TEST - Podvodna puška Legolas 96 (106)

 Drvena podvodna puška pod nazivom Legolas, po vilenjaku iz Tolkinove trijade "Gospodar prstenova" čije strijele nikad ne promašuju cilj.

Drvene podvodne puške na gumu odn. laštike su definitivno ušle u modu i to najviše u Italiji, a kako Hrvatska u podvodnoj opremi uglavnom prati talijanske trendove i kod nas su one napravile pravi bum. Za razliku od većeg dijela druge ronilačke opreme čija proizvodnja uglavnom zahtjeva visoku i skupu (a time Hrvatima nedostupnu) tehnologiju, drvenu podvodnu pušku je moguće izraditi uz pomoć relativno jednostavnog alata tako da se kod nas (hvala Bogu) u zadnje vrijeme pojavilo niz autora drvenih arbaleta. Među njima se izdvojilo tek nekoliko za koje bi mogli reći da su pravi proizvođači jer mogu osigurati visoku kvalitetu finalnog proizvoda proizvedenog i u većim količinama.

Jedan od njih je Danijel Babin iz Zadra, koji je izbacio drvenu podvodnu pušku pod nazivom Legolas, po vilenjaku iz Tolkinove trijade "Gospodar prstenova" čije strijele nikad ne promašuju cilj.

Legolasa krasi dobar, vrlo promišljen i funkcionalan dizajn, vrhunska kvaliteta i vrlo dobra završna obrada, velika pažnja posvećena detaljima te odlična pokretljivost i performanse koje se i mogu očekivati od dobre drvene arbalete (laštikače).

DIZAJN

Prvi dojam koji vas obuzme primivši pušku Legolas u ruku jest njena robusnost i (pre)dimenzioniranost. Naime, puška je šira i glomaznija od većine drugih drvenih podvodnih pušaka koje sam imao prilike isprobati. U tome joj je jedino slična Dapiranova puška Jedi i njegova kopija u produkciji Parisi Sub-a. Zapravo, u prvi tren mi se čak učinilo da je Legolas kopija Jedija, ali se detaljnijim pregledom vidi da su one samo koncepcijski slične (što potvrđuje da je autor Legolasa pravilno razmišljao prilikom dizajniranja puške) dok se u mnogim stvarima razlikuju.


 No, da je Dapiranova puška bila barem inspiracija vidi se ipak po nekim detaljima poput branika obarača, osnovnim linijama tijela puške ili koncepciji drške - posebno za dešnjake, a posebno za ljevake. Za razliku od Jedija, Legolasova drška je znatno manja, normalnijih gabarita i oku ugodnija, ali i dalje vrlo anatomski i ergonomski oblikovana. Drška zapravo predstavlja otisak (lijeve ili desne) šake tako da u suprotnoj ruci djeluje dosta nezgrapno.

Takva drška može predstavljati mač s dvije oštrice - ako se pravilno drži u ruci kojoj je namjenjena onda predstavlja gotovo produžetak ruke i vrlo je ugodna za držanje. Meni osobno toliko mi dobro sjeda u ruku da stalno mašem njome po kući bez nekog posebnog razloga osim da je osjetim u ruci. No, ako pušku treba držati na malo neprirodan način (npr. prilikom lova u rupi ili suprotnom rukom) onda može biti poprilično neudobna.

 Ono gdje je Legolas otišao ne samo ispred Jedija nego i ostalih pušaka je pozicija drške u odnosu na sulicu. Postavljena je vrlo visoko, gotovo kao kod karbonske Monoscocce koja predstavlja referencu u tom pogledu, pa iako i drugi proizvođači nude sličnu koncepciju, Legolas zbog detaljno i fino izvedenog zadnjeg kraja djeluje bolje u ruci, a gađanje je još intuitivnije. Zbog tako visoko postavljene drške zadnji kraj je morao biti širok kako bi se zadržala potrebna čvrstoća pa puška možda ne djeluje elegantno kao neki drugi modeli.

Sistem za okidanje je preuzet od Totema, ali je dodatno unaprijeđen boljom obradom čelika, bolje izrađenim okidačem te njegovim postavljanjem u idealnom razmaku u odnosu na dršku dok je zub za otpuštanje konopa tako dizajniran da ga ne treba vaditi prilikom servisiranja sistema za okidanje. Kod sistema za okidanje možemo staviti i jednu od malobrojnih zamjerki - vijci koji drže kasetu sistema za okidanje završavaju maticama koje pomalo ružno strše s druge strane, a lako bi mogle i zapeti za dijelove opreme ili ogrebati kožu. S druge strane, kaseta vrlo malo viri izvan tijela puške tako da je ciljanje potpuno neometano.

