TEST - Podvodna puška Imersion Concept Pro 100

 ImersionNeko vrijeme sam u prvim pokušajima lova uglavnom plašio ribu okidanjem pored nje. Sve se promjenilo kada sam u jednom dućanu opreme za podvodni ribolov ugledao neku crnu pušku koja je među ostalim izloženim djelovala nekako neugledno.

Neko vrijeme sam u prvim pokušajima lova uglavnom plašio ribu okidanjem pored nje. Najčešće tražeći grešku u sebi, počeo sam dobijati i fobiju od toga, a kad bi malo validniji primjerak prišao na domet mojeg O.ME.R. Black Mastera 96, doslovno sam se tresao od uzbuđenja. Od desetak takvih situacija, barem 6-7 riba na nišanu nije moralo strahovati za svoj život.
Sve se promjenilo kada sam u jednom dućanu opreme za podvodni ribolov ugledao neku crnu pušku koja je među ostalim izloženim djelovala nekako neugledno. Crna, robusna, s nekakvom čudnom, ali preglednom glavom, a tek mehanizam! Koja razlika prema konvencionalnoj O.ME.R-ovoj na Masteru! Ovaj bi mehanizam naspram Masterovom mogli slobodno nazvati "soft-touch". Na tijelu puške se isticala naljepnica na kojoj je pisalo: "Imersion Esclapez" i pročitavši to kao da me grom ošinuo! Toliko sam se naslušao o tim francuskim puškama, ali nažalost ih nikada nisam imao prilike vidjeti uživo ili još bolje, na dijelu. Toga trenutka me uopće nije zanimalo da li je izloženi primjerak puške možda već bio rezerviran ili je s nekom greškom, niti da li je skupa (a bila je)! Nazad na policu je više nisam dao! Reklo bi se, ljubav na prvi pogled! I jest, te je s vremenom prerasla u nešto posebno cijenjeno, neopisivo.

 

 

 

 

Tijelo puške je izrađeno od aluminija, okruglog je presjeka promjera 30 mm, a po prednjoj strani u pravcu nišanjenja presvučeno pjenastom spužvom crne boje. Po sredini spužvaste zaštite se nalazi centralna vodilica za strijelu i proteže se do rotirajućeg prstena kod glave puške. Zanimljivo je da kad se puška pogleda sa strane, strijela uopće ne dotiče uzdužni kanalić nego leži isključivo na vodilici od nosača mulinela i sprijeda na rotirajućem prstenu koji se sastoji od 8 utora različite dubine. To je detalj koji ne susrećemo kod drugih proizvođača pušaka, a zamišljen je kao neka vrsta korektora za upucavanje odnosno namještanja preciznosti. Utor koji se nalazi između brojki 3 i 4 je tzv. "normal" pozicija u kojoj počiva strijela, što znači da je strijela potpuno paralelna s tijelom i vrhom puške. Jednostavnim okretom i učvršćenjem na položaj između 4 i 5, strijela naliježe u nešto plići utor što podiže vrh strijele nešto na gore, a putanja strijele će se na isti način slijediti. Što to znači u praksi? Ribu koja se nalazi blizu krajnjeg dometa gađate jednako kao da se nalazi na 1m od puške i pogodak je zagarantiran po sredini ribe, a ne u donji dio tijela što često završi samo ranjavanjem, trganjem ribe i gubitkom ulova. Prema tome, nišanjenje više ne morate improvizirati zbog veće udaljenosti nego gađate spontano, direktno. Kad se malo priviknete, to je ono što oduševljava i daje samopouzdanje svakim takvim pogotkom na daljinu prilikom lova. Da bi ovaj sistem funkcionirao potrebno je izvršiti vježbe "upucavanja" jer osim vaše izvježbanosti na preciznost bitno utječe vaš izbor guma i kvaliteta strijele. Naravno, tijekom samog ribolova rotorajući prsten se ne namješta prije svakog hica, nego samo kada se ukaže potreba za tim. Promjenom strijele i guma mijenja se i vaša preciznost, a naročito kod experimentiranja s istim u svrhu poboljšanja perfomansi. Korištenjem klasične lastikače, ako u toku ribolova neznatno iskrivite strijelu, a nemate mogućnost trenutne zamjene prisiljeni ste improvizirati nišanjenje. S ovim rješenjem na Esclapezu nema potrebe za improvizacijom, potrebno je samo korigirati vršni kanalić i nastavljate dalje s lovom.

 

 Sama glava puške je hidrodinamičnog oblika s navojima promjera 16 mm, a predviđena je i za uporabu cirkularnih guma. S donje strane glava ima provrt za prolaz uzice i postavljena je onako kako treba - uzdužno na os puške pa vam neće trebati razne alkice, karabineri i sl. koji mi uvijek nekako nagrđuju tvornički dizajn puške. Otvor za prolaz strijele je dovoljno velik za sve vrste strijela te dovoljno robustan i otporan na oštećenja (osim možda ako automobilom nehotice ne pređete preko nje :-))). S puškom se isporučuje strijela promjera 6,5 mm, dužine 140 mm koja je odlične kvalitete i teško da ćete joj naći zamjerku.
Nažalost, mulinel koji je montiran ne posjeduje takvu čvrstoću jer se radi o otvorenom modelu sastavljenom od vrlo tankih i krtih ploča. Brzo je stradao već za prvih ribolova kad je mlataralo jugo. Naime, dok sam petljao s ulovljenom ribom puška je na trenutak završila među stijenama i začas sam imao odlomljen dio donje ploče kotura. S takvim mulinelom lovim još i danas i takav još uvijek dobro funkcionira. Kočnica kotura je odlična i može se lijepo podešavati otpor. Na prednjem dijelu mulinela je plastični štitnik s prorezom za uzicu, a do njega plastični osigurač koji sprečava pomicanje cijelog nosača mulinela. Mulinel je zajedno sa svojim držačem pomičan i dozvoljava pomicanje po pušci (u donjem dijelu) prema želji. Gore navedeni osigurač je vrlo krhak pa je i on "kapitulirao" vrlo brzo.

