Ispit za suce u podvodnom ribolovu

NaredbaU Rijeci je u petak 13. sječnja 2012. godine u 18,00 sati održan ispit za suce u podvodnom ribolovu. Dok iščekujemo rezultate evo par komentara.

Ispit se sastoji od dva dijela. Prvi dio je opći dio i zajednički je i za ispite za suce iz podvodnog ribolova i udičarenja. Drugi dio je vezan za pravilnik o natjecanjima u podvodnom ribolovu, odnosno ako je riječ o ispitu za suca u udičarenju - za pravilnik o udičarenju.

Prvi dio traje pola sata i ima 4 područja. Područja su ujedno i poglavlja u priručniku za polaganje sudačkog ispita:
- medicina
- ribe, rakovi i glavonošci
- vrijeme, vjetar, valovi
- zakoni i pravilnici

Iz svakog područja dobiva se po 5 pitanja što je ukupno 20 pitanja. U svakom poglavlju smijete imati jedan neispravan odgovor. Dva neispravna odgovora u istom poglavlju znači pad na ispitu.

Drugi dio traje sat vremena i pitanja su isključivo vezana za natjecanja u PR-u odnosno udičarenju (ovisno o tome koji ispit polažete).

Za vrijeme polaganja ispita dozvoljeno je koristiti literaturu u štampanom ili digitalnom obliku (isprintano ili na mobitelu, e-book reader-u - digitalna dokumentacija je zgodna jer omogućava search), ali nije dozvoljen razgovor i dogovaranje s ostalim polaznicima. Dozvoljeno je postavljanje pitanja direktno članu komisije u slučaju nejasnih pitanja - a budite sigurni da će biti nejasnih pitanja.

Evo i popis potrebnih materijala za polaganje sudačkog ispita:

Priričnik za polaganja sudačkog ispita 2007.

U gornjem priručniku nalazi se sav potreban materijal i to sva četiri područja - medicina, ribe, vrijeme i zakoni, ali priručnik je iz 2007. godine tako da je većina zakona i pravilnika zastarjelo. No iz popisa zakona se vidi koji zakoni su potrebni, pa na osnovu toga možete skinuti najnovije verzije tih zakona s interneta.

Potrebni zakoni su (uvijek tražite zadnju verziju i to po mogućnosti pročišćeni tekst da ne morate sami unositi promjene):
- Zakon o morskom ribarstvu
- Pravilnik o športskom ribolovu
- Naredba o zaštiti riba i drugih morskih organizama
- Pravilnik o natjecanjima u udičarenju
- Uputstvo za provođenje natjecanja u udičarenju
- Pravilnik o natjecanjima u podvodnom ribolovu

Pravilnik o natjecanjima u PR-u je najvažniji materijal za drugi dio ispita i zadnju verziju možete skinuti sa stranica HSŠRM-a: Pravilnik HSSRM o podvodnom ribolovu - 08.01.2011.

Još samo par napomena vezanih uz sadržaj ispita. Prvi dio je  dosta lagan iako ima 20 pitanja u pola sata. Pitanja su kratka i jednostavna i ako ste pročitali sve materijale znati ćete brzo pronaći traženi odgovor u materijalima.

Drugi dio je malo teži Iako imate samo 10 pitanja i sat vremena za njihovo rješavanje. Ima dosta računanja težinskih bodova natjecatelja + nešto teoretskih pitanja + nešto trik pitanja sa odgovorima a, b i c, a točan odgovor nije ni a ni b ni c, ali dobro vam kao hint dođu tri prazne crte za komentar :) - čemu tako dugačak komentar ako moramo samo zaokružiti a, b ili c.

Obavezno kod izračuna bodova obratite pažnju koji je datum natjecanja, koje su ribe tada u lovostaju, koje su ribe nezakonite po duljini, koje su invalidne po težini, kada se natjecatelj diskvalificira, kako se računaju bodovi za ekipu, itd...

Stay tuned, radimo na pripremi najnovijih verzija ostalih zakona i pravilnika.

UPDATE:
Kako smo i obećali - objavili smo trenutno važeće zakone, naredbe i pravilnike o podvodnom ribolovu u tekstu Aktualni zakoni u PR-u.Time je na jednom mjestu skompletirana sva dokumentacija potrebna za polaganje ispita za suca u podvodnom ribolovu.

UPDATE2:
Novije verzije zakona iz 2014. možete pronaći u tekstu Aktualni zakoni u PR-u 2014