Cressi Edy

EDY - Klikni za veću slikuEdy je ronilačko računalo/sat koji u svojim malim dimenzijama sadrži dovoljno funkcija za čak tri različita režima rada. Predviđen je kao ronilačko računalo za SCUBA ronjenje i to na zrak, ali i nitrox mješavine; u gauge/bottom timer načinu rada za tehnička ronjenja, i naravno, kao računalo za ronjenje na dah. U ovom kratkom pregledu iznjeti ću ukratko sve tehničke karakteristike, ali će naglasak biti isključivo na ovu zadnju mogućnost.

U posljednijih pet-deset godina i naše tržište zahvatila je pošast inovacija koja su uglavnom stigle iz nama bliskih morskih zemalja, ali i onih preko ''velike bare''. Osim novih materijala za izradu peraja i ronilačkih odijela, maski malog volumena te potpuno novih koncepata puški od kojih je većina sa cirkularnim gumama i opet dobar dio od laminiranih egzotičnih letvica, pojavili su se i ronilačka računala/satovi. Dok su ta računala/satovi u SCUBA ronjenju odavno prepoznata, trebalo je vremena da se prihvate i među podvodnim ribolovcima. Ronioci na dah su ih brže prihvatili zbog jednostavnog očitavanja svih njima interesantnih informacija. Osim dubinomjera, koji ponekad i nije dobrodošao jer ruši mitove o dosezima preko 30 metra, trebalo je i pojmiti koje su sve to informacije bitne za sigurno ronjenje odnosno ribolov. Kako se i ovim informatičkim putem širila spoznaja o raznim dostignućima u ronjenju tako se na tržištu pojavljivalo sve više novih satova.
Creesi Sub je poznata i priznata marka u svijetu podmorja, tako da je njihov proizvod bio isčekivan kao novina u ronilačkim krugovima. Naravno, imali su i nešto veću bazu o već postojećim satovima, njihovim funkcijama, prednostima, odnosno nedostatacima i može se reći da su  pogodili s novim proizvodom.
Edy je ronilački računalo/sat koji u svojim malim dimenzijama sadrži dovoljno funkcija za čak tri različita režima rada. Predviđen je kao ronilačko računalo za SCUBA ronjenje i to na zrak, ali i nitrox mješavine; u gauge/bottom timer načinu rada za tehnička ronjenja, i naravno, kao računalo za ronjenje na dah. U ovom kratkom pregledu iznjeti ću ukratko sve tehničke karakteristike, ali će naglasak biti isključivo na ovu zadnju mogućnost.
Kako već nekoliko godina posjedujem D3, imao sam relativno dobru podlogu i bazu za usporedbu sa ovim novim satom, kojeg sam dobio na kraće testiranje. Stoga je zasigurno, jedan dio dojmova oblikovan na osnovu navika stečenih korištenjem već spomenutog ''Finca''.
EDY - Klikni za veću sliku Već letimičnim pogledom jasno je da je talijanski dizajn učinio svoje. Metalni odsjaj kućišta osim atraktivnog izgleda uljeva povjerenja za razliku od oštećene plastike na mom ''Fincu''. Staklo na zaslonu dodatno popravlja taj dojam. Ipak po samom rubu metalnog okvira lagano se naziru dva oštećenja. Kamenje u moru ne prašta i sada je samo pitanje kako će sat izgledati kroz koju godinu. Naravno da su ti kvalitetniji materijali pridonjeli nešto većoj masi, ali svatko tko kaže da mu 25 grama u moru predstavlja razliku i nije za razgovor... Dakle gotovo istih dimenzija, samo nešto tanji i neznetno drugačijeg oblika zaslona. Još jedna stvar kojom me se Edy dojmio je razumno dugačak remen za ruku. Naime, iako je cijena koštanja jednog centimetra gumenog remena zanemariva, neprocjenjiva je lakoća kojom se Edy može obujmiti i oko debele zimske rukavice, što kod D3 nije slučaj. Doduše, D3 posjeduje, kao opciju, neoprenski remen odnosno produžetak za gumeni, ali sva ta rješenja padaju u vodu kad se vidi lakoća rukovanja sa adekvatno dugačkim remenom kao u Edy-a. Prilikom ulazka u more postoji samo jedan osjetnik koji aktivira ranije podešeni modul i odmah postavlja sučelje za ronjenje na dah. Prilikom izlazka iz mora/bazena taj jedan (kod D3 ima ih šest) osjetnik brže izbacuje sat iz ronilačkog modula. E sada, jel' to prednost ili nedostatak zavisi o tome u kojoj ste situaciji i naravno osobnim afinitetima.
Podaci na sučelju pokazuju se u intervalima od 1 sekunde i rezolucijom od 0.1 metar za dubinu, odnosno 0.1°C za temperaturu i tako sve do maksimalne operativne dubine od 100 metara. I napajanje je isto kao kod Suunta D3, a radi o litijskoj bateriji tipa CR2032 napona 3V. Ipak, nepreporuča se njena samostalna izmjena.


