Kisik i kako ga uštedjeti

Razumijevanje procesa koji se događaju u tijelu u tijeku pripreme za držanje daha i u tijeku samog držanja daha...

Mali pojmovnik medicinskih izraza

Većina stručnih pojmova koji se pojavljuju u našim tekstovima... Ovdje je svrstana abecednim redom i popraćena kratkim opisom sa ciljem boljeg razumijevanja naših tekstova, bržeg povezivanja spomenutih pojmova i lakšeg snalaženja među njima.

Priručna ljekarna ronioca na dah

Ovaj prikaz namijenjen je svim roniocima koji su barem jednom ostali na kopnu zbog neke od zdravstvenih poteškoća koje bi se mogle spriječiti ili ublažiti lijekovima i medicinskim pripravcima koji će u ovih tekstu biti ukratko prikazani...

Barotrauma pluća u ronjenju na dah

U cilju boljeg razumijevanja mehanizma nastanka barotraume pluća tijekom ronjenja na dah u dubinu potrebno je prisjetiti se osnovnih postavki o građi dišnog sustava, osnova plinskih zakona te glavnih promjena u dišnom i krvožilnom sustavu koje nastaju tijekom ronjenja na dah...

Tjelesne promjene tijekom ronjenja na dah

Nerazumijevanje i iznenađenost pojavom određenih promjena u našem tijelu koje nastaju tijekom ronjenja na dah može pridonijeti zbunjenosti i pojavi straha. To opet  pridonosi donošenju neodgovarajućih odluka s neželjenim posljedicama. Namjena je ovog teksta pridonijeti razumijevanju promjena u ljudskom tijelu koje se događaju tijekom ronjenja na dah kako bi ih se moglo s lakoćom pravodobno predvidjeti, prepoznati, razumjeti i objasniti te se pravodobno odgovarajuće ponijeti.

Pregled plinskih zakona

Ovaj tekst je zamišljen kao dopuna člancima u kojima se objašnjavaju procesi i promjene u organizmu za vrijeme ronjenja na dah. Namjera mu je dati pregled osnovnih plinskih fizikalnih zakona koji određuju ponašanje zraka (tj. plinova koji ga čine) u uvjetima ronjenja u apnei.

Gornji dišni sustav - Građa, funkcija i bolesti

Koliko vam se puta dogodilo da prilikom zarona niste mogli izjednačiti tlak, da vam se začepio nos, da ste osjećali začepljenost u ušima još dugo nakon ronjenja? Ako je odgovor na ova pitanja veći od nule sljedeći članak bi vas trebao zanimati...

Donji dišni sustav - Građa i funkcija

Tekst je koncipiran tako da će na početku biti opisana građa pluća i prsnog koša. Nakon toga biti će govora o izmjeni plinova u plućima i tijelu te o utjecaju promjena koncentracije plinova i nekih procesa na disanje. U tom dijelu biti će poseban osvrt na utjecaj spomenutih procesa na produženje apnee te kako i kojim treningom utjecati na te procese. Nakon toga biti će par rečenica o mehanici disanja, a u zadnjem dijelu govoriti će se o povezanosti dišnog i kardiovaskularnog sustava s posebnim osvrtom na prilagodbu istih kod dubokih zarona. Na samom kraju biti će navedene vrijednosti parcijalnih tlakova plinova u zraku i plućima kao i tumačenje nekih pojmova vezanih uz dišni sustav.

Vodič za prehranu ronioca na dah

Ronjenje na dah je specifična aktivnost jer zahtijeva visoku kondicijsku pripremu i funcioniranje u izvanrednim okolnostima.Iako većina "sezonskih" ronioca ne pridaje veliku pažnju prehrani, trebali bi disciplinirano pristupiti i tom dijelu svoje specifične pripreme, jer osim stijecanja kondicije tjednim treninzima na bazenu i u teretani, svoj "stroj" valja napuniti kvalitetnim gorivom...

