TEST - Podvodna puška Imersion Concept T4 & Triaxx 75

Imersion T4Pošto mi se ukazala prilika za nabavku opreme francuskog proizvođača IMERSION, testirao sam njihove dvije puške sasvim nove generacije i filozofije - CONCEPT T4 i TRIAXX.

Firma IMERSION je uglavnom vrlo malo ili nikako zastupljena na hrvatskom tržištu iz, meni, nepoznatih razloga. Nepoznanica je tim veća što je IMERSION sponzor američke reprezentacije u podvodnom ribolovu kao i najprodavaniji Europski proizvodač opreme za ronjenje u Americi. Prije deset godina, višestruki svjetski prvak u podvodnom ribolovu J.B. ESCLAPEZ pridružio se timu inženjera, specijalista za plastiku, kompozite i metal. Tako danas IMERSION surađuje sa specijaliziranim tvrtkama za obradu metala i gume (Coralign i Desiage) i time postiže vrhunsku kvalitetu svih dijelova svojih pušaka. IMERSION je takoder poznat po proizvodnji neuobičajnih tj. concept konstrukcija pušaka koje pokazuju jedan od smjerova u kojem će konstrukcija pušaka na gume u buduce kretati. Dvije takve puške su i CONCEPT T4 i TRIAXX.

 

IMERSION Concept T4 100

 

Ono što je odmah razlikuje u odnosu na ostale pušake, jest njena glava za četiri gume s klasičnim navojem. Točnije, radi se o dva para crnih Desiage guma O16 mm koje se, usput rečeno, vrlo lako napinju, ali im je izbačaj nevjerovatno jak. Uz ove gume glava ima još i mogućost postavljanja jedne cirkularne gume, ali mislim da bi to bilo ipak malo previše.
 Uz ove gume glava ima još i mogućost postavljanja jedne cirkularne gume, ali mislim da bi to bilo ipak malo previše. Tako uvećana glava, začudo, ne predstavlja dodatni veći otpor pri lateralnom pomicanju puške jer izdanci za montažu drugog para guma se nalaze u ravnini sa cijevi puške pa ne predstavljaju dodatni otpor vodi. Rupa za harpun je dovoljne veličine za bilo koji sistem za kačenje harpuna.
ELEVACIJSKI PRSTEN koji se nalazi tik do same glave još je jedna korisna novotarija ovog proizvođača. Naime, radi se o prstenu koji ima na sebi utore različitih dubina na kojima leži harpun.

 

Izborom različite dubine utora možemo najfinije podesiti pušku na različite harpune već prema trenutnim potrebama tj možemo podesiti nadbačaj ili podbačaj. Vrlo korisna napravica za ribolovca koji treba pušku za različite situacije.

 

 

 

 

 

TIJELO T4 izrađeno je od ergala O30 mm s tim što je sa gornje strane profilirano te samim time daleko jače nego kod normalnih aluminijskih pušaka. Nije ni čudo kad podnosi duple gume. Da bi se postigla bolja plovnost i prigušenje zvukova koje proizvodi sama puška, cijev je obložena tankim neoprenom, a unutrašnjost ispunjena pjenom - također rijetka pojava kod drugih proizvođača. Na dnu cijevi se nalazi prilično solidna priprema za montažu MULINELA i vrlo dobar otvoreni mulinel s 50-tak metara čvrste špage.

 

 RUČKA Concept nudi daleko više nego ostale ručke. Prva prednost je mogućnost podešavanja kuta samog rukohvata što je korisno kod kombinacije lova na čeku kada koristimo nešto veći kut i lova šuljanjem. Druga korisna stvar je podešavanje dva stupnja osjetljivosti okidača. Naravno, tu je i kočnica ukomponirana zajedno s regulatorom osjetljivosti okidača. Rukohvat ima svjetlosivi gumirani uložak koji ne klizi i dovoljno je vidljiv u slučajevima ostavljanja puške na dnu. Samo držanje je gotovo savršeno, a za ljevoruke postoji mogućnost preseljenja rukohvata takoo da sigurnost hvata ne dolazi u pitanje. Na ručki se nalazi dovoljno velika gumirana svijetlosiva pločica za napinjanje koja se pokazala sasvim solidnom.

