Velike emocije u Indijskom oceanu

 MeroKrenuli smo na dalek put, 1000 km autom na zapadnu obalu Tajlanda, na južne otoke u Andamanskom moru.

Iako smo i u Pattayi imali gliser i lovili prilićno dobro, smisao je bio malo se maknuti iz grada i otići osjetiti egzotiku južnih udaljenih otoka. Nakon dugog puta smo došli u pristaniste od kojeg smo sutradan krenuli velikim gliserom na otok.

Otok je bio krasan,pravi egzoticni raj,sa plazama, velikim gromadama okruglih kamenja i bungalovima od bambusa medu palmama i drvecem. Dogovorili smo sutrasnji odlazak u ribolov za 7h.

Krenuli smo longtail brodicem izradenog od tikovine na grebene i otocice oko 1,5h daleko glavnog otoka. Obukli smo se i skocili u more.Temperatura mora 30 stupnjeva,tanko odijelo i 1 kg olova-e to su vec pravi uvjeti za lov!  Medu masom razlicitih riba trazili smo predatore,carangide,snapere,kirnje... Lovilo se pretezno na ceku.Najvise je trebalo paziti pri odabiru mjesta za ceku gdje leci,jer je dno puno jezeva sa jako dugackim bodljama. Svako toliko bi dosao na ceku neki primjerak iz porodice carangida. Riba je izuzetno jaka,osjetno jaca od nase. Trebalo se naviknuti na razlicite zvukove koje ispustaju ribe! Pa da,ovo su tropi sve je veselo, cak i ispod vode, i ribe pjevaju :) !

MeroNa jednoj ceki prosla je velika riba,isprva mi se ucinilo da je jako velika cobia,bilo je dalje,a i u mutnoj vodi tesko je bilo biti siguran... Krenuo sam suljajuci se prema ribi. Odjednom se stvorila ispred mene velika glava! "Pas!"pomislio sam u djelicu sekunde i usmjerio vrh harpuna medu oci,vise da se obranim nego da pucam! Riba je krenula prema meni 2 sekunde i odmah se okrenula."Pa to je ogromna cobia!!!" Pucao sam instinktivno kad se vec bila okrenula i u djelicu vremena vec sam bio ljut na sebe sto sam imao perfektnu priliku za ubiti je na mjestu. Krenula je strahovitom snagom i brzinom i vec sam se poceo miriti sa sudbinom da gubim harpun! Bila je nezaustavljiva,samo sam se nadao da ide u dubinu...isla je prema kraju i vise je nisam osjetio! Dosao sam do mjesta gdje se omotala oko velikog kamena na kojem je ostala samo spaga.Ode moj trygons!!!  Tesko je reci,ali mislim da je cobia imala oko 50kg...

 

Prebacili smo se na jedan kampanel koji se dize sa 40 na 15m.
Legao sam na ceku i dosla mi je veca grupa carangida,vrsta sa jako izrazenim zubima,najveci predatot u porodici carangida.
Medu komadima od oko 8-10kg isticala su se 2-3 veca.Pucao sam koncentrirano na jednog i na moje zadovoljstvo ostao je seko!!! Dizao sam ga na povrsinu i tek je onda poceo divljati."Koja snaga!"pomislio sam.Imao je 15kg i mogu reci da je minimalno duplo jaci od naseg gofa. Napravio sam jedan jako duboki uron.Spustajuci se prema dnu ,voda je postajala mutnija.Barakude oko mene oko 10 kg i carangidi na odstojanju su me pratile.Htio sam pronaci koju kirnju... Ugledao sam oveceg red snappera i usmjerio prema njemu.Pogodio sam ga odlicno i krenuo prema povrsini. Pustio sam dosta konopa jer je bilo stvarno duboko.S povrsine sam vukao snapera i na moje neugodno iznenadenje iz dubine su se stvorila 2 velika bull sharka!!! Krenule su prema snapperu,ali im ga nisam dao.Brzo sam povlacio ribu misleci da ce psi odbiti!  Ali nisu!!! Sad mi nije bilo svejedno! Psi su se digli visoko na povrsinu i vrtili se na 10 metara od mene. Barka je bila blizu,tako da nije bilo problema.Ulovio sam se za konop koji smo pustili po krmi da se povucemo rukama zbog korenta.Oci su mi bile na ledima,a ribu sam pustio par metara dalje od mene.

Sve je proslo u redu,ipak smo mi podvodni ribolovci najveci predatori u moru!