Pod morem...tijekom zarona

Pod morem...na površini

Prilikom zarona, svi bitni podaci su jasno vidljivi na zaslonu. Centralnu poziciju zauzima trenutna dubina, dok su maksimalna dubina i trajanje urona prikazani na gornjem dijelu ekrana. Nešto manja veličina znamenki za trajanje urona, nego kod D3 te njezin drugačiji položaj zahtjevali su malu dozu prilagodbe. Prilikom izrona na površinu, centralno mjesto na zaslonu zauzima trenutna dubina, odnosno broj zarona, dok su maksimalna dubina i trajanje predhodnog zarona smješteni na gornjem dijelu. Moj je dojam da je vrijeme urona odnosno oporavka, ipak najbitnija informacija te da kao takova ipak zaslužuje centralu poziciju i najveće dimenzije na zaslonu. D3 pruža nekoliko različitih mogućnosti za dodatne informacije u dnu ekrana, ali smatram da je prilično nevažno koji dodatni podatak pruža naš sat tako da su sve mogućnosti koje pruža Edy sasvim zadovoljavajuće za ronioca.

Na suhom...sa satom

Na suhom...sa trajanjem urona

Nakon ronjenja imate mogućnost u memoriji pregledati svojih zadnjih 60 urona. Na tri ekrana osim glavnih podataka o maksimalnim i prosječnim dubinama te trajanju zarona dobivate i informaciju o temperaturi, ali i mogućnost pregleda urona u realnom vremenu. Sve te mogućnosti dodatno dolaze do izražaja kad se sat pomoću sučelja za prijenos podatak poveže sa PC-om. Koliko i kako će te sve te informacije iskoristiti gotovo jedino zavisi o interesu i sposobnosti korisnika. Ipak ta dodatna mogućnost košta cca.900 kuna što je u rangu sa ostalima proizvođačima. Na svakome roniocu je procjena koliko je to isplativa investicija.
Kao i većina ovakvih računala i ovo posjeduje signal koji nas upozorava u slučaju niskog nivoa baterije. Naravno da sat posjeduje osvjetljenje ekrana, koje se jednostavno aktivira pritiskom na tipku u gornjem lijevom dijelu kućišta. Osim toga pruža mogućnost podešavanja alarma na određenu dubinu, odnosno vrijeme zarona, kao i standardnu budilicu za pospane ribolovce. Ipak jedina ozbiljna zamjerka ovom uređaju je nedostatak štoperice. Kao sat koji je namijenjen i roniocima na dah ipak bi trebao posjedovati tu mogućnost jer štoperica je gotovo sastavni dio svakog apneaškog treninga.
Iako njegove sposobnosti prilikom ronjenja sa ARA-om nisam ispitivao, a nisam ni kompetentan o njima suditi ipak ću kratko navesti osnovne karakteristike koje i zastupnik opisuje.
- zrak ili nitrox mješavine
- smjese plina do 50%
- podesivi audio/vizualni alarmi (3 sigurnosne postavke)
- podesivi parcijalni tlak smjese 1.0 - 1.6 bar
- praćenje brzine urona/izrona
- 3 samostalno podesiva Safety faktora
- GAUGE mod rada (trenutna/maksimalna dubina, temperatura mora, timer, brzina urona/izrona) pogodan za tehnička ronjenja
- prilagođeni ühlmann ZH-L8 algoritam (12 tkiva)
- pokazivač količine apsorbiranog kisika i toksičnost CNS-a
- simulator urona

