TEST - Podvodna puška O.ME.R. MB Sport 86

Omer MB SportO.ME.R.-ov model puške kojeg je bilo gotovo nemoguće pronaći na internetu, a čak ga nema ni u O.ME.R-ovom katalogu za 2002. Riječ je o modelu MB SPORT 86. Kao što rekoh - rijetka puška. Zašto?

Na testu se našla još jedna puška talijanskog proizvođača O.ME.R. Jasno mi je da testovi koji traju tri dana i nisu neki testovi, ali ukoliko želimo testirati što više podvodnih pušaka, barem u osnovnim karakteristikama, moramo nažalost primijeniti ovakvu taktiku.

 

Ovaj put se, naime, radi o O.ME.R.-ovom modelu puške kojeg je bilo gotovo nemoguće pronaći na internetu, a čak ga nema ni u O.ME.R-ovom katalogu za 2002. Riječ je o modelu MB SPORT 86. Kao što rekoh - rijetka puška. Zašto ? Odgovor bi ugrubo glasio - Zato što je ispod uobičajene kvalitete O.ME.R.-ovih podvodnih pušaka te klase. Cijena joj je u Trstu oko 220.000 LIT. Zašto je to tako pročitajte sami.

 

 Cilindrično tijelo promjera O28mm i dužine 86cm (zašto baš 86?) napravljeno je od pretankog aluminija (ili možda nekog drugog materijala, ali vrlo slabog), jer se tijelo savija, doslovce, kao luk. Kada se puška napne na drugi zub, tijelo se na krajevima diže po 4mm, pa se već golim okom vidi iskrivljenje. Ali paradox je taj da je puška usprkos tome nevjerovatno precizna. Očito je dobro centrirana, a savijanjem gubi samo snagu guma.
Na cijev je navučen termobužir s vodilicom koja doista nema nikakvu ulogu, jer asta stoji u zraku cijelom svojom dužinom. Jedinu svrhu vidim jedino kao zaštitu od udaraca ogive u tijelo.

 

 Glava puške je solidne građe tj. standardna MB glava s dovoljnom rupom za astu i V-odljevom na koji ista sjeda i ne bježi lijevo-desno. Navoji su promjera O16mm. S puškom se isporučuju gume promjera 16mm. Prilično je upitno kakav bi efekt postigli stavljanjem kraćih guma obzirom na krutost samog tijela. Glava je štiftom odlično učvrščena za tijelo puške i tu ne bi smjelo biti problema. Međutim, to isto ne možemo reći za spoj tjela i ručke. Spoj je prilično klimav, s tim da je puška bila u moru manje od 10 sati. To mi, nažalost, ne sluti na dobro.
Kad smo već kod ručke, ona je standardna O.ME.R.-ova, identična onima kao i na zadnjoj seriji MASTER modela.

 

 Naravno da i na ovoj pušci kočnica radi samostalno, birajući sama, hoćemo li pucati ili ne. Zbog toga preporučujem da poslušate savjet mog klupskog kolege Alana, koji je testirao model MASTER 20, te izvadite kočnicu i bacite je u smeće jer vam tako klimava i nepredvidiva ne služi ničemu. S njom samo možete neuspješno okidati u ribu koja stoji na par metara od Vas i pokazuje svoj bok. Ostalo nemojte uklanjati s ručke, jer doista služi svrsi. Na kraju ručke se nalazi pločica za napinjanje, priličnih dimenzija, koja na vrhu čak ima i nišan za one koji nišane.
Gumirani rukohvat se dobro "lijepi za ruku", a na donjem kraju se nalazi, uvijek dobrodošla, omča za kvačenje puške na bovu. Jedna stvar koja mi se jako dopala je pozicija mulinela.

 

 Naime, on se montira na sam zaštitnik okidača, pa time stvara manji otpor kod bočnog pomaka. Srećom sve O.ME.R.-ove puške iz te generacije imaju istu dršku, pa ujedno i istu mogućnost montaže mulinela, koji je kod ove puške samo opcija i kupuje se zasebno. Mulinel ima zanimljiv mehanizam za namatanje špage koji je u standby modu uvučen, a kod namatanja, izvlačimo ručicu i puno brže namatamo konop. Originalna asta je, kao što ime kaže SPORT, doista samo za sport. Zbog loše kvalitete materijala, prilično se krivi i oštećuje, pa preporučujem prilikom kupnje puške uzeti novu i odličnu O.ME.R.-ovu crnu inox astu.

 

U moru, puška je prilično teška i nepokretna, pa da je jača bila bi dobra za čeku. Cijeli balans je pomaknut unazad što i nije najbolja stvar, jer kod višesatnog lova počinje boljeti zglob na ruci.
Na kraju bih za rezime ove puške iznio slijedeće:
Ovo je puška namijenjena za početnike-rekreativce i time je dobar odabir njenog vlasnika - mog prijatelja, koji se počeo baviti podvodnim ribolovom prošlog ljeta. Ona je doista sportskog karaktera, jer izgleda vrlo zgodno, dobre je preciznosti, daje snagu dovoljnu za perspektivnog mladog lovca, te se može nadograđivati. Jedino ne znam kako riješiti problem savijanja i spoja tijelo-ručka. Mišljenja sam da je cijena ipak malo previsoka, ali se ime O.ME.R. još uvijek plaća malo više od uobičajenog. Ako ste početnik, razmišljajte o njoj, ali znajte da za sličnu cijenu ima i boljih!

 

 Snaga

3,8

ZA

- preciznost

- ergonomija drške - rukohvat

- pločica za napinjanje

- položaj mulinela

- ručica mulinela

 Brzina

4

 Preciznost

4,5

 Pokretljivost

3

 Balans

3

 Kvaliteta

3

 Funkcionalnost

3

PROTIV


- spoj tijelo-ručka

- savijanje tijela puške

- nedostatna snaga

- nepredvidiva kočnica

- balans pomaknut previše unazad

- nema sistem za automatsko otpuštanje uzice

 Praktičnost

3,8

 Dizajn

5

 Cijena

3

 Odnos cijena/kvaliteta

3

 UKUPNO 

3,55

 

Ovaj test i ocjene su rezultat isključivo osobnog i subjektivnog mišljenja autora.

 

Jurica Manestar
19.1.2002