute i 54 sekunde) i Vedrana Horvat – DPS Zagreb s vremenom 04:30 (4 minute i 30 sekundi).

Po prvi puta u Hrvatskoj RK Submania je organizirala natjecanje u Endurance disciplini 8x50 metara u kojoj je prvo mjesto s rezultatom od 4 minute 45 sekundi i 11 stotinki (4:45:11) za preronjenih 8 puta po 50 metara uzeo Andrej Ropret (SLO), a slijede ga Hrvoje Škorić s vremenom 05:05:02 i Tingwei Chiang (Taiwan) s vremenom 08:17:11. U ženskoj kategoriji discipline endurance prvo mjesto uzela je Valentina Cafolla s vremenom 05:12:25, a slijede ju Vita Kremser (SLO) s vremenom 06:36:13 i Noli Brnad s vremenom 08:33:12.

Norme za odlazak na svjetsko prvenstvo na „CMAS World Indoor Freediving Championship 2023“u Kuvajtu (od 7. do 13.05.2023.) ostvarili su slijedeći natjecatelji: Mirela Kardašević  i Goran Čolak - DPS Zagreb, Enes Ćerimagić - RK Geronimo, Valentina Cafolla - RK Submania, Boris Milošić - RK Split, te im želimo puno sreće i uspjeha na predstojećem natjecanju. 

 

 

Prvenstvo Hrvatske u ronjenju na dah 2023 Rijeka

Za vikend 04-05.03.2023 održalo se Prvenstvo Hrvatske u ronjenju na dah u Rijeci. 

Naši ronioci Jana Kukas, Valentina Cafolla, Vanja Peleš i Hrvoje Škorić branili su boje kluba. 

 

Naša sjajna juniorka Jana, sa samo 15 godina, natjecavši se sa seniorkama izborila je 3 mjesto u DNF disciplini sa preronjenih 86.2 m. U DYNB disciplini je preronila dalekih 123.5 m. Jana sa svojih 15 godina stoji rame uz rame sa seniorima. Bravo!

Valentina se natjecala u sve 4 discipline. Unatoč kratkim pauzama između nastupa u svim disciplinama postigla je odlične rezultate i okitila nas sa 2 srebra i broncom.

Naš najiskusniji predstavnik Vanja, nositelj svjetskog rekorda i svjetski prvak pokosio je konkurenciju sa predalekih 203,6m u DNF disciplini i osigurao nam jos jedno zlato.

Hrvoje je odronio respektabilnih 227m u disciplini DYN. U DYNB nakon 250m nije dobio bijeli karton kod izrona, te mu zaron nije priznat.

Istaknuti rezultati:

DYNB

 • Jana Kukas  123,5m
 • Valentina Cafolla 133,6m

DNF

 • Valentina Cafolla 100m
 • Jana Kukas  86,2m
 • Vanja Peleš  203,6m

DYN

 • Valentina Cafolla 176,6m
 • Hrvoje Škorić 227m
 • Jana Kukas  100m

STA

 • Valentina Cafolla 3:41

Otvoreni Kup Hrvatske u ronjenu na dah 2023

Ronilački klub Submania organizira Otovreni  kup Hrvatske u ronjenu na dah u periodu 25-26.03.2023.  Natjecanje će se održati u Zagrebu, na bazenu Utrina.  Natijecanje će se odvijati u disciplinama dinamike (DYN, DNF, DBF), te u disciplini statike (STA) i 8X50 endurance.  Raspored disciplina:

25.03 - Subota 

 • 10:00 Dinamika -Olimpijski bazen
 • 17:00 Statika- Mali bazen

26.03 - Nedjelja

 • 10:00 Dinamika -Olimpijski bazen
 • 13:00 8x50 endurance -  Olimpijski bazen
 • 14:00 Proglašenje pobjednika

Na linku Otvoreni kup Hrvatske nalaze se propozicije natjecanja i online prijava.

Za sva pitanja i pomoć obratitie nam se putem e-maila: info@submania.hr

Veselimo se Vašem dolasku. 

RK Submania 

Svjetski rekord Herberta Nitscha 172 m No Limits

Čitajte izuzetno zanimljivu priču o Herbertovom obaranju rekorda u Hrvatskoj u akvatoriju Žirja iz prve ruke, od samih aktera ovog događaja.

Herbert Nitsch, taj 35-godišnji Austrijanac, ima iza sebe vise rekorda nego bilo koji aktivni freediver danas. Opasno se bliži Najvećim velikanima poput Enza i Umberta. Najavivši obaranje rekorda u svih 5 dubinskih disciplina u ronjenju na dah, izjednacio bi se sa Umbertovih 19. No nažalost uspjelo mu je to samo u jednoj disciplini i to najdubljoj - No Limits.

Kako smo pohodili instruktorski!

Do prije nekoliko mjeseci nisam ni sanjao da bi ikada mogao biti instruktor ronjenja, nekako mi je sve bilo daleko, a instruktore koje sam poznavao gledao sam kao polu supermene koji su spremni u bilo kojem trenu napraviti u moru nešto meni nedostižno.

Apnea treninzi: što, kako i zašto

Najbolji trening za ronjenje na dah jest ronjenje na dah. Zvuči jednostavno i pomalo smiješno, ali to je zaista najspecifičniji trening. No, kako ne može večina nas stalno biti u moru, treba primjeniti i druge treninge. Važno je znati kako trening povoljno utječe na našu apneu i što se zapravo dogadja s nama! Kada dobijemo uvid u to lakše nam je složiti plan i program treninga.

Vježbe disanja

Vježbe disanjaU zadnje vrijeme bilo je dosta upita za tečajeve ronjenja na dah. Kako se približava zimski period nije pretjerano realno očekivati da će vremenske prilike dopustiti još koji tečaj u ugodnom okruženju. Zato se pozivaju svi zainteresirani potencijalni tečajci, odnosno svi članovi kluba, ali i oni koji to još nisu postali, da dođu na Vježbe disanja u klubu utorkom.