Dizajn tijela puške je vrlo sličan Jediju - oblika je sipine kosti s tim da se od uskog prednjeg dijela postepeno širi i tako završava, ne sužavajući se prema kraju.

 Po cijeloj dužini tijela nalazi se vodilica za sulicu koja je lagano izbočena tako da na tijelu ostaju nešto plići kanali za gume (laštike). Najinteresantnije je dizajniran prednji, uži kraj puške. U njemu su bočno urezani duboki kanali koji počinju odmah iza rupe za prolaz cirkularnih guma. Ti kanali omogućuju da se napete gume stisnu usko uz tijelo puške tako da predstavljaju što manji otpor prilikom manevriranja puškom pod morem što se u praksi i te kako osjeti. Inače, ti kanali nisu novost (već su viđeni na nekim puškama npr. Devotu ili Effe Subu), ali su kod Legolasa drukčije izvedeni i u svakom slučaju jako dobro funkcioniraju.

Sama glava je lagano zašiljena i na sebi ima standardnu kukicu i usjek za postavljanje konopa ili najlona poput drugih koncepcijski sličnih pušaka. S donje strane je inox prsten za prolaz konopa koji je na prvim modelima bio premalen i ravan što je uzrokovalo teže namatanje najlona ili konopa, ali je na novijim modelima taj problem riješen. Prsten je sad nešto veći (ali taman toliko da ne strši i ne smeta) i ukošen unaprijed. Legolas ima još jedan prsten za prolaz konopa koji se nalazi na oko pedalj ispred motovila (mulinela). Ovo interesantno rješenje svojstveno za sada jedino Legolasu omogućava da je konop većim dijelom priljubljen uz tijelo puške tako da ne zapinje za dno (alge, trava, kamen, ...) prilikom pokretanja puške lijevo - desno (sjetimo se samo koliko nam je puta konop zapeo za kakvu algu dok smo pratili oradu ili brancina koje smo zbog toga izgubili).

IZRADA

Koliko je pažnje posvećeno dizajnu toliko je posvećeno i izradi same puške. Tijelo je izrađeno iz 5-7 lamela sapelo mahagonija, burma tikovine ili iroka odnosno njihovih kombinacija.


 Drška je također iz laminiranog drveta (5 lamela tika ili iroka), a na nove modele je navučena i gumena traka protiv klizanja u ruci (nažalost crna, ali traže se svjetlije varijante). Lamele su ljepljene francuskim epoksidnim ljepilom marke Sicomin (isto ljepilo je upotrebljavano i u izgradnji katamarana "Orange" koji drži svjetski brzinski rekord). Drvo je u startu selektirano po godovima tako da su prilikom ljepljenja lamela godovi obrnuto simetrični na lijevoj i desnoj strani puške. Sav višak ljepila se istiskuje čime se dobija kvalitetniji i ljepši (nevidljivi) spoj.


Gotova puška se prvo zaštićuje s 3 sloja epoksija s tim da se svaki sloj posebno brusi kako bi se dobila pravilna površina, a zatim se dodaje 1 sloj prajmera na koji idu još 3 sloja visoko kvalitetnog brodskog laka koji u sebi ima UV zaštitu. Kod varijante "Graphite", puška se prije završnog lakiranja premazuje grafitom na koji onda dolazi lak. Tako dobijamo pušku crne boje izvrsnog polumat efekta pa puška djeluje kao da je plastificirana (pomalo asocira na nekadašnje O.ME.R.-ove Black Mastere netom izvađene iz kutije).

Mehanizam za okidanje je izrađen od nehrđajućeg čelika A4. Fino je obrađen i podešen tako da je okidanje mekano i kratko, a totalna novost je prigušivač okidača koji utječe na tiše okidanje (kod drvenih laštikača, pogotovo onih koje koriste laštike sa spectrom, najglasniji dio je zapravo mehanizam za okidanje).

Kod opremanja puške, sulice se dodatno obrađuju na zarezima kako bi što manje kidali spectru na lašticima. Mulineli se najprije pričvršćuju epoksidnim ljepilom (što je već samo za sebe dovoljno), a onda se još dodatno osiguravaju vijcima. Kad potegne velika riba, veća je vjerojatnost da će se strgati sam mulinel nego da će ga riba skinuti s puške. Kad smo već kod mulinela, Danijel je razvio i vlastiti mulinel koji predstavlja kvalitativno unaprijeđenu varijantu Merouovog mulinela Tuna/Tuna Race. Laštici su uglavnom Totemovi 19 mm, vezani spectrom.

