TEST - Podvodna puška Cressi-sub Apache Carbon 110

Cressi ApacheKao što je poznato ovaj model se na tržištu nalazi već duže vrijeme, kako smo inače i navikli od Cressi-ja, koji za razliku od nekih drugih proizvođača, ne izbacuje brzopleto nove modele već postepeno izrađuje opremu.

Na ovom testu se susrećemo s arbaletom talijanskog proizvođača Cressi-sub, točnije s modelom APACHE CARBON dužine 110 cm, koji se ujedno nalazi i u mojoj skromnoj kolekciji. Zbog toga ću pokušati dati detaljno, ali ipak subjektivno mišljenje o ovom, još uvijek, zadnjem Cressi-jevom modelu (najavljeni novi Cressi-jev Comanche se nije pojavio uživo, već ga zasad možemo upoznati samo na slikama!). Kao što je poznato ovaj model se na tržištu nalazi već duže vrijeme, kako smo inače i navikli od Cressi-ja, koji za razliku od nekih drugih proizvođača, ne izbacuje brzopleto nove modele već postepeno izrađuje opremu.

 

 

 

 

Pri prvom kontaktu s puškom zamjećujemo karbonsku cijev koja, gotovo po cijeloj duljini, ima vodilicu za harpun. Uzimajući ju u ruke primjećujemo klasični Cressi-jev oblik drške, žute boje, poznat i sa starijih modela, s razlikom da je nova drška izrađena od gume, a ne od glatke plastike, kao na starim modelima. Drška u ruci leži jako dobro i pod većim je kutem u odnosu na cijev nego kod nekih drugih proizvođača. Samim time kod lova na čeku lakše ju je držati i manevrirati njome.

 

 Detalji u i oko drške su njeni najveći minusi, a to su sistem za otpuštanje špage i mehanizam za okidanje. Dok se otpuštanje špage može riješiti na neke već isprobane načine, mehanizam za okidanje je ne zamjenjiv. Sastoji se od jednog plastičnog i jednog inox dijela koji se vraćaju pomoću dvije male opruge. Stvarno izgledaju smiješno na ovako ozbiljnoj arbaleti. Kočnica je dio koji se povremeno sam pomakne (uglavnom kod transporta), čime zna odgoditi hitac i tako lovcu priuštiti neželjeni promašaj. Moj primjerak sa testa je, nakon jednog takvog neugodnog iskustva, ostao bez kočnice i s gumicom oko tijela koja mi drži najlon.
Još jedan novi detalj je pločica za napinjanje koja se samo natakne na kraj kundaka. Izrađena je od tvrde plastike, ali ipak olakšava napinjanje, pogotovo što je, opet spominjem, kut drške veći pa je tako i neugodniji kod napinjanja. Na dnu drške se nalazi alkica kroz koju se mora provući špagica, ako želite pušku stavljati na bovu.
Što se tiče tijela puške i njenog oblika, plet karbona čini se jednostavan i čvrst. Samu čvrstoću povećava i elipsasti oblik cijevi, te činjenica da je ispunjena pjenom i zabrtvljena na krajevima. Vodilica se proseže po cijeloj dužini izuzev dijelova koji ulaze u glavu i dršku puške.

 

 Dolazeći do glave, na prvi pogled izgleda kao da glava prelazi preko cijevi puške. No, kod skidanja glave dolazim do zaključka da glava ulazi u cijev, ali ima i svoj drugi dio koji ide preko cijevi kako vijci za pričvršćivanje ne bi bili u direktnom kontaktu sa karbonom. Oblik glave je nepromjenjen Cressi-jev, kojem bi naveo dvije mane. Prva bi bila loše predviđeno mjesto za najlon koji, kad ga namjestimo u utor, pomakne harpun u stranu. Druga stvar je položaj guma u odnosu na harpun koji bi mogao biti i malo niži, što je praksa kod gotovo svih novih modela pušaka (ovaj detalj je, izgleda, poboljšan na novom Comanche modelu).
Pri kupnji ovog modela puške, dobio sam Cressi-jev harpun 6 mm, duljine 150 mm, s jednim perom, te Cressi-jeve gume C-45, debljine 17 mm i dužine 26 cm. Harpun sam zamjenio dužim 160 cm Devoto-om s duplim perom, gume sam ostavio originalne i iznenadio sam se njihovom snagom.