Herbert Nitsch ooborio svjetski rekord u statici

Svjetsko ekipno prvenstvo - Hurghada

U Hurghadi u Egiptu održano je AIDA Svjetsko ekipno prvenstvo u ronjenju na dah. Natjecalo se u tri discipline: Statika (STA), Dinamika (DYN) i Constant Weight (CWT).

2. Submania Apnea kup

Submania Apnea kupU Zagrebu je u subotu 11.11.2006 na bazenu Utrina u organizaciji Ronilačkog kluba Submania i Zagrebačkog ronilačkog saveza održan 2. Submania Apnea kup. 

MAD CUP 2006

U Mariboru je 3. i 4. ožujka održano međunarodno natjecanje u ronjenju na dah po AIDA pravilima.

Tom SietasSudjelovalo je 39 natjecatelja i natjecateljica iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne gore, Austrije, Češke, Italije, Mađarske, Njemačke i Nizozemske. Natjecalo se u tri bazenske discipline: Statika (STA), Dinamika s perajama (DYN), Dinamika bez peraja (DNF).

1. Submania Apnea kup

U Zagrebu je 19.11.2005. održan 1. Submania Apnea kup - prvo natjecanje u ronjenju na dah po AIDA pravilima u Hrvatskoj.

Natjecalo se u tri discipline: Statika, Dinamika i Dinamika bez peraja.

Glavni organizator natjecanja je bio RK Submania, a suorganizatori su bili Zagrebački ronilački Savez, RK Geronimo i AIDA Hrvatska.

Svjetski rekord Herberta Nitscha 172 m No Limits

Čitajte izuzetno zanimljivu priču o Herbertovom obaranju rekorda u Hrvatskoj u akvatoriju Žirja iz prve ruke, od samih aktera ovog događaja.

Herbert Nitsch, taj 35-godišnji Austrijanac, ima iza sebe vise rekorda nego bilo koji aktivni freediver danas. Opasno se bliži Najvećim velikanima poput Enza i Umberta. Najavivši obaranje rekorda u svih 5 dubinskih disciplina u ronjenju na dah, izjednacio bi se sa Umbertovih 19. No nažalost uspjelo mu je to samo u jednoj disciplini i to najdubljoj - No Limits.

Nica Cipa Open 2005

Željko Vedriš je u Francuskoj zaronom na 57 m osvojio 15. mjesto i ostvario normu za AIDA Individual Constant Weight World Championship 2005.

U francuskoj Nici od 27.-29. svibnja, održana je 7. runda francuskog kupa. Natjecanje u STA, DYN i CW prema A.I.D.A. pravilima.

Između 40 muških natjecatelja Željko Vedriš je u CWT ostvario izvrsno 15. mjesto postigavši 57 m. Željko je također ostvario normu za 'AIDA Individual Constant Weight World Championship 2005'.

BRAVO ŽELJKO!!

 

Postignuti rezultati biti će uvršteni na A.I.D.A. godišnju ljestvicu.

 

 

Mario Žužić
8.6.2005

AIDA Austria Cup

U Sudstadtu pored Beča 20. studenog održano je natjecanje u STA i DYN disciplinama prema A.I.D.A. pravilima u sklopu Austria Cup-a.

Domagoj Jakovac hrvatski rekorder u FIM-u

Domagoj Jakovac postavio novi hrvatski rekord u disciplini free immersion (FIM) od 65 metara.

Hrvatski rekord u disciplini Free immersion (FIM) - Spetses, Grčka

Domagoj Jakovac zaronio je na dubinu od 65 metara i time postavio novi rekord Hrvatske u disciplini free immersion (FIM - zaron rukama po konopcu). Zaron je trajao 2 minute i 8 sekundi. Postavljanje rekorda održano je po A.I.D.A. pravilima uz prisutnost A.I.D.A. sudaca.

BRAVO Domagoj!!

Kako smo pohodili instruktorski!

Do prije nekoliko mjeseci nisam ni sanjao da bi ikada mogao biti instruktor ronjenja, nekako mi je sve bilo daleko, a instruktore koje sam poznavao gledao sam kao polu supermene koji su spremni u bilo kojem trenu napraviti u moru nešto meni nedostižno.