Potpuno opremljena puška se svaka za sebe balansira olovom tako da se postigne neutralan balans s laaagano teškim nosom kako bi puška imala bolju stabilnost prilikom lova u plitkoj vodi.

Kad se sve ovo gore rečeno uzme u obzir onda se može opravdati nešto viša cijena Legolasa u odnosu na druge vrhunske modele podvodnih pušaka na gume odn. laštike.

U AKCIJI - Legolas 96 (testirao Alan Černava)

Već me dugo nakon Totema neka puška nije tako oduševila svojim performansama i prije svega ponašanjem u moru. Legolas 96 mi je odmah "sjeo" u ruku i mada mi se na početku činio malo preglomaznim, kad sam ga isprobao u lovu sve sumnje su nestale.

Odmah po uranjanju u more do izražaja dolaze Legolasov dobar balans i pokretljivost. Puška se lako okreće u svim pravcima, a naročito lijevo-desno. Gume su totalno priljubljene uz tijelo tako da se ne čuju nikakve vibracije. Slučaj je htio da se prvo testiranje puške obavilo po vrlo jakom jugu kad je more bilo izuzetno mutno. U takvim uvjetima riba se pojavljuje iznenada i lovac nema puno vremena za okretanje puške i gađanje. Legolas je test odradio besprekorno - nijedna riba vrijedna ulova nije pobjegla. Palamida od 3 kg je pogođena na krajnjem dometu kad se već gubila u mutnoj vodi, a dva lubina su pogođena 2-3 sekunde nakon što su se pojavili (jedan od njih također vrlo daleko). Na drugom ronjenju sam imao bolje uvjete tako da i nije bio neki problem loviti, ali bih istakao ulov cipla od cca 0,6 kg s površine. U toj situaciji pojavilo mi se jato cipala koji su plivali uz samu površinu i projurili kraj mene. Nije bilo vremena ciljati već samo brzo okrenuti pušku u zglobu za cca 120° i tako gađati. Cipal je završio na najlonu, a potom i na niski.

Sve u svemu, ono što me najviše oduševilo kod puške Legolas je lakoća i instiktivnost gađanja. Na preciznost, velik domet i ostale performanse sam već navikao i kod drugih drvenih pušaka, ali način na koji Legolas sjedne u ruku omogućava da ribu ne treba ciljati preko sulice već je dovoljno ispružiti pušku odn. bolje rečeno ruku u pravcu ribe i okinuti. Takvi su barem moji dojmovi, a u prilog tome ide to da Legolasom još nisam promašio ni jednu ribu, s time da barem u 50% slučajeva nisam imao vremena za smireno ciljanje.

Ako ćemo tražiti zamjerke morali bi to činiti povećalom. Moj dojam je da bi možda branik okidača mogao biti bliži drški za koji milimetar.

 

U AKCIJI - Legolas 106 (testirao Domagoj Čavlović)

 

Groznica drvenih pušaka koja vlada u današnjem svijetu podvodnog ribolova nije zaobišla ni mene te sam zbog toga sretan što sam imao priliku uživati u blagodatima koje nam one pružaju. Nakon prvih susreta s bio sam malo skeptičan i nisam želio ispitivati njezine prednosti i mane jer sam tada bio zadovoljan onime što mi je pružala moja karbonka. No, s vremenom se u meni pojavio crv sumnje te sam se tako počeo interesirati za taj novitet. Danas je to osnovni dio moje opreme i nikako ne bih mogao zamisliti lov bez tog divnog komada opreme koji je doslovno ismijao snagu karbonke.

Tako sam se prije par dana dočepao puške o kojoj sam slušao ovo ljeto, ali o njoj nisam imao nikakvo misljšnje jer ju nisam čak ni vidio na slici, a kamoli držao u rukama. Prvi kontakt s njom je bio dosta površan i nisam mogao steći pravo mišljenje. Ipak, nedavno se ukazala prilika da ju ponesem na vikend (ispalo je tri vikenda) pa sam mogao u miru isprobati sve njezine mogućnosti u raznim uvjetima lova.