 

 Osim njih kod lova sam još isprobao i nove 18 mm-ske O.ME.R-ove gume, koje su bile podjednako brze, ali s upola manje snage, što se pogotovo osjećalo na krajnjem dometu. Isprobao sam tokođer i Picassove 20-tice koje su bile osjetno sporije. Snaga C-45 guma me ugodno iznenadila, a imao sam i velikih problema s prvim napinjanjima, jer je dužina od 26 cm prilično kratka za pušku duljine 110. Gume su zbog žilavosti dugo izdržale, tako da se nisu brzo rastegnule i izgubile na snazi.
Mulinelo je otvorenog tipa i kupuje se posebno, ali je po mome mišljenju jedan od boljih u klasi (tu ne ubrajam Demka-inu i Merou-evu mašineriju).
Ponašanje puške u moru je više nego zadovoljavajuće, jer je lagana, te su joj isto tako kretanja kroz more lagana i brza.
 Balans puške dobiva se tek stavljanjem debljeg i dužeg harpuna što ne utječe na preciznost, koja je odlična. Gađanje meta na krajnjem dometu ne predstavlja nikakav problem, jer harpun nema otklona, niti mu nedostaje snage pri kraju (govorimo ipak o jednom paru guma). Zbog elipsastog oblika cijevi i vodilice, puška dozvoljava igranje s dužinama guma, čime jako dobro podnosi i kraće i deblje gume, bez promjene preciznosti.
Moja malenkost je, uz par sitnih preinaka, zadovoljna modelom, pa tako pri lovu čekom veći dio vremena provodim u društvu Apacha 110!

 

Za kraj bih naveo preinake koje sam napravio na svojem modelu, jer me nekolicina ljudi to za molila da napišem. Prva stvar koju sam primjetio prilikom prvih čeka, bila je pozitivna plovnost, izraženija na prednjem dijelu puške i to tako da mi je glava bila plovnija i zadavala mi je muke, umarajući ruku u nastojanju da je zadržim u horizonalom položaju. Pomoću dva kamenčića izmjerio sam težinu potrebnu za balans, te sam ih kasnije zamjenio sa rastopljenim olovom koje sam izlio u glavu (naime, kad se skine glava, s unutarnje strane ima rupu).

 

 Osim toga 6 mm harpun duljine 150 cm, zamjenio sam Devot-ovim 6.5mm s duplim perom duljine 160 cm. Radi jačine Cressi-jevih guma, preciznost s težim harpunom ostaje dobra i na krajnjem dometu.

 

Karbonsku cijev obložio sam O.ME.R-ovim maskirnim naljepnicama, ali samo od ruba vodilice, te dodatno učvršćujući rubove naljepnica ljepilom za neopren.

 

Prva stvar koja je zakazala na pušci je loše napravljen sistem za otpuštanje špage, pa sam ga brzo zamjenio gumicom na tijelu, između drške i početka vodilice.

 

Ponovno ću napomenuti detalj koji bih vrlo rado zamjenio, ali to je, čini mi se, neizvedivo. To je mehanizam za okidanje, kod kojeg bi preporučio da se, češće nego inače, očisti od soli i poprska nekakvom zaštitnom (masnom) otopinom. Ovo bih ujedno naveo i kao najveći minus ovog Cressi-jevog modela.

 

 Snaga

4,5

 

ZA


- položaj i ležanje drške

- tijelo s vodilicom

- preciznost

- kvalitetne gume

- mulinel

 Brzina

4

 Preciznost

5

 Pokretljivost

4,5

 Balans

3

 Kvaliteta

4

 Funkcionalnost

4

PROTIV


- mehanizam za okidanje

- sistem za otpuštanje konopa

- pozicija utora za najlon na glavi

 Praktičnost

3,5

 Dizajn

4

 Cijena

3,5

 Odnos cijena/kvaliteta

4

 UKUPNO 

4,0

 

Ovaj test i ocjene su rezultat isključivo osobnog i subjektivnog mišljenja autora.

 

Domagoj Čavlović
7.3.2002