 

 Problem sam trajno riješio tankom PVC vezicom za stezanje kabela. Rukohvat i mehanizam za okidanje su također jedinstvene konstrukcije. Sama drška je kratka i nemaštovita, obložena sivom gumom i dosta dobro leži u ruci, ali bi lovci s većom šakom mogli imati problema. Još jedna osobitost ove puške je promjenjiv kut nagiba drške. Svatko može po sebi izabrati najugodniji kut držanja puške. Zglob i mehanizam koji to omogućuju rade savršeno, a nakon stotina okidanja još se nije pojavila nikakva zračnost u zglobu koja bi doprinjela nepreciznosti i nekontroliranom trzaju prilikom okidanja čak i s najjačim gumama.
Sam mehanizam za okidanje ide u red najboljih. Osim odlične izrade očito je napravljen za iskusne lovce kao i za nervozne početnike jer jednostavnim zakretanjem kočnice možete regulirati osjetljivost okidača. Na poziciji "1" je kratki hod, a na poziciji "2" dulji hod prije okidanja, pa tko kako voli. Zaokretom od položaja "1" za 180 stupnjeva blokira se mehanizam za okidanje i ne može se slučajno deaktivirati.
Pločica za napinjanje je presvučena gumenom navlakom i kratkog je vijeka zbog uglate plastike koja je na krajevima probuši i time započinje njezin kraj.

 

 Tome naročito kumuju i originalne 20 mm Megabooster gume koje su ostavile snažan dojam na mene. Toliko snažan da sam poslije svakog ribolova imao bolove na prsima. Gume su toliko snažne i kvalitetne da ni nakon dvogodišnje uporabe nisu nimalo popustile, a na krajevima kod navoja su izgledale kao da su tek izašle iz dućana što je danas stvarno rijetkost. U svakom slučaju, dobra investicija. Brutalnost guma je fascinantna jer sam češće lovio s puškom s prvog zareza nego s drugog i to iz razloga što sam jednostavno trošio previše energije na natezanje, a strijela je ionako svu ribu s lakoćom dosegla na krajnjem dometu s prvog zareza.
Postotak pogodaka je bio vrlo visok (iako puška nema sipasti oblik tijela što može ponekad zasmetati) zbog odlično pogođenog balansa (vrh puške je blago negativan) i dobre preglednosti glave puške i vrha aste.
Puška se prilično dobro pokazala i s Picasso-vim 19 mm gumama, a naročito sa Cressi G20. Kombinacija guma G20 i obične lagane pocinčane strijele od 6 mm prošle jeseni su uspjele probiti lubena kapitalca od preko 8 kg na udaljenosti od oko 2,5 m od vrha strijele, a pogodak je bio točno u bočnu liniju. Ove godine sam koristio H.P. Dessault-ove 16mm gume koje su, čini mi se, i najoptimalnija kombinacija. Snaga, brzina, preciznost bez trzaja i lakoća napinjanja. Mnoštvo ribe pogođene na gotovo identična mjesta (od piceva do lubina) daju vam veliku samouvjerenost prilikom gađanja.
Vrhunac je bio zadnji lov ove jeseni kada sam (nakon nekoliko lubena od 1 do 2,8 kg) na krajnjem dometu pogodio u odlasku lubena od 1,7 kg u podrepnu peraju, a vrh strijele mu je jedva provirio kroz usta. I Sign. Dapiran bi zapljeskao!

 

PREDNOSTI


- dobar balans (uravnoteženost)

- preciznost

- čvrstoća tijela

- inovativnost konstrukcije

- snaga

- pouzdanost
 
 

MANE


- krhkost pojednih dijelova

- neanatomska drška

- bočni otpor zbog okruglog tijela

 

 

 

 

I NA KRAJU...

 

Ako izuzmemo tek nekolicinu detalja koji svojom nježnošću zahtijevaju povećanu pažnju prilikom korištenja, puška je općenito vrlo uporabljiva i uravnotežena. Cjelodnevni lov i plivanje s puškom ne umaraju ruku ni u kom pogledu i kao takva ne zaostaje za modernim karbonskim modelima. Zadovoljit će i iskusne ribolovce i početnike. Ovo je velikoserijski proizvod na kojem ne trebate dorađivati i ispravljati površnosti tvornice te možete biti bez straha o savijanju tijela prilikom većeg opterećenja guma. Eksperimentiranje s gumama i strijelama su jedine stvari s kojima ćete individualizirati i optimizirati pušku prema vašim potrebama, a to je nažalost danas postaje rijetkost jer tržišna utakmica i hiperprodukcija uzimaju svoj danak na koji nisu imuna ni najveća imena.

 

Ovaj test i ocjene su rezultat isključivo osobnog i subjektivnog mišljenja autora.

 

Damir Blažun
1.12.2002