 Model kojim sam se "zabavljao" bio je dužine 106 cm čime mi se čini da je gazda zaljubljenik u stare O.ME.R.-ice. Osim što se podudara veličinom i drška je napravljena po uzoru na Mastere, ali novije generacije, bez onih specifičnih utora za prste. Oblik drške zadovoljava, a moj primjerak je napravljen isključivo za dešnjake. Kod narudžbe ljevaci moraju naglasiti svoju specifičnost kako bi drška bila posebno prilagođena za njih. Taj lagani nagib drške u odnosu na tijelo (poznato je da ga i Dapiran preferira) jako brzo sjedne u ruku tako da nije potrebno dodatno prilagođavanje. U međuvremenu je napravljena i nova drška koja je rađena po otisku šake u gipsu i ima još malo naglašeniji nagib te je presvučena gumom). Kao zamjerku isprobranom modelu bih naveo debljinu koja je malo prevelika te klizavost drške prilikom naglih okretanja. Dio puške koji čuva mehanizam je robusne građe što estetski nije najbolje riješenje, ali svakako odaje čvrstoću ovog zanimljivog drvenog oružja. Njegova robusna peta svakako pomaže prilikom napinjanja puške.

Potrebno je vrlo malo vremena za naviknuti se na tvrdoću pete jer ova drvena ne "pati" od savijenja kao neke plastične pa nas prilikom napinjanja guma cijelom svojom površinom dobrano žulja po prsima. Ovome su najviše "krive" gume - dosta kratke žute 19-ice.
Mehanizam je bez zamjerke i osim kvalitetne izrade ima jos jednu prednost, a to je što se harpun otpušta vec pri samom početku pomicanja obarača. Dobro je smješten i dovoljno širok pa ne predstavlja problem ni ako harpun opskrbite malo debljim najlonom. Sam okidač je daleko u odnosu na dršku pa se okidanje vrši samom jagodicom kažiprsta. Taj detalj vam može savršeno odgovarati (kao meni) ili vam može biti predalek što bi moglo rezultirati teškoćama kod okidanja (za one s manjom rukom). Štitnik okidača je napravljen od čeličnog nehrđajućeg lima debljine oko 1 mm. Pričvršćen je za tijelo puške odmah kod mulinela s tri vijka te se uzdiže i polukružno zavija prema dršci. Završava na dva centimetra od drške te na taj način ne može smetati ostalim prstima kod držanja puške.

Mehanizam za otpuštanje špage je kao na Totemovim (novijim) puškama tako da nisam imao skoro nikakvih problema osim malčice prilikom kačenja najlona. Naime, ovaj djelić bi trebao biti malo više ukošen unazad čime najlon ne bi mogao sam od sebe skliznuti (dešava se kod pet namotaja najlona). Vijci koji drže mehanizam su masivni i možda estetski ne zadovoljavaju, ali svakako služe svojoj namjeni. Moram priznati da se prilikom mog prvog lova jedna matica malo odvinula te sam skoro ostao bez nje. Nove puške su u tom detalju unapređene pa se na njima nalaze matice s plastičnim završecima koje ih sprečavaju od slučajnog odvrtanja.

Tijelo puške napravljeno je iz 7 laminata što se na prvi pogled čini previše, ali nema nikakvog utjecaja na plovnost puške. Noviji model je bio sastavljen od pet laminata što daje za zaključak da je moguće napraviti svakakve varijante ove puške. Profil tijela je oblika romba ili u žargonu rečeno . Malo oštrije bočne strane pripomažu prilikom bočnog pomicanja puške te ga čine jako dobrim iako je ovo dosta dugački model. Kod naglih promjena smijera gibanja puške ponovno dolazimo do problema debljine drške jer u tim trenucima dolazi do laganog proklizavanja. Takve situacije su rijetke i uglavnom se s njima susrećemo u ovim zimskim vremenima dok naganjamo brancine i palamide koje nas iznenađuju dolazeći iz gotovo svih smjerova. Tijelo puške pri vrhu se znatno sužava te ima lijepo profilirane bočne kanale za gume koje kao da same traže takvo nešto pa se idealno smještaju i smanjuju vibracije prilikom pomicanja puške. Savijanje tijela je isto kao i kod većine drvenih modela, popuno nepoznat pojam. Kao malu zamjerku bi napomenuo metalne žičice koje drže najlon koji učvršćava harpun. Pogotovo bi se osvrnuo na onu s donje strane koja je nedovoljno ukošena prema naprijed tako da ponekad zadaje probleme kod namještanja pet namotaja najlona.