PREDNOSTI
  • atraktivan i dopadljiv izgled
  • adekvatno dugačak remen 
  • velike mogucnosti prikaza podataka i obrada pomoću računala (opcija)

MANE

  • cijena, znatno viša od konkurencije (zbog opcija koje nisu neophodne za ronjenje na dah)
  • nedostatk štoperice

I NA KRAJU...
Kako je Edy na tržište stigao naknadno, kada su mu put već utrli neki ranije opisani satovi, on nije trebao voditi bitku za dolazak u svijest ronioca, ali mu ostaje zadaća istiskivanja nekih sada već prihvaćenih modela. Edy pruža zaista sve što jednom roniocu na dah treba, a svojom vanjštinom prilično je nadmašio konkurenciju. Jedina zamjerka je znatno viša cijena (cca. 3000 kuna), ali koja je opravdana jer ovo računalo pruža sve mogućnosti i za SCUBA ronjenja. Za one zaljubeljenike u podmorje koji prakticiraju oba tipa ronjenja, mislim da dileme nema, ali za apneaše ta će dvojba ipak potrajati. Dodatni razlog za premišljanje može biti već spomenuti nedostatak štoperice. Tvrtka POP d.o.o. je zastupnik za Cressi-sub na području R.Hrvatske tako da sve dodatne informacije možete dobiti na www.cressi-sub.hr.
Sada već postoji nemali broj vlasnika ovog uređaja, tako da će njihova nadopuna odnosno dojmovi tijekom korištenja istog sigurno pridonjeti i ovome tekstu. Ja sam svoje dojmove skupio u svega dva morska i jedno bazensko ronjenje, tako da sam u nekim procjenama možda bio nepotpun.
USPOREDNE TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Mogućnosti

CRESSI EDY

SUUNTO D3

dnevno vrijeme

Da

Da

alternativno dnevno vrijeme

Da

Da

štoperica

Ne

Da

odbrojavanje zadanog vremena

Ne

Da

budilica

Da

Da

mjerenje vremena izmedu urona

Da

Da

trajanje urona

Da

Da

trenutna dubina (m/ft)

Da

Da

max. dosegnuta dubina

Da

Da

max. trajanje urona

Da

Da

trenutna temperatura (°C/°F)

Da

Da

ukupni broj urona

Da

Da

alarm za dubinu i trajanje urona

Da

Da

automatsko ukljucivanje tijekom urona

Da

Da

detaljan prikaz pojedinog urona

Da

Da

prikaz pojedinog urona u realnom vremenu

Da

Da

memoriranje zabilješke tijekom urona

Ne

Da

memorirani kompletni profili urona

30 h ili 60urona

120 min.

interval prikaza podataka (profil urona)

1 sek

1 sek

prijenos podataka na racunalo

Da (opcija)

Da (opcija)

pokazatelj istrošenosti baterije

Da

Da (2 nivoa)

osvjetljenje zaslona

Da

Da

izmjena baterije od strane korisnika

Da/nije proporučeno

Da

velicina aktivnog zaslona

22x24 mm

20x25 mm

max. operativna dubina

100 m

100 m

rezolucija prikaza dubine

0,1 m

0,1 m

dimenziije (cca)

O51x12 mm

60x50x20 mm

težina (cca)

75 g

51 g

napajanje

1xLi 3V 2032

1xLi 3V 2032

trajanje jamstva

12 mjeseci

2 godine

cijena (cca)

3000

2000 kuna

Napomena: autor ovog prikaza nije ni u kakvoj komercijalnoj vezi s proizvođačem ili prodavačem prikazanog proizvoda, a iznesene ocjene i mišljenja proizlaze iz skromnog iskustva u korištenju prikazanog proizvoda ili predstavljaju osobni stav.

Ivica Pamuković
1.4.2007