 

HARPUN koji sam koristio jedan je od najjačih na tržištu, a i drugačiji od ostalih (kao što to biva s većinom IMERSION proizvoda). Vrh DELTA harpuna je ustvari hladno prešan u trokut (200 kg/mm2), pa je time dobivena izuzetna tvrdoća i probojnost, veća nego kod klasično zaoštrenih harpuna. Tvroća je tolika, da je jednom prilikom pukim slučajem harpun IMERSION DELTA dužine 160 cm ispucan iz snažne Monoscocce 115 "NA SUHOM", udario u obližnju stijenu udaljenu 2 metra, a da pritom nije bilo nikakvih bitnih deformacija materijala i zatupljivanja vrha. Druga prednost tih harpuna (u odnosu na većinu drugih proizvođača harpuna na tržištu) je raspored rupa za špagu tj. najlon. Naime, zadnja rupa se nalazi na uobičajenom mjestu, ali prva rupa se nalazi ispred prvog zareza za ogivu te se time osigurava da u slučaju lova veće ribe i pucanja harpuna na zarezu, ne dolazi do gubitka ribe. Priznat ćete, korisna stvar. Trokutastim oblikom vrha harpuna postiže se da penetracijom u tijelo ribe takvog vrha, ne dolazi do većeg smanjivanja brzine harpuna za razliku od aste s klasičnim vrhom. Vrh jednostavno reže, a ne probija te ne gubi puno kinetičke energije. Još jedna korisna stvar jest pero dužine 7,5 cm koje se pri kraju otvaranja lagano zaglavljuje i ostaje otvoreno pa ga jedino rukom možemo vratiti u prvobitni položaj. Time je izbjegnuto zatvaranje pera i gubitak veće ribe.
OGIVA je na ovoj puški ipak premala i predstavlja mali problem za one slabije, jer se mora precizno uvući u zarez na harpunu.
LOV ovom puškom pravo je zadovoljstvo i jedno novo iskustvo. Sve počinje lakoćom napinjanja dviju 16mm guma, a nastavlja se kod prvog okidanja kada shvatite da imate top od samo 100 cm. Puška je prilično lagana za manevriranje tj. nije ništa nepokretnija od bilo koje druge 100-tice. Zbog neoprena na tijelu, puška je ugodno izbalansirana i samo malo je tonuća, što predstavlja ugodu za zglob i šaku. Ima jedna stvar koja je možda malo neugodna, ali ne i nepremostiva. To je trzaj kod okidanja. Trzaj je poprilično snažan i bilo je za očekivati nepreciznost od takve puške. Međutim, ostao sam potpuno iznenađen njenom preciznošću i snagom. Taj trzaj je samo u smjeru prema nazad i uopće ne utječe na preciznost, a snaga je nevjerovatna za pušku od 100 cm. Na trenutak bi pomislili da imamo u rukama pušku dužine 120 cm s 35 cm žutim gumama. Kasnije smo isprobali CONCEPT 120 i uvidjeli da je to doista slično.

 

PREDNOSTI

 • - snaga
 • - lakoća napinjanja guma
 • - preciznost (obzirom na jak trzaj)
 • - elevacijski prsten
 • - kvaliteta izrade
 • - pokretljivost (obzirom na veću glavu)
 • - balans
 • - prilagodljiva ručka

 

 

MANE

 

 • - jak trzaj (ali ne utječe na preciznost)
 • - mala ogiva 

I NA KRAJU...

 

Cijena od cca 1400 Kn za ovu pušku odgovarajuća je i povoljna. Mnogo detalja specifičnih za IMERSION puške kao i vrlo kvalitetna rješenja i materijali, svrstavaju ovu pušku u sam vrh svjetske ponude i svakako je preporučam naprednim amaterima i profesionalcima u podvodnom ribolovu.