Rupa na glavi je predviđena za jedan par guma, u ovom slučaju 19 mm. To je ujedno i najoptimalnije riješenje za ovaj model jer do izražaja dolazi čvrstoća puške koja u cijelosti prenosi snagu guma na 6,5 mm Devoto harpun s dva pera, dužine 150 cm. Gume su bile opremljene sa spectrom (2 mm), što postaje standard za sve koji su probali bilo koji tip cirkularnih guma opremljenih sa špagom nakon kojih žuljanje s običnim ogivama postaje iritantno.

Mulinel na ovoj pušci je ujedno i najlošiji komad opreme. Radi se o starom (zatvorenom) O.ME.R.-ovom izdanju koje je poznato po prilikom odmotavanja špage. Upravo mi se to i desilo prilikom pogotka palamide koja mi je srećom već odmotala nekih 15 m špage prije nago se mulinel sam od sebe zakočio, tako da mogu biti (ne)sretan što se nije radilo o većem primjerku gofa ili lice jer ipak palamida od 3,5 kg nije dovoljno jaka da pokida harpun, špagu ili najlon!

 Na otprilike 30-tak centimetara od mulinela prema glavi se nalazi mali prsten od inoxa koji špagu iz mulinela drži blizu tijela puške. Taj detalj pomaže da nam špaga ne zapinje za kakav kamen prilikom pomicanja puške na čeki te ujedno bolje usmjerava špagu iz mulinela prema glavi puške.

Sada dolazimo do najbitnijeg dijela. Ponašanje puške u lovu je ipak malo bitnije od samih tehničih karakteristika. Kako sam već naveo, nije mi bilo potrebno puno vremena da se naviknem na ovaj stroj za lov. Već u prvim minutama sam se sprijateljio s ovim 106 cm dugim modelom. Natezanje guma je stvar koja mi je zadavala najviše muke jer sam navikao na dva para lako natezivih 16-ica, a ovdje sam se morao mučiti s debelim žutim 19-icama. To je ujedno razlog što puška ima pet namotaja najlona. Kod propucavanja ribe imao sam osjećaj da harpun i dalje dobrano zategne najlon kao da sam opalio u prazno. Plivanje s njom je jednako kao i sa svim ostalim drvenjačama. Naime, potrebno je malo se naviknuti da to nije karbonska puška od već mrcina koja zahtjeva malo više sile da ju se pokrene, ali kada ju pokrenemo onda kao da sama nastavlja tamo kuda smo ju uputili. Ista stvar se dešava kod pomicanja puške lijevo-desno. Nakon privikavanja na "drvenjaču" još uvijek mi se dešava da kada uzmem staru "karbonku" u ruke, nemam dovoljno povjerenja u njenu snagu jer zbog svoje male mase ne daje baš veliku sigurnost u samu sebe! Ovdje je još dosta bitna tehnika, jer pomicanje drške tako da je os vrtnje oko sredine tijela puno olakšava stvar te pušku čini puno pokretljivijom. Balans je takav da je ovaj model moguće držati samo s dva prsta pri dnu drške, a da ona ni malo ne podiže niti spušta glavu. Ovaj detalj je subjektivan (kao i cijeli ovaj test) jer znam ljude koji više vole da im vrh puške malo preteže dok drugi više vole malo plovniju glavu. Kod nišanjenja nisam morao previše razmišljati jer sam jednostavno pucao točno u onu točku u koju sam zamislio. Drugim riječima preciznost i snaga ove puške su joj najveće vrline dok bi kao mane naveo "styling" nekih dijelova puške te par sitnica navedenih u tekstu.

Rezultati testiranja za Legolas 96/106

 Snaga

5

ZA


- instiktivnost gađanja

- pokretljivost, stabilnost
- performanse - preciznost, brzina, domet

- kvaliteta izrade i završna obrada

- pažnja prema funkcionalnim detaljima

 Brzina

5

 Preciznost

5

 Pokretljivost

5

 Balans

5

 Kvaliteta

5

 Funkcionalnost

5

    PROTIV


- pomalo glomazan izgled

- stilski detalji - matice koje strše izvan tijela puške

- malo prekratak branik okidača

 Praktičnost

4,5

 Dizajn

5

 Cijena

3

 Odnos cijena/kvaliteta

4

 UKUPNO

4,68

 

Ovaj test i ocjene su rezultat isključivo osobnog i subjektivnog mišljenja autora

 

Alan Černava i D. Čavlović
14.12.2003