Prikaz ronilačkog sata - Swatch Fun Scuba

 Traživši godinama adekvatni ronilački sat početkom ovog rujna naišao sam na sat sa zanimljivim karakteristikama za podvodne ribolovce - swatch fun scuba.

Iako ovaj prikaz nije rađen kao usporedni, mislim da se upravo svojom cijenom i performansama ističe u odnosu na druge takve satove, ali i ronilačka računala.

 U podvodnom ribolovu jednostavno ne možete imati previše informacija, postoji jedna stalna potreba za prikupljanjem podataka, informacija, indicija ili putokaza. Rijetko kada možete imati dojam da vladate i kontrolirate neki morski prostor i da možete predvidjeti kakvu ćete lovinu kada moći vidjeti i dobiti. No, u obilju podataka, od meteoroloških, preko zemljopisnih do individualnih, neki se podatci ipak ističu. Ovdje bih ponajprije istaknuo vrijeme, zatim dubinu zarona i eventualno temperaturu mora. Temperatura mora možda je jedini podatak koji u cijelosti možemo odrediti sami u onoj mjeri koja nam je relevantna, a to je da li nam je ugodno ili hladno (a koliko je meni poznato ovaj podatak očitavaju jedino ronilačka računala). Ali kod dubine i trajanja samog podvodnog ribolova vrlo je teško biti, u najmanju ruku, precizan. Mislim da su upravo ovi podatci važni kako bi podvodni ribolovac mogao ne samo učinkovitije odraditi svoj lov, već i mogao pratiti i unaprjeđivati svoje sposobnosti i performanse.

 

 U obilju ronilačkih satova koji se nude na tržištu, posljednji je svakako fun scuba od swatcha. Swatch je inače renomirana švicarska tvrtka ručnih satova srednje klase koje krase suvremeni i zanimljivi dizajni kućišta i remena. Fun scuba dolazi u raznolikim inačicama, kako po izgledu brojčanika, tako i po boji kućišta te remena. Mislim da je za podvodne ribolovce najprimamljivija inačica sa crnim kućištem i remenom, zasigurno bi neki rekli i najdosadnija, ali to je samo u skladu sa željama podvodnih ribolovaca koji se opremaju za ribolov na najmanje upadljiv način. Cijena sata u Hrvatskoj kreće se oko 600 kuna i može se kupiti u svim prodavaonicama u kojima su zastupljeni swatch satovi.

 

Osnovna značajka ovog sata je da nije namijenjen za precizna mjerenja dubina, pogotovo za ronjenje s bocama, jer vjerojatno sam mehanizam nije toliko precizan da bi mogao poslužiti za opušteno planiranje dekompresije. Sat posjeduje samo jednu krunu, odnosno kotačić, koji ima standardnu funkciju prilikom izvlačenja za namještanje vremena. Prilikom ronjenja ne smije se izvlačiti kruna, jer može doći do uništenja mehanizma. Sat je inače baždaren na 200 metara, što je jamstvo da se može slobodno koristiti u svakom rekreativnom obliku ronjenja, dubinskom ronjenju u apnei ili ronjenju s bocama. Kruna na kratki pritisak na suhome aktivira malu prezentaciju sata. Razne funkcije mogu se aktivirati prilikom pritiska krune, poput memoriranja posljednjeg zarona i njegovog priziva.

 

Ugrađeni dubinomjer aktivira se prilikom spuštanja na otprilike jedan metar dubine i to u roku od 2 do 5 sekundi. Kazaljka od sata počinje mjeriti aktualnu dubinu, a kazaljka od minuta broji provedeno vrijeme u sekundama za prve dvije minute zarona, a dalje samo minute. Kada se vratimo na površinu u vrlo kratkom roku se ponovno aktivira sat za prikazivanje vremena, osim u slučaju da je zaron trajao duže od dvije minute, onda nastavlja mjeriti dubinu idućih pet minuta. Ukoliko želimo pogledati kako je izgledao zadnji uron, dovoljno je na površini lagano jednom pritisnuti krunu i dogodit će se pribilježena simulacija zadnjeg urona, tako da će se prvo izjednačiti obje kazaljke na 3 sata, zatim se prikazati najveća dubina i trajanje i onda ubrzana simulacija ronjenja ovisno o samom tijeku zarona. Moguće je i pohraniti omiljeni zaron, dok sat automatski pamti posljednji zaron.

 

Ukoliko ronjenje traje duže, sat pamti maksimalno 90 minuta, kao i najveću dubinu od 40 metara. U slučaju veće dubine, sat će prikazivati samo 40 metara. Koliko je precizan i da li postoje odstupanja u moru, nisam uspio osjetiti, a bez usporednog mjerenja ne usuđujem se iznositi kvalifikacije o tome. No, svakako je to da sam u svakom trenutku provedenom ispod mora imao dobar pregled dubine na kojoj se nalazim i trajanja apneje.

 

Gumeni remen je robustan i čvrst i može se dobro prilagoditi ruci. Brojčanik je i na dubini dobro vidljiv i podatci se mogu jasno očitavati. Iako je otporan do 200 metara dubine, prozor sata je izrađen od plastike, a ne od kvarcnog stakla, pa bi trebalo paziti da se ne vuče po stijenama, jer nisam siguran koliko je u tom smislu izdržljiv.

I NA KRAJU...

 

I na kraju nekakva osobna preporuka: ukoliko nemate sat koji mjeri dubinu, a imate potrebu za takvim, swatchov fun scuba svakako bih preporučio. Omjer cijene i kvalitete ide na ruku proizvodu i u ovom trenutku ne vidim na tržištu iole ozbiljnijeg ronilačkog sata. Ronilačka računala zasigurno imaju više i bolje performanse, ali su cijenom daleko nedostupnija za svačiji džep.

 

Za one koje interesira prezentacija i mala simulacija na Internetu, ovdje se nalazi link

 

Bojan Mijatović
13.9.2004