 

IMERSION Triaxx 75

 

Stvarno revolucionarna ideja !! Zamjeniti okruglo tijelo od ergala sa četiri karbonske šipke stvarno je jedna nova koncepcija koja daje ovoj puški neočekivano mali lateralni otpor. Osobno, ovu sam pušku nazvao ŠUPLJA PUŠKA.

 

 

 

 

Model koji posjedujem je dužine 75 cm i služi mi kao sekundarna "mala" puška. Doduše, moram priznati da sam već kod njene nabavke promjenio originalne O16 mm gume za MEGABUSTER gume O20 mm, dužine 16 cm jer sam htio dobiti iste ili veće perfomanse od 90-tice u čemu sam i više nego uspio. Dobio sam pušku koja ima snagu nešto veću od klasične 90-tice, a dužinu i lakoću pokreta male puške. Za test je isprobana i glava T4 sa četiri gume čime sam dobio TOP koji savršeno podnosi napor jer karbonske šipke u sredini nisu se ni pokušale saviti. Idealna puška za borbu s licama ili velikim lubenima na blizinu i u mutnom, npr. negdje na nekoj Istarskoj punti.

 

 

 

 

TIJELO u stvari sačinjavaju četiri pune karbonske šipke u dužini 2/3 puške, koje daju vrhunsku tvrdoću puški i optok morske vode s minimalnim otporom. U sredini su spojene nekom vrstom pozicionera s ugrađenom vodilicom. Prva trećina (uz glavu) je riješena s ergal cijevi jer je trebalo ipak dobiti dio koji bi povećao plovnost jer bi inače cijela konstrukcija bila izrazito teška za držanje.

 

 

 

 

U cijevi je, naravno, profilirana pjena, ali to nije dovoljno. Zamjerka joj je ipak da mi je puška "malo teška" u moru. Balans je možda čak i u granicama "normalnih" tvorničkih pušaka, ali obzirom da sam se navikao na nešto puno bolje, ovo mi je smetalo. Naravno da sam nešto napravio. Izvadio sam pjenu te začepio cijev s obje strane te dobio rezervar zraka koji je uvelike ispravio problem, ali ne do savršenstva. U postupku sam dodavanja malih oštrih poliuretanskih pubova na cijev čime bi dobio još na plovnosti vrha i smanjenju lateralnog otpora vodi. Mislim da bi to bili završni radovi koji bi ovu revolucionarnu pušku učinili odličnom.
HARPUN je predhodno opisana DELTA promjera 6 mm s 50 mm dugačkim perom. Ova puška ne posjeduje elevacijski prsten, ali zato ima vodilicu gotovo po cijeloj dužini tijela. Mulinel je kao opcija.
Svi ostali dijelovi su jednaki kao na opisanom T4 i ne bih o tome duljio.

 

PREDNOSTI

 • - pokretljivost
 • - čvrstoća
 • - preciznost
 • - kompaktnost(zbog čvrstoće tijela)
 • - funkcionalost i univerzalnost
 • - prilagodljiva ručka
 • - kvaliteta izrade

 

 

MANE

 

 • - prevelika težina glave -> loš balans
 • - neprimjerene gume obzirom na potencijal puške
 • - mala ogiva
 

I NA KRAJU...

 

Ove dvije puške sam isprobavao u različitim situacijama, pogotovo TRIAXX-a, i mogu samo potvrditi dobre kritike klupskog kolege Damira Blažuna iz njegovog nedavnog testa. Ovo su dva predstavnika novih generacija i tendencija koji su uspjeli u potpunosti opravdati svoj novi, neuobičajni izgled. PREPORUČAM!

 

Ovaj test i ocjene su rezultat isključivo osobnog i subjektivnog mišljenja autora.

 

Jurica Manestar
1.1.2003